Een blik backstage gaf een idee van wat ons dit seizoen te wachten staat : een invasie van roodharige schoonheden, wier porseleinen teint en vurige lokken de natuurlijke, romantische look van het moment incarneren.

In het Oude Egypte werden ze levend begraven, in de Middeleeuwen verdacht van hekserij en vroeger op de speelplaats waren ze het geliefde mikpunt van pesterijen. Gelukkig hebben roodkopjes het tegenwoordig wat gemakkelijker, dit seizoen domineren ze zelfs het modebeeld en het witte doek. Rode furies veroveren dit seizoen de catwalk, aangevoerd door Elise Crombez. Het Belgische topmodel wisselde al een tijd geleden haar chocoladekleurige lokken in voor een vuriger tint en reed meteen over de tongen tijdens de vorige haute-couturedefilés. Prompt gevolgd door modellen Lily Cole, Jessica Stam en Cintia Dicker die op hun beurt wat extra vuur aan hun Venetiaans blond toevoegden. Met succes overigens : het leverde Lily Cole campagnes op voor Longchamp en Moschino, terwijl Kenzo en BCBG van Max Azria voor Jessica Stam kozen. Ook Karen Elson, die met haar rode haren al jaren de alternatieve schoonheid vertegenwoordigt, geniet dit seizoen een verhoogde populariteit : ze mag de kleuren van Armani,YSL, Prada én Burberry verdedigen.

Maar er is meer aan de hand dan een coup op de catwalk. Ook via film en tv ondergaan we steeds vaker de charmes van roodharige schoonheden. Nicole Kidman ging opnieuw voor rood in haar laatste film Birth, Cate Blanchett incarneerde de mahoniekleurige Katharine Hepburn in The Aviator en Kate Winslet toont een iets minder gelukte kleuring in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Op televisie verdedigde Cynthia Nicks seizoenen lang de roodharige belangen als de rationele carrièrevrouw Miranda en daarmee effende ze het pad voor Desperate HousewifeMarcia Cross die als perfectioniste Bree over een onberispelijke vurige coupe beschikt. Zelfs in de Vlaamse soapserie Thuis kiest de halve vrouwelijke cast voor een rode gloed.

De kappers pikken de trend op en geven rood in al zijn nuances een hoofdrol in hun zomercollecties. Al gaat de ene daar al wat verder in als de andere : Jean Claude Biguine en Camille Albane verwarmen kastanje met een natuurlijke kopergloed, terwijl Jean Louis David blondines opvallende, aardbeirode mèches durft te geven. Dirk De Witte en Joico hebben het duidelijk voor echte roodkopjes en zijn niet bang van extreme tinten.

Hoe dragen ?

Op donkere huidtypes na vindt iedereen wel zijn gading, zoveel tinten rood bestaan er. Onthoud dat je vooral een natuurlijk, warm effect wilt en kies dus niet meteen voor extreme tinten. Experimenteer eerst met een kleurshampoo die een gekleurde gloed geeft die na een achttal wasbeurten verdwijnt, in plaats van je meteen aan een permanente kleuring te wagen. Ook mèches of een balayage zijn een minder extreme keuze, doordat ze een natuurlijk resultaat met een moderne look kunnen verzoenen.

Pas je wenkbrauwen aan als de nieuwe kleur te veel verschilt met je natuurlijke tint : donkere brunettes kunnen hun wenkbrauwen laten bleken en blondines laten ze best bijkleuren om een clownesk, onnatuurlijk effect te vermijden.

Qua make-up flatteren zachte natuurlijke bruintinten het meest. Babyroze lippen of felle oranjerode lipstick is niet meteen aan te raden, houd het glossy naturel of kies voor een gesofisticeerde dieprode lipstick.

Volgens Sylvie-Anne Grimmelprez, pr-verantwoordelijke van Schwarzkopf, vervagen roodpigmenten bijzonder snel en zijn aangepaste verzorgingsproducten geen overbodige luxe. “Water, licht en agressieve shampoos verminderen de kleur. Bovendien dekken roodpigmenten minder effectief dan andere kleuren : grijze haren bijvoorbeeld worden maar tot vijftig procent gedekt. Ook op ‘peper-en-zout’ pakken rode kleurshampoos of permanente kleuringen veel minder.” Die types kiezen beter voor meer natuurlijke nuances, raadt Sylvie-Anne aan.

Doe-het-zelf

Mèches : nieuw zijn de kits waarmee je zelf koperkleurige lokken kunt aanbrengen op gekleurd of natuurlijk haar : Garnier Nuance Effect kit N°3 en Schwarzkopf Country Colors Natural Highlights N°2 zijn allebei verkrijgbaar in de grootdistributie.

Kleurshampoos : Color Pulse kleurschuim in energiek mahonie van L’Oréal zorgt voor een kleurgloed die een achttal wasbeurten overleeft.

Toon-op-toonkleuringen houden het gemiddeld 24 wasbeurten uit en vervagen langzaam zonder uitgroei. Ze zijn geschikt voor de eerste grijze haren. De meest populaire roodnuances van de Country Colors lijn van Schwarzkopf zijn het granaatrode Grand Canyon (N°58) en het cayennekleurige Indian Summer (N°55).

Permanente kleuringen dekken grijs haar volledig en groeien uit. In Nutrisse-lijn van Garnier verkopen roodkoper (N°76) en diep roodbruin (N°46) vlot, terwijl bij Schwarzkopf kopergoud (N°54) en mahonie (N°76) de bestsellers zijn van Vital Colors en bij Vision vooral de meer exotische referenties als Oosters Avondrood (5.90) en Granaatrood (5.88) scoren. Een echt trendy palet voeren L’Oréals Féria-lijn ( Mango 7.40) en Live van Schwarzkopf (N°40 Red Planet).

Bij de kapper

Luocolor van L’Oréal is een kleuring die de natuurlijke kleurschakeringen van het haar doorlaat, waardoor het reliëf krijgt en je het onnatuurlijke van een uniforme tint vermijdt.

Majirel van L’Oréal heeft een uitgebreid rood- en koperpalet.

Redken heeft in het Color Fusion gamma koperroodtinten (7 & 5 zijn de meest gebruikte) om warmte en pit aan donkerder types te geven en gebruikt goudrood (4 & 2) voor blondines.n

Tekst Sofie Albrecht

Op de speelplaats werden ze gepest, in het Oude Egypte werden ze zelfs levend begraven.Experimenteer eerst met een kleurshampoo, dat is na acht wasbeurten verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content