In La Menuiserie blaast Thomas Troupin de gastronomie in de Oostkantons nieuw leven in met een frisse regionale keuken. Hij vergast ons op drie bereidingen met streekingrediënten : everjong en kalfsrib uit Mürringen.

Dat Thomas Troupin (26), afkomstig uit de streek van Villers-le-Bouillet, zich in januari 2013 in het vestzakdorpje Champagne vestigde, had niets met toeval te maken maar met de ontmoeting van zijn leven : hij leerde er zijn partner Marie-Charlotte Portois kennen. In de oude schrijnwerkerij van Marie-Charlottes grootvader langs moederskant openden zij het restaurant La Menuiserie. “Voor wij de zaak overnamen, hadden Marie-Charlottes ouders het pand al omgebouwd tot feestzaal, als eerbetoon aan de familievader”, vertelt Thomas. Hij en Marie-Charlotte vonden dat een gepaste filosofie en kozen voor continuïteit : ze transformeerden de feestzaal tot een sfeervol gastronomisch restaurant, dat na een jaar al een Michelinster kreeg.

Ondanks het succes neemt het jonge koppel zichzelf niet al te serieus. Gevraagd naar de streekproducten waarmee hij wil werken, grapt Thomas : “Ik kan misschien gaan neuzen in diepvriessupermarkt O’Cool om te zien wat daar in de rekken ligt !” Of als we hem vragen zijn keuken te omschrijven, antwoordt hij met een knipoog : “Slecht natuurlijk.” Daarmee is de ‘zelfrelativerende’ toon gezet. Maar dat wil niet zeggen dat koken hier niet ernstig wordt genomen. De snelle bekroning met een Michelinster is het resultaat van keihard werken – het koppel doet alleen in het weekend een beroep op hulp – een gulle ingesteldheid en een goed samenspel tussen keuken en zaal. Gevraagd naar zijn ambities, blijft Thomas met beide voeten op de grond en houdt hij het bij “gewoon tevreden zijn in het leven”. Rechttoe rechtaan.

Zo verloochent Thomas ook zijn inspiratiebronnen en leermeesters niet. Hij koos voor de gastronomie na het zien van de film Cuisine américaine en blijft de mensen die hem op het juiste spoor zetten bijzonder dankbaar. “In de eerste plaats Olivier Massart van Ô de Vie in Juprelle. Hij leerde me creatief te zijn in de keuken, terwijl ik tot dan toe alleen maar had leren managen. Verder ook Sang Hoon Degeimbre, voor wie ik bijna drie jaar heb gewerkt. Hij is een echt genie die een banale wortel kan omtoveren in een topgerecht.”

La Menuiserie, Champagne 12, 4950 Waimes, niet ver van Malmédy. 080 44 44 85. www.lamenuiserie.eu

DOOR MICHEL VERLINDEN & FOTO’S KRIS VLEGELS

Troupins verfijnde gastronomie is gebaseerd op lokale ingrediënten en technische precisie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content