Belgium: information not available, meldt de officiële Greenwich-site in het overzicht van millenniumevenementen. Nochtans kun je de 3000 m2 tellende Trillennium Expo in de Basiliek van Koekelberg moeilijk missen.

De vijfde grootste kerk ter wereld, zelf een slachtoffer van de tijd, vormt de droomlocatie voor een scenische en interactieve multimediatentoonstelling over de mysterieuze fenomenen tijd en toekomst. Met hightechinstallaties, theatertechnieken (bewegende decors, optische effecten, projecties, acteurs) en kunstvoorwerpen stelt de Trillennium Expo de vraag wat de 21ste eeuw ons brengt. Het ambitieuze project is opgevat als een wandeling door de tijd. Na het betreden van de spannende Tijdspoort met Count Down-klok, voert de reis langs een achttal galerijen die tijd en toekomst tot leven wekken. In de Black Box maak je op driedimensionale wijze het ontstaan van de tijd mee, terwijl de Paleontologie van de Apocalyps en de Utopie een historisch overzicht van het doemdenken en het utopisme schetst.

Multimedia verbeelden in de Galerij van de Aporieën van de 21ste Eeuw de grote trends van de toekomst. Via een elektronisch stemsysteem kun je elke trend beoordelen en op die manier je eigen verwachtingsprofiel samenstellen. De resultaten van de bezoekersenquête worden bewaard op het internet en vrijgegeven in 2020. Leuk is ook de Afteltoren, waar je allerlei millenniumevenementen kunt bezoeken: New York, Londen, Parijs, het Vaticaan,… Ondanks de hoge spektakelwaarde, is de Trillennium Expo ook wetenschappelijk-educatief. Zo kun je in de Tijdfabriek kennismaken met de verschillende soorten tijd, historische meetinstrumenten uit privé-collecties en de technieken van het toekomstvoorspellen. Fenomenen als déjà vu, time abductions en de slinger van Foucault kennen nadien geen geheimen meer. Hallo, Greenwich? (WD)

Trillennium Expo, tot 31 januari in de Basiliek van Koekelberg, Brussel (gesloten op 25 december en 1 januari). Dagelijks open van 11 tot 18 uur, op zaterdag tot middernacht! Tickets: 400/300 fr., o.a. bij Fnac en NMBS-stations. Info: Tel. (0900) 015.17.18 (18 fr./min.), groepen en scholen reserveren op Tel. (016) 28.40.39.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content