INE RENSON / FOTO’S LIEVE BLANCQUAERT

Aanbod

Langs de baan van Afsnee naar Sint-Martens-Latem ligt Sauna O, een gloednieuw oord van rust waar bezoekers worden ondergedompeld in de klassieke badcultuur. Jean-Marie Thienpondt bouwde de wijnkelders van zijn ouderlijke huis, waar vroeger de voorraden van de Wijnkeldermeester waren ondergebracht, om tot een heerlijk saunacomplex. Stoombad, sauna, biosauna, dompelbad en lounge, overgoten met een vleugje zen en ingebed in een prachtig groen decor: meer heeft een mens niet nodig om helemaal tot rust te komen.

Onze bevindingen

Als sauna staat voor ongeremd genieten in een serene sfeer, dan is de locatie van Sauna O alvast veelbelovend. De wegbeschrijving leidt ons naar een mooie villa omgeven door een uitgestrekte tuin, midden in de groene oase van de Gentse randgemeente Afsnee. Voor de inrichting deed Jean-Marie Thienpondt een beroep op Jan Vandendorpe, de interieurarchitect die een twintigtal jaar geleden al de renovatie van de bekende Gentse sauna Aqua Azul voor zijn rekening nam. Tot zover de overeenkomsten. Van de warme sfeer die Aqua Azul ademt, valt in Sauna O weinig te bespeuren. Hier werd gekozen voor een strak en sober concept, een beetje zen, maar in elk geval even rustgevend.

Op de gelijkvloerse verdieping, waar zich een relaxruimte met haard en bar bevindt, valt mijn blik meteen op enkele prachtige schilderijen. Eveneens van de hand van Vandendorpe, zo blijkt. Ze geven het geheel een artistiek tintje. Als begenadigd saunaliefhebber is het Jean-Marie Thienpondt menens. Elke nieuwe bezoeker krijgt een uitgebreide rondleiding, waarbij hij uitvoerig wordt ingeleid in de rituelen van het saunagebeuren. Met gangbare misvattingen wordt voor eens en voor altijd komaf gemaakt; in de plaats komen tips om nog beter van de heilzame werking van de sauna te genieten. Om echt effect te hebben van een saunabeurt moet je minstens drie uur de tijd nemen, vertelt Jean-Marie. Pas dan raak je in een diepgaande toestand van rust, waarbij je “zelfs niet meer weet wat er die morgen in je brievenbus zat”. Hij benadrukt dat afkoelen even belangrijk is als opwarmen. Uitgebreid zweten, een korte plons in een ijskoud bad en meteen opnieuw de sauna in, is uit den boze. “Je moet je lichaam tijd geven. Na een kwartiertje sauna is een koelperiode van tien minuten zeker niet overdreven.”

Met die raadgevingen in het achterhoofd begeven we ons naar de ondergrondse badruimte. Die heeft iets van een labyrint; met wat verbeelding kunnen we ons wel voorstellen dat hier vroeger een gigantische wijnkelder was ondergebracht. Die hoekjes en gangetjes zorgen voor de nodige discretie, wat voor bezoekers van een openbare sauna vaak een geruststelling is. Je kunt er vermijden dat je al te bruusk wordt blootgesteld aan de blikken van anderen. Om diezelfde reden worden trouwens maar een twintigtal bezoekers per avond toegelaten. Overvolle saunacabines of aanschuiven wordt zo vermeden. Zoals Jean-Marie had aangeraden, beginnen we onze verwenkuur in het stoombad. Een doordringende eucalyptusgeur prikkelt de zintuigen. Ik voel mijn poriën als het ware opengaan. Daarna afkoelen in de lounge, waar rustige muziek en blauw neon voor een hypnotiserend sfeertje zorgen. Vervolgens staan drie saunabeurten op het programma, uiteraard telkens afgewisseld met een periode van afkoelen. Er is keuze tussen een gewone droge sauna en een biosauna. Die laatste warmt slechts op tot 65 graden, maar de vochtigheidsgraad ligt er veel hoger, waardoor je overvloediger gaat zweten. Vooral vrouwen, die van nature uit minder snel transpireren, zouden de biosauna erg op prijs stellen.

Na het zweten en baden komen we nog even tot onszelf bij de haard, met een heerlijk vers pompelmoessapje. Het zicht op de tuin, of liever ‘het park’, is adembenemend. Op termijn wil Jean-Marie die troef verder uitspelen door er een gezellig zonneterras in te richten met rechtstreekse toegang tot de badruimte. Op een terras aan de andere kant van het huis komt binnenkort een ijskoud dompelbad en zullen de bezoekers onder een natuurlijk bladerdak een luchtbad kunnen nemen. Er is eveneens in een massageruimte voorzien (het is nog zoeken naar een geschikte masseur) en vanaf september biedt Sauna O op afspraak pedicure aan. Jean-Marie droomt zelfs hardop van een ‘schrobkamertje’, waar een professionele ‘schrobber’ liefhebbers te lijf gaat met borstel en zeep. Maar zelfs zo, zonder al die extraatjes, staat Sauna O garant voor een avondje puur genieten.

Prijs

Eén beurt kost 20 euro, vijf bezoeken geven recht op een gratis saunabeurt. Handdoek (2 euro) en badjas (3 euro) kunnen ter plaatse worden gehuurd.

Sauna O, Broekkantstraat 50a, 9051 Afsnee (Gent), 09 220 12 02 of 0474 29 13 40. Van maandag tot zaterdag, tijdens de zomer van 17 tot 23 uur, in de winter van 15 tot 23 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content