Hilde Verbiest

Wat?

Chaudfontaine is de enige plek in ons land die een natuurlijke warmwaterbron bezit: het water komt er aan de oppervlakte met een temperatuur van 36,6°C. Net als Spa genoot het een reputatie als thermaal kuuroord; de eerste baden werden er gegeven in 1676. Maar Chaudfontaine raakte in verval en de voorbije decennia was er zelfs geen sprake meer van enige thermale activiteit. Jammer, realiseerde zich ook het gemeentebestuur en dankzij Europese en gewestelijke subsidies opende eind oktober het Château des Thermes zijn deuren. Het aanbod omvat een achttal kuurdagen waarin telkens een ander accent wordt gelegd: schoonheid, antistress, afslanken, kuren voor toekomstige en jonge moeders, een verwenweekend enzovoorts. Telkens heb je vrije toegang tot het thermale centrum (sauna, hamam, zwembad) en krijg je verscheidene verzorgingen. Wij gingen het Château uitproberen met een fytobiodermie-gelaatsverzorging en een Cleopatra-packing gevolgd door een massage.

Onze bevindingen

Ik heb me voorbereid op kilometers file, maar dat valt gelukkig nogal mee deze ochtend. En dus bereik ik na een klein uurtje rijden mijn bestemming: het achttiende-eeuwse Kasteel van Hauster aan de oever van de Vesder, waarin het Château des Thermes is ondergebracht. Het straalt grandeur uit. Opnieuw, leer ik van salesmanager Laurence Dumortier: “Het kasteel werd enkele jaren geleden grotendeels door brand vernietigd. Maar omdat het zo’n waardevol gebouw was, is er werk gemaakt van de restauratie.” Ik word verwelkomd in bijna feilloos Nederlands en ben daarover aangenaam verrast. “Daar werken we bewust aan”, vertelt Laurence. “Dit Château ligt immers vlak bij de Nederlandse en Duitse grens, en bovendien op minder dan een uur rijden van Brussel.”

Het beautycentrum bevindt zich op de eerste verdieping van het kasteel. Mijn programma begint met een fytobiodermie-gelaatsverzorging, die uitgaat van het energetische principe van de Chinese geneeskunde. Evenwicht tussen yin en yang en tussen de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) zijn belangrijk, maar ook kleuren hebben een rol en betekenis. “Waar is dit goed voor?” vraag ik als twee minuscule lampjes met een groen en een violet lichtje op mijn gezicht worden gericht. “Groen stimuleert de werking van de darmen, terwijl violet de waterhuishouding regelt”, antwoordt Sandrine, die mij behandelt. “De verschillende delen van het gezicht staan in relatie met de rest van het lichaam. Dus door het licht te richten op bepaalde punten, kun je energie in andere lichaamsdelen losmaken.” Ik wil het graag geloven. Ik sluit mijn ogen en voor mijn gevoel verschilt het niet zoveel van een gewone verzorging. Na enkele minuten heb ik echter nog weinig lust om vragen te stellen en voel ik mezelf tot rust komen.

Na de lunch, een overheerlijke salade van het huis, begeef ik me opnieuw naar boven voor een Cleopatra-packing. “Gloednieuw”, vertelt Linda trots. In een licht verduisterde ruimte staat een speciaal bed waarop zwachtels klaarliggen. Linda: “Ze zijn gedrenkt in melk, geparfumeerd met amandelessence.” Het ruikt heerlijk en ik word er helemaal mee ingepakt, en vervolgens warm toegedekt. Ik heb het gevoel dat ik op water zweef. De twintig minuten zijn zo om en hadden wat mij betreft langer mogen duren. Al wordt dat wel goedgemaakt door de zalige afsluitende massage.

Loom en ontspannen doe ik een dutje in de rustruimte, drink een glaasje Chaudfontaine. De sauna’s hebben vandaag weinig aantrekkingskracht op mij, maar ik besluit mijn dagje wel met een duik in het buitenzwembad met thermaal water dat op een constante temperatuur van 34°C wordt gehouden.

Prijs

Een dagje kuren kost tussen 65 en 173 euro, naargelang het gekozen programma. Voor een verwenweekend betaal je 305 (Hotel Palace) of 331 euro (Hotel Bedford) per persoon, op basis van een tweepersoonskamer. Binnen enkele maanden wordt het Château ook uitgebreid met enkele hotelkamers. Je kunt ook zelf je programma samenstellen met verzorgingen à la carte: een fyto-gelaatsbehandeling kost 60 euro, de Cleopatra-packing 45 euro, een lichaamsmassage 45 euro.

Château des Thermes, rue Hauster 9, 4050 Chaudfontaine, tel. 04-367 80 67, www.chateaudesthermes.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content