Ligging IN DE HEUVELS VAN DE VAL DI PESA, OP EEN STEENWORP VAN FIRENZE SFEER GERESTAUREERD VEERTIENDE-EEUWS LANDGOED Reistijd VIJF KWARTIER VLIEGEN NAAR FIRENZE, EEN HALF UUR RIJDEN Prijs / kwaliteit correct

Voor velen blijft Toscane het mooiste cultuurlandschap van West-Europa, en we kunnen hen geen ongelijk geven, ook al liggen de hoogdagen van steden Siena en Firenze vele eeuwen achter ons. Wie zich na een dag in het drukke Firenze wil terugtrekken in een rustiger omgeving, vindt in de heuvels errond de ideale plek. Op achttien kilometer ten zuiden van de stad is het domein Salvadonica een uitgelezen plaats voor de verkenning van de regio. Ooit was dit een boerderij die gedurende eeuwen toebehoorde aan de adellijke Florentijnse familie Corsini. Halverwege de vorige eeuw raakte ze in verval omdat velen van het platteland naar de stad trokken om er hun geluk te beproeven.

Het domein deemsterde weg, tot de familie Baccetti er in 1981 neerstreek en vastbesloten was het geheel te laten herleven. Na drie jaar van restauratie was het veertiende-eeuwse landgoed in zijn oude glorie hersteld, en werden er gastenkamers ondergebracht in de gebouwen waar vroeger de werklui verbleven. Ze zijn sober aangekleed : witgekalkte muren met gekleurde etsen van planten, terracottategels op de grond. In de gangen zijn de oude gewelven nog zichtbaar. We logeren in kamer 3, op de eerste verdieping, vanwaar we uitzicht hebben over de heuvels met de boerderijen uit de omgeving. Er is een badkamertje met een lelijke, plastic douchecel en een klein toilet. In een erker bevindt zich een kitchenette.

Het geheel is niet onaantrekkelijk, maar evenmin echt gezellig, al leert een blik in andere kamers dat daar een verfijnder sfeer heerst. Het wordt al snel duidelijk dat het leven van de gasten zich hier buiten afspeelt : enkele terrassen lager is er een zwembad dat uitkijkt over de verrukkelijke Chiantistreek, waar de gastfamilie een hap van 26 hectare bezit. Want de landbouwactiviteiten gaan onverminderd door. De olijfgaard beslaat 8 hectare, de wijngaard zo’n 4. Sportieve gasten kunnen voor 8,50 euro per uur de tennisbaan gebruiken. De gymzaal is gratis.

Het ontbijt genieten we in een zaal beneden, waar ’s morgens een buffet klaarstaat met broodjes, fruit, kaas en ham. Maar omdat er nog volop zon is, kiezen we voor een tafeltje buiten, en dochter Beatrice wil ons op zondag ook graag een omelet klaarmaken. Wie naast de gewone koffie een echte espresso wil, betaalt daarvoor extra. Het gebruik van een badhanddoek voor het zwembad kost om onduidelijke redenen twee euro extra.

Salvadonica telt elf kamers en appartementen die vanaf 115 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Salvadonica, Via Grevigiana 82, I-50020 Mercatale Val di Pesa, Italië, +39 055 821 80 39, www.salvadonica.com

TIP

Een romantisch diner in hotel Bordoni, midden in de natuur rondom het stadje Greve.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content