Ligging AAN DE BOORDEN VAN DE SEMOIS, EVEN BUITEN CHINY

sfeer DEGELIJK, MAAR ZONDER VEEL KARAKTER

reistijd EEN UUR EN DRIE KWARTIER RIJDEN VAN BRUSSEL

prijS / KWALITEIT IETS TE DUUR

Het Ardense dorpje Chiny ligt verscholen in een bocht van de Semois, en wie er na zonsondergang aankomt, heeft enige moeite met de oriëntatie. Aan het einde van de Embarcadère, net voordat de weg de rivier induikt, rijst het hotel Aux Comtes de Chiny uit het niets op. De eerste indruk is niet overweldigend, de eetzaal is leeg en we zijn te laat om de keuken nog open te vinden. Verder blijken we ook de enigen die er zullen overnachten.

De kamer Bois Dormant is alvast erg ruim, maar dat hadden we een beetje verwacht omdat ze, net zoals zes andere, de noemer Grand Confort meekreeg. Daarnaast zijn er nog eens zeven ‘gewone’ kamers die kleiner zijn en geen televisie hebben. Wij wel, en nog wel een extra grote flatscreen waarop we zowaar Canvas kunnen vinden, naast 27 andere kanalen. Het bed is groot en comfortabel, de badkamer met douche kraaknet, het toilet zit in een apart kamertje, precies zoals het hoort. Als we ’s morgens ontwaken, kijken we over de snel stromende Semois uit en merken dan pas dat we bijna in de rivier geparkeerd staan.

Emmanuel Culot is een man zonder veel franje. De chef is afkomstig uit Neufchâteau en studeerde aan de hotelschool van Libramont. Hij werkte in verscheidene restaurants, maar keek uit naar een eigen plek. Toen hij oog in oog kwam met dit vooroorlogse hotel, bezweek hij voor de charme ervan. “Eigenlijk run ik drie zaken”, zegt de Ardense patron, “een hotel, een restaurant op niveau en een terras waar de wandelaars graag neerstrijken voor een assiette ardennaise.” We kunnen die wandelaars geen ongelijk geven, want het terras kijkt uit over de rivier en de wandelbrug die naar het bos leidt. Aan het einde van de herfst ligt het er een beetje troosteloos bij, maar er is weinig verbeelding voor nodig om zich het zomerse tafereel voor de geest te halen.

De eetzaal waar we het ontbijt nemen, heeft iets geruststellend degelijks, met zeer stevige meubels. De ingebouwde cassettehaard is niet aangemaakt en het fruitsap komt uit de fles, maar voor de rest valt er weinig aan te merken. De patron komt informeren of we de stilte verkiezen of liever een strijkje klassieke muziek willen. We kiezen voor dat laatste en genieten van de broodjes, die uitstekend zijn, net als de confituren. Alhoewel de omschrijving ‘charmant’ hier niet op zijn plaats is, bezit de plek een vreemde aantrekkingskracht. “U zult vannacht wel gevoeld hebben dat het huis een ziel bezit”, zegt de hotelier. Dat hadden we eerlijk gezegd niet opgemerkt.

Hotel Aux Comtes de Chiny telt veertien kamers die 70 of 120 euro kosten voor twee personen, inclusief ontbijt.

Aux Comtes de Chiny, Embarcadère 35, 6810 Chiny-sur-Semois, 061 32 05 44, www.comtesdechiny.be

TIP

Een bezoek aan de abdij van Orval, op dertien kilometer.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content