De bekende haarlak Elnett van L’Oréal is al 50 jaar oud, en doet voor het tweede jaar op rij een beroep op een Belg om de spuitbus te verfraaien met een eigen tekening : na Olivier Strelli is Kaat Tilley aan de beurt.

Mijn vader werkte vroeger als grossier voor kapsalons en begon veertig jaar geleden als eerste met de verkoop van Elnett in België”, vertelt modeontwerpster Kaat Tilley, bekend om haar romantische, sprookjesachtige jurken. “Toen L’Oréal mij dit voorstelde, kwam me met-een die bus haarlak voor de geest, die ik me herinner van toen ik nog klein was. Mijn moeder gebruikte het, en mijn dochters gebruiken het vandaag nog. Het was dus een emotionele beslissing.”

Welk beeld wilde u creëren met uw ontwerp ?

Kaat Tilley : Een gesofisticeerde, bijzonder vrouwelijke, maar vooral bevrijde vrouw. Dat uit zich in de wilde haren, en de handen in de lucht, die ver boven het korset uitstijgen. Ze voelt zich helemaal op haar gemak in haar leven. Ik zou het geen zelfportret noemen, wel een typerende figuur uit mijn tekenboeken.

Tevreden over het resultaat ?

Ja, behoorlijk tevreden. Ook al kreeg ik absolute carte blanche, toch zorgt het concept voor beperkingen. Mijn eerste tekening was veel tastbaarder, maar omdat alles gelijnd en grafisch moest zijn, is het wat eenvoudiger geworden. Ik moet toegeven dat ik één aspect spijtig vind : oorspronkelijk kwamen de handen van de figuur achteraan samen, maar die zijn eraf gesneden. Dat zag ik pas na de productie, anders had ik die houding zeker niet gekozen.

Op uw tentoonstelling in juni gaf u aan zin te hebben om meer bezig te zijn met de wereld rondom de vrouw die u kleedt.

Dit project past daar zeker in, en daarnaast ben ik bijvoorbeeld ook bezig met de zoektocht om een parfum uit te brengen. Maar het gaat niet alleen om cosmetica, ook om meubilair, verlichting, juwelen en andere dingen waaraan de vrouw die ik kleed behoefte zou kunnen hebben. Ik ben zeker klaar voor nieuwe avonturen. Mijn ontwerpen blijven even belangrijk, maar ik hou me niet meer bezig met de productie en de hele business eromheen. Ik zorg enkel voor de ontwerpen zelf, waarin ik het sterkst ben. Nu komt mijn laatste collectie Black Lines uit, met bruids- en feestjurken, die perfect gesculpteerd worden rond het lichaam. Je kunt trouwens duidelijk zien dat de tekening voor Elnett daarop geïnspireerd is.

Info : De gelimiteerde editie van Elnett door Kaat Tilley ligt vanaf midden november in de warenhuizen,

www.lorealparis.fr/minisites/elnett

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content