Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

flex7

We moeten het toegeven: met de Zafira hebben de Opel-ontwerpers hun huiswerk meer dan behoorlijk gemaakt. Het uitgangspunt was al eerder duidelijk: het publiek wil een steeds groter en meer moduleerbaar interieur binnen compacte buitenafmetingen. Even dacht het zijn gading te vinden in de zogenaamde monovolumes waarmee de markt in een paar jaar tijd werden overspoeld. Maar de monovolume viel duur uit, en bleek omwille van zijn omvang en gewicht nog dorstig ook. Renault, dat met Matra aan de wieg stond van de Espace (lengte: 4,51 meter), de eerste Europese monovolume, lanceerde twee jaar geleden de Mégane Scénic (lengte: 4,13 meter). Die handige kleine werd meteen als een mini-MPV omschreven en kreeg als concurrenten wagens van zeer divers allooi. Eerst de Mercedes A-klasse (3,57 meter), later de eigenzinnige Fiat Multipla (3,99 meter) en nu de Opel Zafira. Klassiek gelijnd, maar met een lengte van 4,31 meter behoorlijk compact. En voorzien van zeven zitjes.

Het aardige van de Zafira zit ‘m in de moduleerbare binnenruimte, én in een opwindende vondst: de twee individuele zitjes van de derde rij kunnen in één handomdraai en door één man in de vlakke vloer worden opgeborgen. Een prestatie waarbij de vloer slechts negen centimeter hoger komt te liggen.

De tweede ingreep is minder spectaculair maar al even praktisch: de middenbank staat op rails, en kan over een lengte van 56 centimeter verreden worden. In zijn voorste stand, het zitgedeelte opgeklapt en het geheel tegen de voorstoelen geduwd, ontstaat achterin een zeer behoorlijke en homogene laadruimte. Met een vloer die zo’n 150 cm lang is.

Er is nog meer: als de rugleuningen van de passagierszit vooraan en van de rechterstoel op de tweede rij worden neergeklapt, kunnen er zeer lange voorwerpen worden vervoerd. Daarnaast werden ook nog opbergvakjes voorzien tussen de deuren en de stoelen, en is er een lage laaddrempel van 58 centimeter. Kortom, de Zafira is hyperpraktisch. Al zijn die twee achterste zitjes toch wel duidelijk voor kinderen bedoeld.

nieuwe trend

Hoopgevend is dat Opel duidelijk in het concept gelooft. De monovolume van Opel, de Sintra, die weinig succes kende, werd al maar meteen afgevoerd. Zodat de Zafira ten volle kan genieten van de vermoede vraag. En het lijdt weinig twijfel dat die eraankomt, en allicht ten koste gaat van de Astra break.

De nieuwste Opel is beschikbaar met drie motoren: twee benzinemotoren van respectievelijk 1,6 en 1,8 liter, en een turbodiesel met een slagvolume van 2 liter. Verder bestaan er twee uitrustingsniveaus, Comfort, zeg maar de basisversie, en Elegance die 70.000 frank duurder uitvalt. Zelf kozen we voor de 1,8 liter, die een fraaie 115 pk op de voorwielen overzet en een pittige indruk naliet. Overigens bleek ook de wegligging opmerkelijk goed, en dat gelooft de leek nog altijd niet. De iets hogere zit en het daaruit voortvloeiende hogere zwaartepunt hypothekeert geenszins de wegligging. En wie een beetje uitkijkt, komt met een dikke 9 liter benzine voor 100 km toe. De 1,8 liter Elegance kost 779.000 frank, en voor dat geld krijgt u twee airbags, ABS, stuurbekrachtiging, centrale vergrendeling met afstandsbediening, een in twee richtingen verstelbaar stuur (ook alle op de basisuitrusting) en verder omwille van de Elegance-aankleding ook nog airconditioning, lichtmetalen velgen, een neerklapbare passagiersstoel, elektrisch bediende zijruiten vooraan enz.

In zijn basisversie met een 1,6 liter hoeft de Zafira netto niet meer dan 646.000 frank te kosten. Dat scheelt dus heel wat met een volwassen monovolume.

degelijk tweedehands

Sinds februari 1998 verkoopt VAB in Zwijndrecht tweedehands wagens volgens strikte kwaliteitsnormen. Sinds 3 juli is er een tweede vestiging geopend in Sint-Pieters-Leeuw. Inlichtingen over de tweedehands wagens in stock (bij VAB of bij handelaars) kan u opvragen via fax (0900) 35.155 met code 201, of telefonisch: (03) 253.69.89. De showroom in Zwijndrecht ligt aan de Pastoor Coplaan 100, die in Sint-Pieters-Leeuw aan de Bergensesteenweg 250. Beide zijn elke dag open van 10 tot 18 uur, behalve op zondag.

Opel Zafira 1.8 Praktisch

Motor: voorin gemonteerde viercilinder benzinemotor met een cilinderinhoud van 1796 cm3 die via een handgeschakelde vijfbak de voorwielen aandrijft.

Potentieel: max. vermogen van 115 pk / 85 kW bij 5400 toeren/minuut en max. koppel van 170 Nm bij 3400 toeren/minuut.

Afmetingen: 431,7 cm (l), 174,2 cm (br), 163,4 cm (h) en 269,4 cm (wielbasis).

Koffervolume: 142 liter (7 stoelen), 575 liter (5 stoelen).

Verbruik in liter per 100 km: 11,5 (stad), 6,8 (weg), 8,5 (mix).

CO2-emissie: 204 gr/km.

Prijs, incl. BTW: 669.000 fr., plus 5000 fr. BIV.

Jaarlijkse motorrijtuigenbelasting: 9227 frank.

Andere versies: 1.6 liter (vanaf 646.000 fr.).

PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content