Bij de Duitse kwaliteitswijnen is riesling nog steeds dominant. Zo komt Baden, het land van pinot blanc, pinot gris en pinot noir wat in de verdrukking. Nochtans worden er ook schitterende wijnen gemaakt.

Het VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), opgericht in 1910, is de oudste kwaliteitskring in de wijnwereld. Het logo met de gestileerde adelaar dateert nog uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Om de ernst van die gedateerde symboliek wat te relativeren dragen de sommeliers op de jaarlijkse proeverij van de VDP in Wiesbaden een T-shirt met het ludieke opschrift “Die Weinelite hat einen Vogel”, wat zoveel betekent als “ze zijn een beetje getikt” ! Dat neemt niet weg dat de impact van de oude vereniging nog steeds erg groot is. Het VDP-ledenbestand omvat ongeveer vijf procent van de Duitse wijnproductie, maar het morele gezag reikt veel verder ; net als dat van de crus classés uit Bordeaux, waarvan de invloed het productiesegment ver overstijgt.

Bij de jaarlijkse wijnproeverij van de VDP (uitsluitend Grosses Gewächs-wijnen, vergelijkbaar met droge grands crus, zie kader klasseringssyteem) komt het accent haast vanzelfsprekend bij riesling te liggen. En dan vooral bij de twee rieslinggebieden bij uitstek : Moezel en Rheingau.

STATIGE RIESLING

In de Moezel – we proefden zo’n 45 wijnen – is 2012 een perfect rieslingjaar : de wijnen zijn zacht in de aanspraak, met strak zuur dat soms wat na-ijlt. De neus is vol rijpe geuren, mineraal en statig. In het jonge stadium smaken de wijnen nog wat onversmolten en komt zoetheid in de aanspraak en zuur in de afdronk. Maar mettertijd (reken minstens vijf jaar) zullen deze versmelten tot een harmonisch geheel.

Excellente riesling is te vinden bij Clemens Busch (invoer Pro Vino Vero, Wortegem-Petegem), Dr. Loosen (Frank Fissette, Diepenbeek), Von Othegraven (Weinwelt, Mol), Von Hövel (Nico Knott, Nidrum) en ook bij Willi Schaefer, J. Wegeler, Reinhold Haart, St. Urbans-Hof en Geltz-Zilliken (allemaal ingevoerd door Langbeen, Terhagen).

In de Rheingau – we proefden zo’n 50 wijnen – is het rieslingsucces minder algemeen : de wijnen zijn getekend door onrijpe toetsen en soms stug, dun en streng. Goede rieslings vind je bij Kloster Eberbag (Chacalli Wines, Antwerpen), Toni Jost en Künstler (beide ingevoerd door Langbeen, Terhagen), Joachim Flick (Red&White, Rijkevorsel) en nog een achttal niet-ingevoerde wijnhuizen.

Maar ook in minder bekende rieslinggebieden wordt goede wijn gemaakt. In de Nahe bij Schlossgut Diel en Dr. Crusius (beide ingevoerd door Langbeen, Terhagen) en bij Schäfer-Frölich (Vinikus & Lazarus, Merchtem). In de Pfalz bij Basseman-Jordan (Thienpont, Etikhove,), Von Buhl (Weinwelt, Mol), Bürklin-Wolf (Wijnhuis Dilamo, ‘s- Gravenwezel) en bij Christmann (Vinikus&Lazarus, Merchtem).

SCHITTERENDE PINOT BLANC

In de marge van de proeverij werden de wijnen van de regio Baden naar voren geschoven. Baden, een vrij smalle strook op de rechteroever van de Rijn (400 km, van Heidelberg tot Basel, tegenover de Franse Elzas aan de overkant) is met tweeduizend uren zonneschijn per jaar de warmste en zonnigste van alle Duitse wijnregio’s. De wijn (ca. 1 miljoen hectoliter per jaar, afkomstig van 16.000 hectare wijngaard) is voor de helft rood. Meer dan een derde ervan wordt gemaakt van Spätburgunder (pinot noir). Excellente wijn produceerden Dr. Heger en Bercher, maar vooral ook Bernhard Huber, wiens pinot noir (2001) veel beter is dan de gemiddelde rode bourgogne. Hij kan zich meten met de grootste !

Baden schittert vooral met Weissburgunder (pinot blanc) : opvallend in de proeverij was de 2011 van Salwey. Verder ook excellente wijnen bij Schlör en Seeger (beide niet ingevoerd), Andreas Laible (invoer Vinikus, Merchtem), Bercher, die ook goede pinot gris maakt (invoer Langbeen, Terhagen), Dr. Heger en Stigler, beide ook met goede pinot gris (invoer QV Wijnhandel, Tienen).

Er is maar één riesling die bij de proeverij komt bovendrijven : de Schlossberg van Markgraf von Baden, die ook een excellente Müller-Thurgau (2012) maakt aan de Bodensee (nog niet ingevoerd).

www.provinovero.be

www.frankfissette.be

www.weinwelt.be

www.langbeen.biz

www.chacalliwines.com

ww.redandwhite.be

www.vinikusenlazarus.be

www.thienpont-etikhove.be

www.dilamo.be

www.qv-tienen.be

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO MICHEL VAEREWIJCK

Baden is de zonnigste en warmste van alle wijnregio’s in Duitsland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content