ROMANTISCHE PLEKKEN

Santo Stefano di Sessanio : beton en moderniteit komen er niet in. © DAVID DE VLEESCHAUWER

Reisjournaliste Debbie Pappyn en fotograaf David de Vleeschauwer verzamelden in ‘Remote’ 22 unieke verblijven met een uitgesproken weg-van-de-wereldgevoel. We selecteerden drie voorbeelden uit hun boek.

SANTO STEFANO DI SESSANIO

De locatie. Een oud en karaktervol zestiende-eeuws dorpje op 1200 meter hoogte in de weinig bekende en rustige Abruzzen, Midden-Italië. Smalle doorgangen en portaaltjes met trappen die naar een gangenlabyrint leiden of uitkomen op zonovergoten piazzetta’s. Sommige huisjes staan nog amper overeind. Santo Stefano di Sessanio ligt op een steenworp van het nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga in de Apennijnen. Hier kom je om je te laven aan de onmenselijke schoonheid van de natuur.

De geschiedenis. Het lot van de Abruzzendorpjes : jongeren trekken weg, de oudere generatie blijft alleen achter tussen onbewoonde huizen en verlaten pleinen met lege zitbankjes. Een eenzame motortocht in 1999 werd voor de Zweeds-Italiaanse miljonair Daniele Kihlgren een openbaring. En wat volgde : een roeping. Kihlgren kocht zijn eerste huis in Santo Stefano, maar al snel had hij er tien en meer. Hij kocht maar liefst 4000 m² op. Hij sloot een deal met de lokale overheid om Santo Stefano in zijn originele staat te laten : geen nieuwe huizen en geen beton. In ruil zou Kihlgren 4,5 miljoen euro spenderen om het dorpje een tweede kans te geven.

De aanpak. In 2004 was het dorp klaar. Kihlgren had top-architect David Chipperfield in de arm genomen. Die steunde zijn concept van conservative restauration, oftewel restaureren met behoud van originele elementen. Albergo Diffuso staat voor een vrij nieuw concept in de hotelbusiness : hotelkamers, in dit geval 32 gerestaureerde huisjes, in een bestaand dorpje. Authentieke kamers met moderne elementen zoals vloerverwarming, open haard, domoticasysteem, geen tv, maar wel internet. Voor de restauratie werd samengewerkt met het volksmuseum van de Abruzzen.

Eten en drinken. In de wijnbar Il Cantinone drink je een aperitivo en proef je van lichte gerechten, maar je geniet er ook van het huisbereide, uitgebreide ontbijt. De Locanda Sotto gli Archi, het restaurant van Kihlgren, serveert gerechten met ingrediënten die vroeger frequent werden gebruikt maar nu vergeten zijn, met veel verse kruiden en groenten, zoals de grijze linzen van Santo Stefano. Fijn detail : de blauwe rand van de borden is een tint en soort verf die Kihlgrens team opspoorde via het museum en die speciaal opnieuw werd gemaakt.

Wat te doen ? In de buurt kun je skiën in Campo Imperatore, op 25 km van Santo Stefano. Hiken naar het Fortezza Rocca Calascio op 1500 m hoogte met zicht over Campo Imperatore en nationaal park Gran Sasso. Drie bekende films werden hier opgenomen : In the Name of the Rose, Ladyhawke en The American.

Vanaf 100 euro per nacht voor een dubbele kamer met ontbijt. www.sextantio.it

Vliegen kan met Ryanair op Pescara (op 45 min. rijden) of met Brussels Airlines op Rome (op 2 uur rijden). www.ryanair.com en www.brusselsairlines.com

RATUA PRIVATE ISLAND

De locatie. Op Ratua Island kun je beter gewoon je horloge opbergen, samen met de rest van digitale accessoires die je aan de drukke, moderne wereld herinneren. Deze voormalige kokosnootplantage van 60 ha groot is nu een van de meest paradijselijke en afgelegen plekjes in de Stille Oceaan.

De geschiedenis. Het eiland en het resort worden gemanaged door de Franse eigenaars Marc en Isabelle Henon. Ze ontdekten dit eiland tijdens een zeilreis om de wereld en werden verliefd op deze afge-legen plek en de trage, zeer traditionele levensstijl van de Ni-Vanuatu-stammen. Kort daarna sloten ze een deal met het lokale stamhoofd en adopteerden ze het eiland. Eerst hielden ze Ratua voor zichzelf en hun vrienden, maar al snel besloten Isabelle en Marc het eiland te delen met gelijk- gezinden. Elk jaar gaat de totale opbrengst integraal naar een fonds dat de lokale gemeenschap helpt (bijvoorbeeld scholenbouw en culturele projecten).

