Toen Chris Vanhaecke zich vijftien jaar geleden over het Pandhotel ontfermde, was het de favoriete plek van de Franse schrijfster Marguerite Yourcenar. Chris blies het achttiende-eeuwse pand nieuw leven in, installeerde er oude meubels en zorgde voor een nieuwe impuls met veel oog voor details. Tegenwoordig is het hotel de favoriete plek van wie in de Brugse binnenstad op is naar verfijning, warmte, perfectie en rust. Geen van de 22 kamers is gelijk, maar ze weerspiegelen alle eenzelfde zorg voor kwaliteit, in de suites benadrukt met stoffen of behang van Ralph Lauren waaraan ze hun naam danken. Garett Camel in nummer 401 heeft een prachtig uitzicht over de torens, het oude bloemenmotief Guinever in de 107 waar aan een muur de negentien ingelijste expressions of the human soul hangen. Of Arboretum Floreal in de 402, of de Britse sfeer in kamer 206 waar de MacPherson-tartan, het hemelbed, de wing chairs en de luchter uit hertengewei het Schotse karakter onderstrepen. Het meubilair is authentiek, en oud.

Ook de badkamers verschillen, maar je vindt er telkens de heating rails van Czeck & Speake, de porseleinen bekers, de verchroomde haardrogers, de waterkranen met porseleinen kopjes. Maar het mooist is de lounge met de dennenhouten lambrisering, de zitbank om het vuur, de mannequinpoppen en de bibliotheek. In de aanpalende zitkamer waar het damspel klaarstaat en van waaruit men een uitzicht heeft op het Oudenaardse wandtapijt in de gang, zakt de bezoeker weg in gezelligheid.

Het ontbijt is een feest: in de witte zaal met bloemetjesbehang en van boven invallend licht wordt een muur ingenomen door het donkere AGA-fornuis waarop de roereieren worden klaargemaakt en dat geflankeerd wordt door witte rekken waarop de broodmandjes, de theekannetjes, de champagnekoelers en de klokken wachten op gebruik. De gasten zitten in witgeschilderde rieten stoelen, krijgen een bordje met charcuterie en kazen voorgezet, boter en margarine, jam en smeerkaasjes.

Chris Vanhaecke is er nog elke dag, maar haar kinderen Frederik en Lyne hebben de wacht afgelost – met evenveel liefde en aandacht voor detail die de familie kenmerkt.

Pandhotel, Pandreitje 16, 8000 Brugge. Tel. 050-34 06 66, fax 050-34 05 56. Voor een standaardtweepersoonskamer wordt 5290 frank gevraagd, ontbijt inbegrepen. Een junior suite voor twee komt op 8490 tot 10.990 frank. Interessant zijn de diverse arrangementen, zoals ‘Romantisch en historisch Brugge’: twee overnachtingen met ontbijt, een vijfgangendegustatiemenu in een van de beste restaurants van de stad, een privé-gidsbeurt, een boottocht op de reien en een bezoek aan het Groeningemuseum, het geheel kost 18.300 frank voor twee.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content