Hij is geen begenadigd acteur, maar sedert hij in 1988 koos voor een solo-carrière, ontpopte Herwig De Weerdt zich wel als een verteller met een heel eigen stijl en een prettig-eigenwijze fantasie. Voorstellingen als ?De Eerste Held”, ?De Roos van Cerzeto” en ?Schumann 360″ bezorgden De Weerdt in heel Vlaanderen een stevige reputatie. Vorig seizoen maakte Herwig De Weerdt samen met componist/muzikant Rudi Genbrugge ?De Dag dat de Hemel Neerstortte”, een muziektheaterproductie met een ecologische boodschap. De samenwerking met Genbrugge, een multi-instrumentalist die al sterren zoals Johannes Kerkorrel en Jo Lemaire begeleidde, wordt verdergezet in ?Rabelais”.

François Rabelais werd ongeveer 500 jaar geleden geboren over het precieze jaartal, 1494 of 1483, bestaat geen zekerheid in de Tourraine, het kastelengebied aan de Loire dat toen al omwille van zijn vruchtbaarheid ?de tuin van Frankrijk” werd genoemd en ook vandaag nog heerlijke wijnen voortbrengt. Hij was monnik, geneesheer en theoloog, en was als leerling van Erasmus erg verknocht aan het vrijheidsideaal van het humanisme. Dat bracht hem meermaals in conflict met de kerkelijke autoriteiten. Onsterfelijk werd Rabelais met de vierdelige cyclus ?Pantagruel en Gargantua”, een bundeling van volksverhalen, klassieke teksten, serieuze en platvloerse beschouwingen, gepresenteerd door een lange en kleurrijke stoet van geile veelvraten, ruige zuipschuiten, koddige dieven, vervaarlijke reuzen, winderige duivels en krolse nonnen. In een tegelijk rijk en rauw Frans schept Rabelais een fantastische wereld waarin zowel de donkere als de verlichte kant van de renaissance wordt opgeroepen. Met als onderliggende boodschap : de mens is de maat van alle dingen en de natuur trekt altijd aan het langste eind.

Onlangs verscheen bij Bert Bakker een knappe nieuwe vertaling van ?Gargantua en Patagruel” door Theo Buckinx. Maar Herwig De Weerdt maakte voor zijn selectie uit het meesterwerk van Rabelais een eigen vertaling. Zijn vertelling werd geregisseerd door Peter De Graef en wordt muzikaal begleid door Rudi Genbrugge (aan de piano) en Frans Grapperhaus (op cello). Pascal Lervant zal verrassende dingen doen met het licht en met bepaalde decorstukken.

?Rabelais” is een eigen productie van het Brugse kunstencentrum De Werf en gaat in Brugge in première op 29 februari. Er zijn verder opvoeringen in De Werf op 1 en 2 maart. Op 4 maart is de voorstelling te zien in het cultureel centrum in Hasselt en op 7 maart in De Werf in Aalst. De tournee loopt t/m 3 mei.

Info : tel. (050) 33.05.29.

V.l.n.r. : Frans Grapperhaus, Herwig De Weerdt, Rudi Genbrugge en Pascal Lervant wagen zich in het universum van Rabelais.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content