De aanpak. Verwacht geen airco of tv in de suites, die eigenlijk complete villa’s zijn. De zeebries zorgt voor afkoeling en het uitzicht over de oceaan voor entertainment. De vijftien houten villa’s (die overgebracht werden uit Indonesië) bieden veel privacy : ze liggen ver genoeg van elkaar om jezelf alleen op het eiland te wanen. De met de hand gemaakte houten hemelbedden zijn opgemaakt met fijn linnen en de minibars bevatten lokaal bier en wijn die van de Franse wijngaard van de eigenaar komt. ’s Avonds kun je relaxen op het terras in een van de loungestoelen met uitzicht over de Stille Oceaan. Alle gasten komen samen, als ze dit willen, in de Yacht Club met een fijn restaurant dat boven het water en de tuin bengelt, net als de chique, teakhouten bar en lounge. Op het spierwitte strand is er ook het Boathouse, waar alle wateractiviteiten worden georganiseerd, van snorkelen tot vissen op zwaardvis, marlijn en zeilvis (veelal catch and release).

Eten en drinken. Het accent in de keuken ligt hier op biologische en lokale producten, van groenten uit de eigen tuin tot kippen, varkens en runderen die op het eiland leven. Er zijn duizend fruitbomen op Ratua en er worden ook producten gekocht bij de Ni-Vanuatu, de lokale bevolking. Vis, zoals tonijn en goudmakreel, gaat zo van de lijn naar de keuken. Perfect gegrild en ideaal met een Tuskerbiertje, met zicht op de azuurblauwe oceaan.

Wat te doen ? Met de paarden door het azuurblauwe water rijden. In de mangroves op verkenning naar een blauwe bubbel in de oceaan waar zoet water in de zoute zee opborrelt. Ultiem relaxen in de Ratua Spa, of aan een van de kava-sessies meedoen, het typische, lokale drankje dat voor een lichte en relaxte roes zorgt.

Een dubbele kamer met ontbijt kan vanaf 320 euro. www.ratua.com/en

Reizen naar Vanuatu kan gemakkelijk vanuit Australië en Nieuw-Zeeland. Bijvoorbeeld vanuit Sydney is het amper 2 uur en 45 minuten vliegen naar Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu. www.airvanuatu.com

Vliegen op Sydney kan elke dag vanuit Brussel met Etihad Airways vanaf 1028 euro, taksen en extra’s inbegrepen. www.etihad.com

DAR AZAWAD CAMP

De locatie. De eindeloze leegte en stilte vind je in de Chegagaduinen, in de Marokkaanse Sahara. Het eerste dorp ligt 60 km verderop. Het gehucht Mhamid is het einde van de beschaving, daarna begint de wereld van de woestijnnomaden. De enige manier om hier te komen is per 4×4 of per kameel. Je hebt hier continu het Lawrence of Arabia-gevoel.

De aanpak. Initiatiefnemer Youssef Dakhamet heeft een goede relatie met het nomadenvolk, daardoor kan hij zijn gasten naar de mooiste plekken meenemen. Dit luxueuze tentenkamp is de perfecte manier om de Sahara op een comfortabele manier te laten ervaren. Het kamp wordt bijgestaan door nomaden. Zij zorgen voor de ontvangst en de typische sfeer die bij deze woestijn hoort. Het mooiste moment is misschien wel de aankomst, wanneer je het kamp met witte tenten in de rode zee van zand ziet opduiken. Je wordt verwelkomd met muntthee en koningsdadels en hebt het gevoel alleen op de wereld te zijn. De tenten van Dar Azawad Camp hebben heerlijke bedden met fijn linnen, lantaarnverlichting, een eigen badkamer met toilet, een porseleinen wasbak en een warme douche, plus natuurlijk een terras met loungestoelen om de Sahara te bewonderen. Er is ook een mogelijkheid om buiten onder de sterren te slapen, voor de echte woestijnadepten. De gemeenschappelijke lounge bevat koloniale meubelen met lokale accenten : berbertapijten, zachte kussens, leren sofa’s en mooi tafelservies.

Eten en drinken. Wanneer de avond valt, worden de gasten uitgenodigd in een indrukwekkende tent. Drink vooraf een aperitief bij het kampvuur – misschien een gin-tonic of een whisky. De woestijnnomaden zorgen voor een authentieke ambiance en die typische, heerlijke Marokkaanse keuken, zoals hartige tajines en couscous, weg te spoelen met Marokkaanse of Franse wijnen.

Wat te doen ? Vroeg uit de veren en een hoog duin beklimmen om in alle stilte naar de zonsopgang te kijken. Probeer het duin alleen te beklimmen, dat versterkt het gevoel van alleen zijn. Daarna wacht een rijk ontbijt met verkwikkende muntthee en zelfgebakken brood. Ook de moeite waard is een kamelentocht om de grootsheid van deze woestijn te ervaren.

300 euro pp/ in volpension. www.darazawad.com/en/camps-de-charme-des-dunes.html

Je vliegt het best op Marrakech, vanwaar er binnenlandse vluchten of 4×4-opties zijn om naar de Sahara af te reizen. www.jetairfly.be

DOOR DEBBIE PAPPYN & FOTO’S DAVID DE VLEESCHAUWER

De totale opbrengst gaat naar lokale initiatieven (Ratua Private Island)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content