Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Cowboys en gangsters, oenen en atleten. De echte heer van gisteren, de maanman van morgen. Polaroids van verschillende persoonlijkheden.

Lene Kemps

Goed grijs

Proust kon lyrisch worden over de verschillende tinten grijs en welke bloem hij erbij zou dragen. Van parelgrijs naar arduin is het de kleur van het ernstige zakenpak, maar ook dat van de jazzmuzikant. Met een krijtstreep of een futuristische glans erover. Dubbele knopenrij of de smalle proporties van Pulp Fiction. Grijs, altijd goed.

1 Futuristisch grijs bij SO. 2 Lichte krijtstreep bij Fujiwara. 3 Met iets langer jasje bij Armani.4 Stijl Pulp Fiction bij Sonia Rykiel.5 Double breasted bij Boss.6 Terug naar de enkele knoop bij Paul Smith.

Sportivo

Truien met rugnummers of gekleurde strepen. Losse broeken gebaseerd op het joggingmodel. De kleuren van het team. De invloed van sportmode is overduidelijk aanwezig, niet meer nadrukkelijk gemengd met een pak in de formele sfeer, maar overtuigd casual.

1 De teamkleuren van Dries Van Noten. 2 Laagjes van Sonia Rykiel. 3 Tricot van Dirk Bikkembergs.4 Leider van het pelotonvan Dries Van Noten.

Ruiten en strepen

Nerd-chic is allang een fenomeen. De computerfreak heeft zijn bril afgezet en het modebeeld veroverd. Het uniform van de ietwat onhandige en beslist niet-modebewuste man is geperfektioneerd. Allerlei soorten ruiten en strepen worden gemengd in een beeld dat zijn nonchalance ontleent aan de Californische golfspelers en zijn precisie aan de Engelse lords.

5 Alle tinten perfekt op elkaar afgestemd bij Paul Smith. 6 California-sjiek bij Dries Van Noten.7 Versace kiest voor felle kleuren.8 De deftige versie bij Olivier Strelli.

Echte heren

In het kader van de terugkeer van de verzorgde elegantie draagt een echte heer weer een overjas. Een redingote, een chesterfield, een rechte mantel, een 3/4, kortom : een jas. Zeer formeel en gekleed heeft de jas erg geleden onder de golf van nonchalante kleding. “De mantel dient tot niets”, zegt Tatiana Tolstoï in haar boek over mannelijke elegantie. “Hij is een masker, een wapenschild, een symbolisch huis. ” Hij is terug.

1 Lang en recht bij Armani. 2 Mantel met veel volume bij Versace. 3 Zeer formeel bij Byblos.4 Een grijze heer van Olivier Strelli.

De maanman

Versace heeft het over de aërodynamische lijn. Alexander Van Slobbe van SO verwijst naar de Bauhaus-doctrines. Tussen al het heimwee naar een formeel silhouet wordt er druk aan de toekomst gewerkt. Hoogtechnologische materialen, vaak afkomstig uit de sportsektor, worden gekoppeld aan funktionele vormen, vaak gebaseerd op workwear. Er wordt gestreefd naar een echt modernisme.

5 Een futuristische visie in vinyl van Walter Van Beirendonck. 6 Doorstikt grijs bij Miyake.7 In de sportsfeer bij Red or Dead.8 Parka en overall van SO.

Cowboy couture

Opvallend veel defilés hanteren een cowboy-styling. Soms, zoals bij Yamamoto, zet men gewoon een hoed op een grijs pak. Soms worden ook andere elementen overgenomen : broeken met franjes, versierde gilets, opvallende riemen en kleurige hemden. De cowboy is, net als de gangster trouwens, een van de weinige mannen-mannen die ook ijdel mag zijn. “De cowboy wordt gezien als iemand die boven de mode staat”, schrijft Richard Martin. “Hij is de laatste edele wilde. “

1 Kleurig en parodiërend bij Yamamoto. 2 Onder dit pak schuilt een eenzame Yamamoto-cowboy.3 Het wilde Westen zoals bij G. Gigli.4 De komplete cowboy bij Romeo Gigli.

Gangsters

Al Capone is met zijn overdreven en uitdagende elegantie een stijlvoorbeeld geworden : een deukhoed, een pochet, een filtersigaret, een bontjas. Vooral Dolce & Gabbana zijn meesters in dit silhouet, dat uiterst verfijnd is en vaak verwijst naar avondkleding. Zij zien het als een mengvorm van mannelijke elegantie : Siciliaans, Italiaans en Amerikaans ; de stijl van de Godfather en van Frank Sinatra, van gangsters en nachtklubzangers.

5 De handschoenen doen het ‘m bij Valentino. 6 Een formele krijtstreep wordt wild bij Hugo van Hugo Boss. 7 Het enige echte gangsterpak bij Dolce & Gabbana.8 Alleen een echte man durft een bontjas aan, bij Dolce & Gabbana.

Partner Content