REIZEN (5) TRENDS

Generaties samen op vakantie : genieten van elkaar (maar niet te lang). © ALTRENDO IMAGES/STOCKBYTE

1 Op vakantie met de groot- ouders

Werkende koppels met kinderen leiden drukke levens, wonen niet altijd in de buurt van hun ouders en komen er te weinig toe om hun familie te bezoeken. Een gezamenlijke vakantie is dan ideaal om bij te praten en samen leuke dingen te doen. Zo’n vakantie biedt bovendien het voordeel dat ouders met jonge kinderen eens met z’n tweetjes op stap kunnen, terwijl de grootouders ondertussen van de kleinkinderen genieten. Omgekeerd is het voor grootouders die hulpbehoevend zijn de kans om toch in vertrouwd gezelschap op vakantie te gaan. In financieel opzicht is het aantrekkelijk om de kosten te kunnen verdelen. Redenen genoeg waarom het aantal vakanties met meerdere generaties sterk groeit. Ouders en grootouders zijn het er wel over eens dat zo’n vakantie beter niet te lang kan duren. Een weekendje of midweek vinden ze lang genoeg. En zelfs dan willen ze graag over voldoende privacy beschikken. Dat kan met meerdere hotelkamers naast elkaar, maar fijner nog is één grote vakantiewoning of een paar huisjes met een gezamenlijke tuin of zwembad. Touroperators zoals Belvilla, Topic Travel en Novasol spelen in op deze vraag door extra grote vakantiehuizen aan te bieden ; Vacansoleil heeft het aanbod van grote en comfortabele stacaravans vergroot en Center Parcs heeft een speciale Pack & Go-driegeneratievakantie samengesteld. Wie er geen moeite mee heeft om langer samen op vakantie te gaan, kan denken aan een cruise. Die biedt het voordeel dat iedereen over een eigen hut beschikt, terwijl er aan boord voor passagiers van alle leeftijden genoeg te doen valt.

2 Zonder kinderen

Lijnrecht tegenover de trend om met de hele familie op reis te gaan, staat een vakantie in een hotel waar kinderen niet toegelaten zijn. Touroperators Jetair en Thomas Cook signaleerden het afgelopen jaar een enorme toename van adults only-vakanties. Nooit eerder kozen zoveel Belgen voor hotels waar enkel volwassenen welkom zijn. Opvallend is dat niet alleen kinderloze stellen en ouderen de rust opzoeken, maar ook koppels die zonder hun eigen kinderen op vakantie gaan en niet gestoord willen worden door andermans kinderen. Als reden waarom ze voor een kindervrije vakantie kiezen noemen ze het zoeken naar rust, intimiteit, zin-geving, wellness en het genieten van de natuur.

Ze komen dan vooral terecht in de wat luxueuzere hotels, B&B’s, kleine campings bij boeren of op natuurcampings. Hoe is een hotel ‘enkel voor volwassenen’ te vinden ? Op de websites van bijvoorbeeld Jetair en Thomas Cook kunt u eenvoudig selecteren op vakanties voor koppels of met het label adults only. Daarnaast kiest u beter niet voor een hotel dat reclame maakt met zwembaden en animatieprogramma’s, mijd u bij voorkeur de schoolvakanties, reist u het liefst naar bestemmingen die kinderen niet veel te bieden hebben, en zoekt u naar stranden die minder makkelijk te bereiken zijn.

3 Authentiek reizen

Airbnb is bezig de reiswereld te veroveren. De website (www.airbnb.be) waarbij mensen een slaapplek rechtstreeks kunnen verhuren aan gasten telt ondertussen meer dan een half miljoen accommodaties in 192 landen. Het succes is niet alleen te verklaren doordat men er goedkoop logies vindt, maar ook omdat toeristen willen proeven van de lokale sfeer. Ze willen de locals leren kennen, plaatsen bezoeken die nog niet overspoeld worden door andere toeristen en in restaurants eten waar het eten authentiek is. Door te boeken via sites als Airbnb, Couchsurfing, Nightswapping of via de speciaal voor kunstenaars en designers bedoelde huizenruilwebsite behomm.com legt u gemakkelijk contacten in de stad die u bezoekt. Ter plaatse kunt u zich laten rondleiden door een Greeter, een inwoner van de stad die toeristen op vrijwillige basis mee op sleeptouw neemt (www.globalgreeter

network.info) of deelnemen aan een stadstour of cursus rond een thema. In Parijs kunnen toeristen via www.meetingthefrench.com bijvoorbeeld bij een bakker leren hoe ze Frans stokbrood moeten bakken en in Kenia leren ze van de Masaï de traditionele adamu dansen, hoe ze vuur moeten maken of speren kunnen werpen (www.thecpport

folio.com). De intiemste manier om de inwoners van een land te leren kennen is wellicht om bij ze thuis te gaan eten. En dat kan bijvoorbeeld in Nederland waar u via www.dinewiththedutch.com een driegangendiner bij een Nederlander thuis kunt boeken of in Italië waar u kunt deelnemen aan een etentje verzorgd door een Italiaanse mamma (homefood.it).

DOOR MAAIKE SCHWERING

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content