Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

HUISRUIL

De huisruilformule waarbij men zijn vakantie doorbrengt in het huis van mensen die tegelijkertijd in uw huis logeren, wordt in ons land o.m. door Taxistop georganizeerd. De voordelen zijn legio : er bestaan geen verblijfskosten, men vindt in het ruilhuis het komfort van thuis, terwijl thuis iemand op het huis past, èn men kan desgewenst ook de auto ruilen. De overkoepelende organizatie HomeLink International, waarmee Taxistop samenwerkt, verzorgt huisruilvakanties in dertig landen, van Kaapstad tot Vancouver en van Wenen tot New York. In de praktijk moet de kandidaat-ruiler lid zijn van Taxistop (450 fr./jaar) en het inschrijvingsgeld (2650 fr.) betalen. Hij ontvangt dan twee of drie delen van het “Holiday Exchange Book” waarin zijn aankondiging samen met die van anderen gebundeld wordt.

De Huisruil Extra-formule beperkt zich tot ruilen in de Benelux en kost 1900 frank (+ lidgeld Taxistop). In beide gevallen omvat de inschrijving een verzekering die de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de verzekerden voor de schade veroorzaakt aan de geruilde woning dekt, evenals de onkosten verbonden aan de huur van een gelijkaardige woning als er wat misloopt én juridische bijstand.

– Info : Taxistop/Huisruil, Onderbergen 51 in 9000 Gent. tel. (09) 223.23.10. Fax : (09) 224.31.44.

FRANS VLIEGEN

De opening van het Franse luchtruim heeft aanleiding gegeven tot een prijsdaling op de binnenlandse vluchten die ook veel Belgen interesseert. Een retourtje Parijs Orly-Nice kan tegenwoordig vanaf 790 FF of 4740 fr. (Air Inter en AOM die samen 26 vluchten per dag uitbaten), op en af van Orly naar Toulouse hoeft bij TAT niet meer dan 490 FF (2940 fr.) te kosten. Heen en terug vliegen tussen Orly en Marseille kost in sommige gevallen ook al maar 490 FF. Sinds kort is ook de verbinding tussen Orly en Bordeaux het onderwerp van een prijzenslag waarbij Air Inter in het goedkoopste geval 450 FF (2700 fr.) aanrekent, en Air Liberté 590 FF (3540 fr.). De laatst vrijgekomen verbinding, tussen Orly en Straatsburg, kost heen en terug slechts 490 FF (2940 fr.) bij Air Liberté en 510 FF (3060 fr.) bij Air Inter. Uiteraard zijn aan deze prijsvoorbeelden bepaalde voorwaarden verbonden.

– Info : bij de reisagent.

WINTEROVERSTEEK

Tot 31 december 1995 biedt P&O European Ferries aantrekkelijke prijzen aan op de lijn Calais-Dover. Per persoon (“voetpassagier” of inzittende wagen) betaalt men 150 frank voor een dagretour en 300 frank voor een driedagen-exkursie. De overzet voor de wagen zelf kost 600 frank voor een dagretour en 1200 frank voor een driedaagse. Nieuw zijn de hotelaanbiedingen in Groot-Brittannië die met de overtocht kunnen geboekt worden. Een weekend Maidstone kan bijvoorbeeld voor 2200 frank per persoon per nacht (overtocht met de wagen, overnachting met ontbijt). De overtocht duurt 75 minuten en aan boord van de ferry’s kunnen taksvrije goederen gekocht worden.

– Info : bij elke reisagent of tijdens de kantooruren rechtstreeks bij P&O European Ferries, tel. (050) 54.22.22.

JAAREINDE

Bij Touring Club Reizen worden twee interessante formules voor het jaareinde aangekondigd. Niet onbekend is het Kaiserbal dat bij elke jaarovergang in de Weense Hofburg wordt gehouden. Een vijfdaags arrangement (29/12 tot 2/1) voorziet een aantal bezoeken in de Weense hoofdstad, een uitstap in het Wienerwald, het galadiner gevolgd door het bal en op 1 januari het fakultatieve “Orkest der Dames” in dezelfde Hofburg waarvoor 1950 tot 3000 frank per persoon wordt gevraagd. ’s Namiddags staat een uitstap naar Schönbrunn op het programma. De reis, die 49.690 frank kost, gebeurt per vliegtuig, en ter plaatse staat een autocar ter beschikking. In de prijs zitten de overnachtingen in het Theaterhotel (vier sterren) en sommige maaltijden.

Van een heel ander allure is de zesdaagse jaarovergang in New York waarbij het oude jaar wordt uitgewuifd in het kader van het prestigieuze Plaza-hotel, waar de deelnemers ook verblijven. Op het programma staan een stadsbezoek, een brunch in The Tavern on the Green, enkele museumbezoeken en een boottocht rond Manhattan. Deelnemers betalen 66.800 frank voor de vluchten, alle transfers en bezoeken, de overnachtingen, het oudejaarsdiner, de brunch en het bijwonen van de musical “Crazy for you”.

– Info : In de kantoren van Touring Club of via het nummer (02) 233.22.11.

PIERRE DARGE

Eindejaarsidee bij Touring Club : het Kaisersbal in de Weense Hofburg.

Nu voor een prikje : winter- overtocht naar Dover met P&O.

Partner Content