Herwig Van Hove

Overal ter wereld zijn de wijnen sinds de jaren tachtig spectaculair verbeterd. Alleen bourgogne hinkte achterop. Sinds kort doen deze wijnen hun naam weer alle eer aan.

HERWIG VAN HOVE

FOTO’S : LIEVE BLANCQUAERT

Door de prijsdalingen van de laatste jaren op de veiling van de “Hospices de Beaune” (-25 procent in 1990, -29 procent in 1991, -23 procent in 1992 en -19 procent in 1993) én door de aanzwellende kritiek, vooral in de niet-Franse pers, is een aantal jonge wijnmakers uit de Bourgogne wakker geschud. Ze hebben ingezien dat het eindeloos gezeur over de “mirakuleuze kwaliteitsmozaïek” van de AOC’s en de “extreme finesse” van de produkten, geen aarde meer aan de dijk bracht. Overal elders ter wereld is wijn na 1980 spectaculair verbeterd. Bordeaux ontdekte rijpheid en struktuur, Italië herontdekte en modernizeerde zijn eigen traditionele druiverassen, Duitsland bande de suikerspuit en Californië stapte af van de zwaarmoedige overgekoncentreerde konfituurwijnen. Alleen in Bourgogne bleef men lichtvoetige wijntjes maken alsof er niets aan de hand was.

Het excellente jaar 1990 dat vele tweede-keuswijnmakers (eindelijk) tegen wil en dank konfronteerde met rijke, rijpe en gevulde, donkergekleurde struktuurwijnen, bracht de genadeslag. Het jarenlange gemekker over elegantie en finesse, over lichtvoetigheid en subtiliteit, over fijnbesnaardheid en zelfs over kultuur, werd ontmaskerd als een pleister voor schrale armoedigheid een gevolg van hoge rendementen.

Wie in Bourgogne vóór 1980 sprak over “traditionele” wijnen kon zowat alles bedoelen : de zure schrale wijnen van 1970, de met Algerijnse plunk en port opgepepte lompe wijnen van 1960 of de wijnen van het “Domaine” die hun reputatie en exorbitante prijzen alleen aan de zeldzaamheid hadden te danken… Algemeen gesproken was bourgogne toen al erg duur en mede daardoor bleef de lage gemiddelde kwaliteit lange tijd in de schaduw : het vermogen om achteloos grote sommen uit te geven en kritische zin gaan dikwijls niet samen.

Een eerste reaktie waar de champagnewereld zo slecht mee gevaren is bestond erin om de pr-machine aan te zwengelen. Lokale politici werden voor de subsidiekar gespannen en papieren boodschappen werden de wereld rondgestuurd. Het mocht niet baten, daarmee is in het glas nog niets gebeurd. De meer fundamentele repliek kwam van een groep jonge wijnmakers die de flauwe pinot ook beu was en, tegen de verkondigde traditie in, goede wijn begon te maken. Jonge Turken zoals Christophe Roumier, Etienne Grivot, Dominique Lafon en vele anderen allen technisch geschoold en met een zeker maar niet overdreven respekt voor de voorvaderen hebben elkaar gevonden in een soort obsessie om de best mogelijke wijn te maken. En het lukt : vanaf 1988 zijn ze er : de vol smakende, diep gekleurde rijpe pinotwijnen met als kroon op het nieuwe werk het jaar 1990. Dat jaar is zeker het beste wat bourgogne de laatste twee decennia heeft voortgebracht.

Omdat 1990 zo excellent is en zo’n immens verouderingspotentieel vertoont, zijn de wijnen niet alleen uitverkocht maar ook voor lange tijd in de kelders verdwenen. Daarom is 1991 zo welkom : een gelijkaardige moderne stijl de hand van de meester blijft maar iets vriendelijker in de parate charme. Ze beginnen nu open te komen.

IN HET GLAS

Het Knack-panel, versterkt met Jos Van Lombeek, nog een afgestudeerde van de famueze COOVI oenologie-avondschool, “vergadert” blind rond een selektie bourgognes van 1991, van het oerdegelijke “Pro Vino” in Zonhoven.

Bourgogne pinot noir 1991, Bertrand Ambroise (300 fr.).

Beoordeling : unaniem neutraal.

Bertrand Ambroise is een van de moderne wijnmakers uit de Bourgogne die zweert bij kleur en koncentratie.

Lichte frisse kleur en een wat aarzelende vegetale neus met onderliggend rijp fruit, redelijk zure, zelfs wat prikkelende frisse smaak met spanning en goede bitter. Goede wijn in zijn klasse (Herwig Van Hove).

Nuits-Saint-Georges 1991, Bertrand Ambroise (575 fr.).

Beoordeling : tweemaal positief en viermaal neutraal.

Goede jonge kleur en een wat vegetale neusaanzet maar na walsen duidelijk pinot en met grote variatie, intense gespannen smaak met goede struktuur en vulling, komt wat streng over maar zal evolueren (Jim Bruyndonx).

Côte-de-Nuits-Villages “Les Vignottes” 1991, domaine Jean-Jacques Confuron (352 fr.).

Het domein werd onlangs overgenomen door schoonzoon Alain Meunier die er sindsdien uiterst moderne wijnen maakt.

Beoordeling : tweemaal positief en viermaal neutraal.

Schitterende intense kersrode kleur, neus met wat sous-bois en onderliggend fruit, zeer smaakvolle gekoncentreerde sappige wijn met intens smaakprofiel (Jef Bessemans).

Pernand-Vergelesses premier cru “Les Vergelesses” 1991, domaine Jean-Marc Pavelot (481 fr.).

Beoordeling : unaniem neutraal.

