ROZET VAN WITTE EN RODE TONIJN MET LATHUY-KAAS, SEGRIJNSLAKJES EN PREI
Voor 4:
200 g schoongemaakte witte tonijn
200 g schoongemaakte rode tonijn
12 partjes gekonfijte tomaat
60 g Lathuy-kaas, zonder korst
30 g room (42% vet)
20 g volle melk
een weinig maïszetmeel
50 g boter
1/2 el olijfolie en nog een beetje om de tonijn te garen
100 g wit van prei, schoongemaakt
een mespuntje fenegriek
10 g droge sherry
2 g Ricard
1,2 dl gevogeltefond
4 g gehakt korianderblad
12 segrijnslakjes, schoongemaakt + 2 el kookvocht
50 g bieslook- en tuinkersboter
20 mooie wafelaardappels
wat gefrituurde raketsla
wat knoflook
zout en peper van de molen
Snijd de twee soorten tonijn in plakjes van 0,8 cm dik en snijd er rondjes uit (4,5 cm í). De restjes vis in blokjes snijden. De rondjes op een met olie ingesmeerde plaat schikken en koud wegzetten. Het wit van prei in ruitjes met kanten van 1 cm lang snijden. 10 g boter met een halve eetlepel olijfolie in een pan verwarmen, de prei toevoegen en 2 minuten laten zweten. Gemalen fenegriek, sherry, Ricard, gevogeltefond, zout en peper toevoegen en 3 minuten laten koken. De kaas in blokjes snijden en samen met de melk, de room en het in wat water opgeloste maïszetmeel verwarmen en 2 minuten laten koken. Peper en zout toevoegen en opzij zetten. De gekonfijte tomaatjes met een ring uitsteken (4,5 cm í).
De slakken in de rest van de boter bakken, ze uit hun huisjes halen en in een ovenschotel overbrengen. De warmte in de bakpan blussen met 0,6 dl gevogeltefond en het bakvocht van de slakken. Tot een derde van het volume inkoken en van het vuur af opkloppen met klontjes koude kruidenboter. De saus zeven en kruiden met peper, zout en een weinig knoflook. Warm houden.
De preimengeling verwarmen en de tonijnblokjes en de koriander toevoegen. Van het vuur halen en kruiden met peper, zout en een weinig knoflook. De rondjes tomaat licht verwarmen in de oven. De rondjes tonijn kruiden en instrijken met een weinig olijfolie. De vis kort garen onder de grill van de oven. Vorm rozetten op de borden door af te wisselen met rondjes rode en witte tonijn. In het centrum zet men een ringvorm van 5 cm hoog met een diameter van 4,5 cm. Onderin legt men een laag van de gesmolten kaasmengeling, daarop een rondje gekonfijte tomaat en daarop komt de helft van de prei. Licht aandrukken, opnieuw een rondje tomaat aanbrengen, de rest van de prei toevoegen, licht aandrukken en afsluiten met een laatste rondje tomaat. De ring verwijderen. Leg drie heropgewarmde slakken op het torentje en versier met wafelaardappels, gefrituurde raketsla en kruidensaus.
Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier