Kasteel Maxburg, Maxburgdreef 37, 2321 Meer (Hoogstraten), 03 315 92 43, fax 03 315 05 03, www.maxburg.be, info@maxburg.be

Kasteel Maxburg is een onderduikadres met allure, waar de reiziger op zoek naar rust en discretie zonder handleiding niet terechtkomt, omdat onderweg elke indicatie ontbreekt. En zo hoort het. Anderhalve eeuw geleden streek Maximiliaan Van den Bergh er neer en kocht er de Heyhoef, samen met 1200 hectare woeste grond, waarvan er 500 in Nederland lagen. Op de grond werd er een grootschalig landbouwbedrijf gestart waar graan werd geteeld. Dat later in de jeneverstokerij terechtkwam die de eigenaar in 1863 uit het niets oprichtte. Zes jaar later verbouwde hij zijn woning tot het riante landhuis waar Anne Merien Van Dijk ons nu opwacht, boordevol enthousiasme.

Tien jaar geleden ontdekte de familie Van Dijk de ruïne van het landgoed, dat een halve eeuw had leeggestaan. “We kwamen uit Rotterdam naar Antwerpen”, zegt vader Van Dijk, “waar we twee jaar op een appartement woonden met zicht op de Schelde. Maar we keken uit naar een plek op het platteland. Toen we dit gebouw ontdekten, was het helemaal ingegroeid, maar het zag er erg romantisch uit, al bleken de torens verrot en half afgewaaid en had het Duitse leger het interieur egaal grijs geverfd. Maar bij zo’n uitzicht word je als vanzelf optimist.”

Toch duurde het nog bijna vijf jaar vooraleer de familie met de zachte restauratie klaar was en het kasteel in zijn oude glorie was hersteld. Een jaar geleden kwam Anne Merien, die in Den Haag hotelschool liep, met het idee voor een bed and breakfast. Dat bleek een voltreffer omdat de kasteelromantiek levendiger bloeit dan velen vermoeden. “Op een ochtend kwam een gaste bijzonder goed geluimd de trap af”, merkt de vader van de gastvrouw op. “Toen bleek dat ze ’s nachts een huwelijksaanzoek had gekregen. Ze stemde toe, op voorwaarde dat ook de huwelijksnacht op het kasteel zou worden voltrokken.”

Kasteel Maxburg telt drie luxueuze kamers met kraaknette badkamers, die alle op de eerste verdieping liggen en over de Victoriaanse rozentuin uitzien, waar twee prachtige serres werden gerestaureerd. We slapen bijzonder ruim en in vol- strekte rust in een Louis XV-ambiance. Maar ook beneden in de lounge en in de muziekkamer blijkt hoe zorgvuldig met het herstel van het kasteel werd omgesprongen. Een vakman diepte van onder de grijze verf de oorspronkelijke bepleistering op en in de muziekkamer herleeft het gemarmerd schilderwerk. In de originele houten vloer zitten nog de roosters van de verwarming met warme lucht.

Het ontbijt wordt door een stralende gastvrouw opgediend en is een beetje overweldigend : een groot bord met zalm, charcuterie, kaas, een zachtgekookt eitje, kiwi, broodjes en jam, alles in perfecte harmonie. “Het is gewoon wat ik zelf allemaal lekker vind”, zegt Anne Merien. Kasteel Maxburg telt drie kamers die 120 euro per nacht kosten, inclusief ontbijt. Voor een single wordt 80 euro gevraagd.

TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content