Een eetbaar cadeautje: stuur een kaart en je maakt kans op een gratis tête-à-tête in een sfeervol toprestaurant.

Waarom geef je iemand die je graag ziet niet eens een cadeautje zonder inpakpapier, iets wat je niet kunt grijpen of bezitten, bijvoorbeeld een culinaire belevenis. Wat is er romantischer dan een intiem etentje voor twee in een sfeervol restaurant, waar het decor bekoort, de bediening behaagt en het eten epateert. Als voorbeeld selecteerden wij vier gereputeerde eethuizen, die elk twee lezers van Weekend Knack willen ontvangen en verwennen. Stuur een kaartje met adres, inclusief telefoon (en e-mail), een onschuldige hand doet de rest. Ons adres: Weekend Knack, Raketstraat 50 (bus 3), 1130 Haren-Brussel.

LA RUCOLLA

Verzorgd tafelen zonder stijfheid, dat kan in het Antwerpse restaurant La Rucolla. De luxueuze bistro is het levenswerk van het duo Alex De Witte en Jean-François Traest. De eerste werkt in het achterhuis aan feestelijke bereidingen, gebaseerd op de zonnige Frans-Italiaanse keuken. Vennoot Jean-François Traest ontvangt met charme in vrijetijdskleding en is attent (met zijn warme en donkere stem vraagt hij wel vijf keer of alles in orde is). De locatie is een voormalige bloemenwinkel in de buurt van het Conscienceplein. In de schemerig verlichte, kapelachtige ruimte staan tientallen kaarsjes. De tafels zijn gedekt met sneeuwwit linnen, glazen op een sierlijk hoge voet en stijlvol serviesgoed. Een schoolbord vervangt de spijskaart, want Alex De Witte kokkerelt met wat de markt te bieden heeft.

La Rucolla: Wolstraat 45, 2000 Antwerpen. Tel. 03-231 89 94. Alleen ’s avonds open, maandag en dinsdag gesloten.

BASILE

Zo’n negen jaar geleden namen kok Wim Bonne en zijn vrouw Els Van Bever hun intrek in een honderdtwintig jaar oude patriciërswoning aan de Gentse Coupure. Wim Bonne komt van de koksschool in Koksijde en deed ervaring op in gedegen Vlaamse eethuizen, als Moeder Angele, Jan Breydel en Grade. Wim en Els kozen voor dit romantische huis omdat de Coupure makkelijk bereikbaar is, bovendien is er meestal parkeerplaats. In het sfeervolle interieur van restaurant Basile is oudgroen de terugkomende kleur. Centraal staat een geschilderd stilleven met kreeften van de in Gent wonende Nederlander Mastenbroeck. Wim Bonne ontwikkelde in de loop der jaren een gepersonaliseerde, eigentijdse keuken. De spijskaart vermeldt eigenzinnige bereidingen, die vaak uitdagen door de combinatie van ingrediënten. Wim Bonne schrikt er niet voor terug om producten uit de zee en van het land bijeen te brengen in één gerecht.

Restaurant Basile, Coupure rechts 70, 9000 Gent. Tel. 09-233 26 12. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

DEN GOUDEN HARYNCK

Restaurant Den Gouden Harynck ligt een paar honderd meter buiten het toeristische circuit van Brugge. Het haardvuur brandt en een Schotse dame met een aristocratische blik overschouwt van een antiek schilderij de eetzaal. Het bedienend personeel is hoffelijk en gereserveerd, want in Den Gouden Harynck wordt op niveau genoten. Het interieur is elegant, doch minder romantisch door de heldere uitlichting. Wij bevinden ons hier in een fijnkostrestaurant, waar je moet kunnen zien wat voor artistiek gepresenteerde heerlijkheden er op het bord verschijnen. Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Bruggeling Philippe Serruys een gastronomisch restaurant in een oude viswinkel begon. Hoewel de getalenteerde kok door te experimenteren met originele bereidingen de lat steeds hoger wist te leggen, is het in Den Gouden Harynck toch nooit een stijve bedoening geworden. Philippe Serruys is dan ook een joviale en enthousiaste kok, die in zijn vrije tijd een fan is van The Rolling Stones, Jethro Tull en Golden Earings. Telkens als zijn inventiviteit en motivatie dreigen te verzwakken, neemt hij een vakantiejob bij een of andere grootmeester (de Brugse kok werkte bij Guérard en Ducasse). Door zo’n herbronning blijft het creëren een permanente uitdaging.

Restaurant Den Gouden Harynck, Groeninge 25, 8000 Brugge. Tel. 050-33 76 37. Zondag en maandag gesloten.

THE BLUE ELEPHANT

Het spectaculairste en meest romantische restaurant van de vier is ongetwijfeld The Blue Elephant. Een avondje in dit Thailandse eethuis is een exotische belevenis. Er wordt gegeten op terrassen, aan feestelijk gedekte tafels met oosters brons en fraaie stoffen, omringd door een waterval van exotische planten en prachtige boeketten, antiquiteiten (oosterse offeraltaren, houten tempelwachters en imposante ramabeelden) en dromerige tingeltangelmuziek. In deze feeërieke sfeer presenteert personeel in paleiskostuum bont gekruide gerechten uit de exquise hofkeuken van het vroegere Siam. The Blue Elephant is het moederhuis van een keten die de mooiste Thailandse restaurants over de hele wereld verenigt. De koks hebben zo’n goede reputatie dat zij worden gevraagd om voor hun koningin te koken wanneer die op reis gaat. Achter de coulissen van de Brusselse olifant werkt een cordon koks koortsachtig aan een batterij gaspitten, friteuses en stoompannen.

Hoofdingrediënten zijn: rijst, groenten, vis en kruiden. Het specifieke en complexe aroma ontstaat uit de combinaties van knoflook, chilipepers, sjalotten, steranijs, tamarinde, kokosmelk, bergamotblaadjes, koriander, basilicum, garnalenpasta ( kapi) en sojasaus. De Thailandse keuken is niet alleen lekker maar ook gezond (de koks gebruiken relatief weinig vetstoffen).

The Blue Elephant: Waterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel, Tel. 02-374 49 62. Zaterdagmiddag gesloten.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content