Wijnkwaliteit kan in eenzelfde jaar erg variëren van gebied tot gebied. Dat uit zich ook in het jaarlijks promotiepakket van GB, met dit jaar vooral bordeaux ’96 en ’97, en al wat ’98 erbij.

Met 1998, zeker in Médoc, moet men goed uitkijken: cabernet sauvignon, de basisdruif aan de Médoc-zijde van de Gironde, is dat jaar nooit echt rijp geworden. De groeistilstand tijdens de droge en hete augustusmaand is met cabernet niet ingehaald. Voor merlot was dat wel het geval. Daarbij werd de cabernet nog geteisterd door bakken regen in september, toen de merlot al was binnengehaald. De meeste merlotwijnen zijn dus volrond fruitig, ook in de diepte, met een vlezige smaak. Ze zijn aan te raden op voorwaarde dat de prijs redelijk is. Médoc-wijnen daarentegen zijn rasperig hard, met grote kleurconcentratie van de concentreermachine, maar met ongedekte tannines op het einde. Dat komt nooit goed.

In 1997 kwam regen alles verknoeien, ook gedurende de kritische augustusmaand. Ongelijkmatige rijpheid met verbrokkelde wijnen was het gevolg: er zijn elementen van cuit (overrijp) en vegetaal samen. Sauternes 1997 is wel excellent.

Het jaar 1996 is dan weer een perfect cabernetjaar: alles in Médoc is praktisch goed, de regen van september heeft vooral merlot beschadigd. De meeste grote châteaus hebben met hun cabernet gewacht tot voldoende rijpheid.

Twee bemerkingen. Eerst en vooral niet vergeten dat 1997 een uitstekend jaar is in heel Toscane, en dat 1998 een even perfect jaar is in de hele Franse Midi. Er is dezer dagen ook veel keuze uit niet-Franse excellentie.

En nu de prijzen. De 1997 primeurwijnen ex Bordeaux waren veel te hoog voor de beperkte kwaliteit. We hebben destijds de primeuraankoop absoluut afgeraden. Blijkt nu dat de huidige prijzen (in franken van nu) zelfs lager liggen dan de toenmalige primeurprijzen (in franken van toen). Als we van de GB-prijs van Château Larcis Ducasse 10 procent aftrekken (courante vermindering bij aankoop van 24 flessen), en we tellen 10 procent bij de primeurprijs van twee jaar geleden (de inflatie plus de opbrengst van het geld op een spaarboekje), dan kopen we nu de wijn voor 575 fr. en destijds in primeur (aanbod Colruyt) voor 846 fr.

André Gigantelli, wijnaankoper van GB: “De primeurprijzen voor 1997 waren veel te hoog voor de ondankbare kwaliteit. Gelukkig hebben we wat voorraad van de betere ’95 en ’96 achter de hand gehouden en zo kunnen we ’97 op een veel redelijker prijsniveau lanceren. Want hij moet weg. Deze prijspolitiek is ons millenniumgeschenk aan de wijnliefhebbers.”

We proeven een staalkaart uit het GB-aanbod. De vermelde prijzen dalen met 10 procent bij de aankoop van 24 flessen, geassorteerd of niet. Maar eerst een bourgogne.

Vosne-Romanée 1997, Gros Frère et Soeur (839 fr.)

Lichte, frisse kleur vooral in het gezelschap van de kleurgeweldenaars van Bordeaux. Zeer fijne pinot noir-neus met juist gedoseerd hout. Aangename, bloemige en fruitige smaak met goed structuurbitter, maar wat naijlend bitter op het einde.

Château Haut Redon, Bordeaux 1998 (149 fr.)

Nogal lichte kleur, naar het roze toe, met de purperen nuance van piepjonge wijn. Fijne, aangename, eenvoudige neus met fruit maar geen diepte. De smaak is overgedomineerd door bitter. Kort en klein.

Château Bujeau Lagrave, Bordeaux 1996 (175 fr.)

Mooie, lichtgetaande, typische bordeauxkleur en een goede fijne neus met zelfs wat ruimte (geen diepte) in de onderbouw; gerijpte en frisse evenwichtige smaak. Goed in zijn genre.

Château La Chapelle, Montagne Saint-Emilion 1996 (189 fr.)

Goed geconcentreerde kleur en een goede neus met zelfs wat ‘beet’ en ruimend bij opschudden. De smaak is licht en getekend door merlot, met een accent op zuur dat zelfs wat naijlt.

Château Thieuley, Bordeaux 1997 (229 fr.)

Wat licht in de kleur, mist vulling. De neus is echter gedragen door mooi fijn hout, ook na opschudden. Evenwichtige kleine smaak met hout en zacht fruit. Goed in zijn genre.

Château Laroze-Bayard, Montagne Saint-Emilion 1997 (259 fr.)

