Wat is een landelijk interieur ? Er is in Vlaanderen geen beter duo om die vraag te beantwoorden dan journalist-kunsthistoricus Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde, de interieurploeg van Weekend Knack en Nest die al jarenlang alle deuren openkrijgt.

Het jongste boek van Piet Swimberghe en Jan Verlinde, waarvan zopas de softcoverversie verscheen, verkent de grenzen van de landelijke stijl, en die zijn bijzonder ruim. Af en toe vind je nog wel eens een rustieke donkerbruine eiken balk of een hertengewei, maar meestal gaat het dan om een klein sfeerelement of zelfs een ironisch tintje. De hedendaagse landelijke stijl is eclectisch, gelaagd, origineel, persoonlijk. Zo komt het dat je in dit boek naast een imposant classicistisch buitenhuis ook een landelijke flat in Gent vindt, en naast een met oorspronkelijk meubilair ingericht neogotisch kasteel ook een achttiende-eeuws landhuis dat eigenzinnig werd gevuld met vintage meubelen uit de jaren 1950 en 1960.

Meestal is het de sfeer of een combinatie van elementen waardoor een interieur het predicaat ‘landelijk’ verdient. Natuurlijke materialen zoals hout, steen, koper of linnen duiken erg vaak op, en werden voor het boek gefotografeerd met veel aandacht voor patina en detail. Duurzaamheid is misschien ook zo’n constante : eeuwenoude gebruiksvoorwerpen die nog steeds in dienst zijn, of nieuwe die zo sterk en tijdloos zijn dat ze generaties lang zullen meegaan. Dat gaat van mooie oude tafels en deuren over stoere fornuizen tot oude hardstenen aanrechten en arduinen vloeren.

Maar alweer staat duurzaam nooit gelijk met rustiek. Veel van de getoonde meubelen, kunstwerken of decoratieve elementen zijn net bijzonder verfijnd, soms toonbeelden van ambachtelijk werk, maar soms ook mooi modern design, vaak door elkaar gecombineerd. En dat werkt. Een oude zetel met mooi geciseleerde poten komt perfect tot zijn recht tegen een achtergrond van arduin en ruw plaasterwerk. Net zo steekt een oude met oranje stof beklede sofa uitstekend af tegen strakke effen witte muren. Dit soort beelden doet je begrijpen dat de grenzen van de landelijke stijl niet een kwestie van formele regels zijn, maar alleen van smaak en creativiteit.

De aanpak wisselt van grondige vernieuwing over zorgvuldige restauratie tot het onaangeroerd laten van zwaar gepatineerde voorwerpen. De stijl varieert van romantisch-burgerlijk (Kasteel De Spyker, Brugge) over eenvoudig ruraal (een huisje in Torgny) en zuiver klassiek (Hof ter Linden, Mechelen) tot exuberant (de woning van antiquair Abbeloos, met een brullende leeuw in de vuurrode toiletruimte).

Dit boek is dan ook geen verzameling gedwee te kopiƫren modellen zoals je die wel vaker vindt, maar een verrassende verkenningstocht en, voor wie zelf met inrichting bezig is, een inspiratiebron. De prachtig in beeld gebrachte interieurs vertrokken trouwens vanuit de meest uiteenlopende beginsituaties : grote of kleine budgetten, stad of platteland, vervallen, goed geconserveerde of zelfs nieuwe woningen, grote oppervlakken of beperkte ruimten, een voorkeur voor nieuwe of oude materialen enzovoort. Heel vaak worden de huizen wel voorzien van alle modern comfort.

Behalve negentien woningen in Vlaanderen en Walloniƫ presenteert Landelijke stijl ook negen huizen in Frankrijk, Zweden, de VS en Nederland. Piet Swimberghe becommentarieert de schitterende beelden op zijn typische, deskundige maar zeer toegankelijke manier. Dit boek is een hebbeding van formaat (ook letterlijk, 29,5 x 29,5 cm) voor wie zich voor landelijke interieurs, of zelfs interieurs tout court interesseert.

Landelijke stijl, Piet Swimberghe en Jan Verlinde, speciale editie Weekend Knack,

ISBN 978 90 867 9040 1, 9,95 euro.

Door Peter Vandeweerdt I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content