Rising stars

© RYAN O TOOLE

Gabriella Karefa-Johnson is lang niet de enige zwarte ster aan het modefirmament. Vier namen om te onthouden.

1–Bianca Saunders (28)

Haar parcours? In januari 2018, slechts enkele maanden nadat ze afstudeerde aan het Royal College of Arts in Londen, lanceerde ze het modemerk voor mannen dat haar naam draagt. Drie jaar later was ze niet alleen een van de negen finalisten van de LVMH-prijs, maar won ze ook de Andam Award. In januari dit jaar presenteerde de Londense ontwerpster haar eerste fysieke defilé, tijdens de modeweek voor mannen in Parijs.

Waarom deze hulde? Omdat ze voor haar creaties inspiratie haalt uit haar dubbele – Britse en Jamaicaanse – erfenis. Omdat het potentieel van haar ogenschijnlijk simpele ontwerpen schitterend tot zijn recht komt als de kleren in beweging zijn. Omdat zij de tailoring en innoverende confectietechnieken perfect beheerst. En omdat ze goed op weg is om de mannelijke esthetiek een nieuwe invulling te geven.

biancasaunders.com

2–Pierre A. M’Pelé (28)

alias @pam_boy

Zijn parcours? Deze Fransman, die een opleiding modejournalistiek volgde aan het Central Saint Martins College in Londen, werd bekend op Instagram toen hij bijzonder oordeelkundig alle silhouetten van een bepaalde collectie beoordeelde, telkens met één emoji. Sindsdien bouwde hij een sterke reputatie op en bekleedde hij sleutelposities bij diverse prestigieuze modemagazines zoals Love en Perfect. Vandaag is hij een van de invloedrijkste en meest gerespecteerde critici in modekringen. Sinds september is hij redactiechef van GQ France.

Rising stars
© GETTY IMAGES

Waarom deze hulde? Om te beginnen omdat hij altijd onafhankelijk is gebleven en formeel heeft geweigerd om in te gaan op de lokroep van de reclamewereld. Zeker ook omdat hij de jongste jaren een ijzersterk cv heeft opgebouwd. Bovenal omdat hij altijd geijverd heeft voor een grotere gelijkheid, voor meer inclusiviteit en meer duurzaamheid in de modewereld.

@pam_boy

3–Akon Changkou (24)

Haar parcours? In oktober 2019 defileerde dit Australische model van Zuid-Soedanese afkomst exclusief voor Louis Vuitton, na amper vier maanden in het vak. Twee jaar later liep ze tijdens de Fashion Weeks voor lente-zomer 2022 maar liefst 24 shows.

Waarom deze hulde? Niet alleen omdat ze in een recordtijd de grootste huizen zoals Chanel, Valentino en Versace heeft ingepalmd, maar ook omdat ze in januari jongstleden op de cover stond van de Britse Vogue, naast acht andere vrouwen van kleur afkomstig uit het Afrikaanse continent: Adut Akech, Anok Yai, Majesty Amare, Amar Akway, Janet Jumbo, Maty Fall Diba, Nyagua Ruea en Abény Nhial. Een eerste keer voor het magazine, dat hiervoor gefeliciteerd werd om de inhoud maar ook kritiek kreeg op de vorm. Volgens hoofdredacteur Edward Enninful zijn deze jonge vrouwen “supersterren die hun plaats hebben veroverd op de defilés en in de recladerd.”

Rising stars
© GETTY IMAGES

@akonchangkou

4–Kenneth Ize (32)

Zijn parcours? Kenneth is afkomstig uit Nigeria en haalde zijn diploma aan de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen, waar hij opgroeide. In 2016 herlanceerde hij zijn gelijknamige merk met een mannenlijn. In september 2019 eindigde hij als finalist voor de LVMH-prijs en vijf maanden later presenteerde hij zijn allereerste Parijse defilé tijdens de modeweek voor vrouwen. Zijn geraffineerde, vrolijke ontwerpen voor haar en hem kregen sindsdien heel veel aandacht. In die mate zelfs dat hij drie seizoenen later het openingsdefilé van de modeweek mocht geven.

Waarom deze hulde? Omdat hij de lieveling is van Naomi Campbell. Omdat hij een uniseks garderobe creëert die de geijkte normen van het genre overstijgt. Omdat hij vorig jaar heeft samengewerkt met het label Karl Lagerfeld voor een capsulecollectie. Omdat hij bekendheid gaf aan aso oke, een prachtige, handgeweven stof gemaakt door het Yoruba-volk. Moet het nog meer zijn?

kennethize.net

Rising stars
© GETTY IMAGES
Bianca Saunders
Bianca Saunders© GF
Kenneth Ize
Kenneth Ize© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content