Te lichte kleur en een dunne lichte fruitneus. Kleine smaak met wat fruit maar geen lengte.

Château Haut-Myles, Médoc 1996 (299 fr.)

Goede, wat getaande kleur met wat spanning en een goede neus met eenheid en toetsen van cabernet. De aanpraak in de mond is smakelijk, maar het einde is getekend door ongedekt bitter.

Château Larosa Brillette, Moulis 1995 (349 fr.)

De kleur is aan de dunne kant maar de neus is gezond en gedragen door hout en fruit. De wijn zet smakelijk aan in de mond en zet voort in stevige bitterheid. Hij is er. Goed voor bij stevige gerechten.

Château Verdignan, Haut-Médoc 1996 (399 fr.)

Klassieke, mooi getaande bordeauxkleur met spanning en een neus met mooi ingebouwde verse eik. De smaak zet fijn en smakelijk aan en wordt verder gedragen door fijn gestructureerd bitter. Stijlvolle bordeauxwijn. Een aanrader.

Château Cassagne Haut-Canon, Canon-Fronsac 1997 (449 fr.)

Goede kleur met wat spanning en een lichte neus van fruit en fijn hout. Goede smaakaanspraak maar wat ongedekt bitter op het einde.

Château Caronne Sainte-Gemme, Haut-Médoc 1995 (489 fr.)

Goede, getaande kleur, met spanning tegen de glaswand. Neus met accenten van hout en cabernet, en met eenheid, ook gebald en nog wat toegeplooid. Evenwichtige, wat strenge smaak maar goed geknoopt. Goede wijn in zijn klasse, die nog wat kan evolueren.

Château La Tour Carnet, Haut-Médoc 1977 (599 fr.)

Heel mooie, diepe en gebalde kleur met een nuance van jong. Neus met een kleine reductietoets die snel weggaat in het glas, duidelijk cabernet die goed ruimt bij opschudden maar die niet verdiept. De smaak zet goed aan en is iets ruw in de tannines en toont op het einde ongedekt bitter.

Château Mazeyres, Pomerol 1997 (639 fr.)

Normale kleurconcentratie met een vrij brede meniscus tegen de glaswand. Houterige neus met een toets van cuit en een redelijk geknoopte smaak met goede structuur van bitter en gedekt tot en met het einde. Aangename wijn die vlug zal evolueren.

Château Lafon-Rochet, Saint-Estèphe 1996 (899 fr.)

Doffe, donkere, geconcentreerde en gespannen kleur van de grote jaren. Toegeplooide neus met veel diepte na opschudden, onontwikkeld en iets brutaal. Volumineuze smaak met goede bitterstructuur maar iets ruw. Goede evenwichtige wijn met wat boers karakter.

Château Prieuré-Lichine, Margaux 1997 (999 fr.)

Normale kleurconcentratie met een jonge nuance en een vrij brede meniscus. Mooie en strakke cabernet-neus met iets rijpheid in de diepte. Smakelijke aanspraak in de mond met zachte tannines in het middengebied en goed geknoopt tot het einde. Verrassend goed gekomen, kan enkele jaren evolueren.

Château Pontet-Canet, Pauillac 1996 (1099 fr.)

Kleur zoals Lafon-Rochet en een toegeplooide neus met een hint van rijpheid bij opschudden. Grote smaakeenheid maar wat massief. Goede tannines en goed geknoopt en toegedekt. Wijn met toekomst, opnieuw te proeven over een vijftal jaren.

Château Talbot, Saint-Julien 1996 (1199 fr.)

Weer de typische 1996-kleur maar nu met iets meer zachte evolutie. De neus begint te komen: fijn en ruim maar ook nog met diepte. Volkomen evenwichtige smaakopbouw van begin tot einde. Zal charme en finesse ontwikkelen, reken op een tiental jaren.

Château La Dominique, Saint-Emilion Grand Cru 1996 (1579 fr.)

Weer de kleur van de grote jaren maar nu iets minder gebald. Een ruime neus die al wat openplooit met nog een stevige presence van verse eik en een ronde evenwichtige en geknoopte smaak. Wijn met persoonlijkheid, terug te proeven binnen vijf jaar.

Château Léoville Barton, Saint-Julien 1996 (1799 fr.)

Diepe en donkere, volumineuze, haast inktzwarte kleur met een verre nuance van zacht en grote vatspanning, die merkbaar is aan de uiterst smalle meniscuszone tegen de glaswand. Een mooie strakke en gebalde neus van fijne cabernet met heel veel diepte na walsen. De smaak is die van een lekkere zachte reus met veel nuance en evenwicht, compact en toch met grote lengte. Excellente grote wijn.

De aangekondigde rubriek ‘Château Simple’ over Languedoc-wijnen verschijnt op 29 september.

Herwig Van Hove / Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content