Ronny’s & Esaie’s aanraders

"Het standbeeld van Leopold II herinnert veel Congolezen aan de onderdrukking en de koloniale wreedheden." © BELGA IMAGE

LANG LEVENSTRAAT

? “Matonge is het Afrikaanse hart van Brussel en de plek in België waar je moet zijn om Congo op te snuiven”, vertelt Esaie. “Het is dan ook een ontmoetingswijk voor veel Congolezen. Je vindt er buurtwinkeltjes, van juwelen over kappers tot groentewinkels, waar je allerlei exotische ingrediënten en spullen vindt. De autoloze Lang levenstraat is een toffe plek, met een hele rist cafés en restaurants. In de zomer, als de discussies over de terrasjes rollen, rumba uit de boxen schalt en de 75cl- bierflessen de tafeltjes vullen, voel je de Congolese vibes echt.”

Lang levenstraat, 1050 Brussel

GALERIE D’IXELLES

? In deze galerij uit 1954 zijn de oorspronkelijke Belgische winkeltjes en boetieks omgevormd tot afrocoiffeurs, stoffenwinkels, snackbars, etc. Hier bruisen muziek, hoogoplopende discussies, drank en commerce door elkaar tot tropische Congolese temperaturen.

Galerie d’Ixelles, Waversesteenweg, 1050 Brussel

MUSEUM VAN TERVUREN

? “Het museum van Tervuren is een belangrijke plaats, omdat je er inzicht krijgt in de Congolese cultuur en de kolonisatie”, vertelt Ronny. “Ik vond er de sleutel die de deur naar de geschiedenis van mijn vader opende. Ik heb er veel geleerd en het is een goede plek om verder te graven in de Congolese cultuur en achtergrond.”

Het museumgebouw is tot midden 2017 gesloten voor renovatie, maar organiseert wel pop-upevenementen.

Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren, africamuseum.be

LEZEN

? “Cheikh Anta Diop schreef een boek over de prekoloniale periode in Afrika, de onafhankelijkheid van Afrika en de oprichting van een continentale Afrikaanse federale staat”, vertelt Esaie. “Dat doet hij op een neutrale, wetenschappelijk manier, zonder oordeel te vellen over de kolonisator of de Afrikaanse bevolking, waardoor ik hem als een van de belangrijkste Afrikaanse historici beschouw.”

Nations nègres et culture, Cheikh Anta Diop

STANDBEELD LEOPOLD II

? “Het standbeeld van koning Leopold II te paard is een symbolische plaats, want het beeld herinnert veel Congolezen aan de onderdrukking en wreedheden die door de kolonisator werden begaan.”

Troonplein, 1000 Brussel

WANNEER WEER DANSEN IN MAMBO ?

? “De boîte startte in 1968 en was lange tijd het uitstalraam van de Afrikaanse muziek, zelfs Bob Marley kwam er ooit, net als hostesses van Air Zaïre, handelaars en artiesten. Ik houd van de muziek uit de opstartperiode van de club. Sinds een paar jaar wacht de Mambo echter op een nieuwe uitbater. In Kinshasa is er een goed draaiende discotheek met dezelfde naam. Dat spreekt tot de verbeelding.”

Mambo, Waversesteenweg 72, 1050 Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content