Vlakke licht fruitige neus en een dunne smaak van commerciële wijn (Jos Van Lombeek). Goede kleurvulling maar een dunne wat geschroeide neusaanzet, wel met rijp fruit, vlotte evenwichtige smaak (Harry De Schepper).

Givry premier cru “Clos de la Servoisine” 1991, Jean-Marc Joblot (464 fr.).

Beoordeling : driemaal positief en driemaal neutraal.

Donkere intense kleur van de goede jaren, neus wat ingesloten maar met goed hout en veel materie, volle ronde smaak met struktuur en lengte (H.V.H.). Zware neus van jonge vintage-port, smaak met ruwheid maar veel reliëf (Antoon Segaert).

Savigny-Les-Beaune, premier cru “La Dominode” 1991, Jean-Marc Pavelot (536 fr.).

Beoordeling : vijfmaal neutraal en éénmaal positief.

Goede kleur en een krachtige expressieve pinot-noirneus die misschien wat eentonig blijft nawalsen, goed gekoncentreerde heel karakteristieke pinot-noirsmaak, zuiver en met inhoud maar door de hoge zuurheid wat scherp en hoekig (J. Br.).

Chambolle Musigny 1991, Jean-Jacques Confuron (572 fr.).

Beoordeling : vijfmaal neutraal en éénmaal positief.

Donkere kersrode kleur, zachte en diskrete neus maar iets onzuiver, goede versmolten gevulde smaak met variatie en fijn bitter (J.B.). Onzuivere animale neus, dunne smaak zonder finesse (J.V.L.).

Beaune premier cru “Bressandes” 1991, Albert Morot (698 fr.).

Beoordeling : vijfmaal positief en éénmaal neutraal, een aanrader.

Nog toegeplooide neus maar een goed gekoncentreerde sappige smaak, evenwichtig fijn en met lekkere tannines, drinkklare grote wijn (J.V.L.). Goede kleurkoncentratie, neus nog wat gesloten maar met typisch fijne pinot noir en goed ingewerkt hout, evenwichtige smaak met lichte, fris overkomende zuurdominantie en wat stugge tannines op het einde (H.D.S.). Strakke complexe neus met diskrete pinot-toets, evenwichtige charmerende smaak met vulling, lengte en finesse (A.S.).

Nuits-Saint-Georges premier cru “Les Cailles” 1991, Robert Chevillon (789 fr.).

Beoordeling : unaniem positief, een aanrader.

Alles is goed : de neus is stevig en diep, de kleur is mooi gekoncentreerd en de smaak is stevig en charmerend met grote lengte (H.V.H.). Krachtig en rijke expressieve pinot-neus, uitstekende volle en lange smaak met goede nuance en expressie van rijp fruit, prima evenwichtig. Grote goed getypeerde kwaliteit (J. Br.). Opvallende fijne houttoets aan de neus, goed verweven met fruit en florale elementen, goed versmolten rijke smaak met charme en lengte. Grote wijn (J.B.).

Chevrey-Chambertin “Cuvée de l’Abbeille” 1991, Laurent Ponsot (837 fr.).

Beoordeling : unaniem neutraal.

Een wat geëvolueerde dunne neus, smaak met aanvaardbare koncentratie, evenwichtig en sappig, maar mist toch wat vulling (J.V.L.).

Pommard premier cru “Clos des Epeneaux” 1991, Monopole du Comte Armand (1083 fr.).

Beoordeling : unaniem positief, een aanrader.

Goede kleurkoncentratie, een mooi door hout gestruktureerde neus met intens fruit van kers en cassis, evenwichtige en krachtige smaak met struktuur en lengte (H.D.S.). Toegeplooide gekoncentreerde diepe neus en een statige, evenwichtige, rijke, gespannen smaak met lengte en struktuur, een grote geweldenaar (A.S.). Glorieuze donkere kleur van de grote rijpe jaren, een diep toegeplooide neus en een gedrongen kompakte smaak met goede tannines en opvallende lengte, grote wijn (H.V.H.).

Clos-Vougeot grand cru 1991, Denis Mugneret (1307 fr.).

Beoordeling : unaniem neutraal.

Matte licht geschroeide neus, wat metalig in de diepte ; oppervlakkige smaak met bovenliggende charme (J. Br.).

Romanée Saint-Vivant grand cru 1991, Jean-Jacques Confuron (2042 fr.).

Beoordeling : unaniem positief, een aanrader.

Rijke gevarieerde zuivere fruitneus met perfekt verweven houttoets, soepele smaak met stevige tannines van uiterst goede kwaliteit, draagt zijn koncentratie over het gehele smaakgebied. Perfekte grote wijn (J.B.). Intense jonge kleur, expressieve neus van pinot met juist gedoseerde eik, volkomen zuiver en met veel reserve in de diepte, intense lange smaak met mooi hout en charmerende tannines, weelderig. Grote edele wijn (J. Br.).

Richebourg grand cru 1991, Denis Mugneret (2695 fr.).

Beoordeling : unaniem positief, een aanrader.

Mooi gekoncentreerde kleur en een nog gesloten rijke neus, charmerende evenwichtige grote wijn (J.V.L.). Intense kleurvulling zeker voor pinot, neus begint met hout maar plooit langzaam open in het glas met finesse en variatie, vlotte evenwichtige smaak met goede eik en vulling, iets strakke tannines maar een mooie finale. Moderne grote wijn van pinot (H.D.S.). Fijne en toch gekoncentreerde neus met goede pinot en schakering, gevulde rijke en evenwichtige smaak met lengte, een open wijn (A.S.).

Jos Van Lombeek volgde zowat alle wijnkursussen in België. Hij heeft een voorkeur voor lichte fruitige sauvignonwijnen en voor jonge cabernet sauvignon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content