Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

ZEEUWS FIETSEN

De Zeeuwen ménen het met hun fietsinitiatieven. Nog maar net werd de 39 kilometer lange en bewegwijzerde Zwinroute opengesteld of onze noorderburen tonen zich ook op het praktische vlak bijdehands. Afgelopen zomer is het Zeeuws-Vlaamse platteland verrijkt met een dertigtal rijwielhulpkisten die langs de acht nieuwe Euroregionale fietsroutes werden opgesteld. Per route (30 à 40 km) vindt men er gemiddeld vier. Zo’n kist die een goede fietspomp, plakspullen, steeksleutels, reservespaken, binnenbanden, een flesje olie en een verbanddoos bevat, is afgesloten. De sleutel kan bij de sleutelbeheerder worden opgehaald.

De Zwinroute die nagenoeg geheel op Nederlands grondgebied loopt, voert langs de duinen, de botanisch unieke Zwarte Polder, vogelbroedplaatsen en het natuurgebied van het Zwin. Belgische fietsers kunnen in Sluis, op een steenworp van Knokke en van de grens, “opstappen” en vinden er ook een VVV-kantoor. De Zwinroutekaart is er voor 75 frank te koop.

– Info : Toeristisch Bureau Zeeuwsch-Vlaanderen, Schuttershofweg 1, Postbus 1166, NL 4530 GD Terneuzen. tel. (00-31) 1150-21.022.

PIEMONT

De herfst lijkt het aangewezen seizoen om de Noorditaliaanse regio Piemont te bezoeken, een regio waar onwetende reizigers meestal snel doorheen rijden. Turijn is niet alleen de eerste Italiaanse hoofdstad met een schat aan historische gebouwen, winkeltjes en oude cafés, maar verleent ook onderdak aan het op één na grootste Egyptologische Museum ter wereld. In de buurt kan men de residenties van het huis van Savoie bezoeken : kastelen en villa’s waarvan men zich afvraagt waarom ze in het buitenland niet meer bekendheid genieten. In het noorden vindt men het nationale park van de Gran Paradiso, de oude tradities van het platteland, het Lago Maggiore en het op mensenmaat gesneden Ortameer. De regio telt het grootst aantal beschermde natuurgebieden van geheel Italië en staat bovendien bekend om zijn regionale wijnen, de vele kaassoorten èn de truffels. In Alba wordt elk jaar de befaamde truffelfoor opgezet, maar deze delikatesse wordt ook in Asti en in Montferrato gevonden. Tientallen abdijen en religieuze gebouwen zijn voor bezoek geopend en in verschillende kuuroorden worden arrangementen opgezet om vermoeide reizigers weer uit hun problemen te helpen.

– Info : ENIT, Louizalaan 176, 1050 Brussel. tel. (02) 647.11.54.

WINTERBROCHURES

Airtour brengt drie winterbrochures uit en wil daarin de iets betere vakantiemogelijkheden benadrukken. In de brochure Winterzon vindt men bestemmingen in Zuid-Europa, Marokko, Israël, Egypte en Tunesië. Interessant zijn de zogenaamde character hotels, die zich volgens de touroperator onderscheiden door hun autententiciteit, sfeer en persoonlijkheid. Al moet worden gezegd dat die hotelletjes maar dun bezaaid liggen in een brochure waarin de massaverblijven primeren. Het hotel Quinta da Bela Vista, een landhuis uit 1844 op Madeira, behoort tot die kategorie en kan bovendien vijf sterren voorleggen. Een weekverblijf (vluchten, logies en ontbijt) kan er vanaf 29.730 frank, in de kerstperiode wordt dat 39.600 frank. Verder vonden we in de brochure de discovery-formule voor wie in groep of op individuele basis Portugal, Andalusië of Egypte wil verkennen. Een achtdaagse ontdekking van Portugal per huurwagen met overnachtingen in Pousada’s kan vanaf 18.850 frank (vluchten, logies en ontbijt, huurwagen) per persoon. Op Lanzarote worden dan weer luxevilla’s met privé-zwembad en huurwagen aangeboden. Wie met vier zo’n villa betrekt, zit met minder dan 20.000 frank goed voor de eerste week en betaalt zo’n 11.000 frank voor de tweede week (vluchten, verblijf, huurauto, onderhoud villa, voedselpakket).

In de sneeuwbrochure zitten zowel Relais & Châteaux als weinig alledaagse driesterrenhotels. Speciale aandacht gaat deze winter uit naar de Franse skistations Val Thorens, Couchevel, Val d’Isère en Les Deux Alpes waar de skipas in de prijs van het verblijf inbegrepen is en men al vanaf 6650 tot 8050 frank per week per persoon terechtkan.

Het City & Minitrip-aanbod omvat zowel stedentrips als weekends met een gastronomische inslag. Wie op grote luxe is gesteld, vindt in de brochure het Parijse Plaza Athenée, waar men op 9000 frank per persoon per nacht moet rekenen, inclusief het ontbijt. Kiest men voor het kleine en gezellige Hôtel des Deux Continents, dan betaalt men voor hetzelfde aanbod 2730 frank.

– Info : Airtour brochures bij de reisagent.

PIERRE DARGE

Zeeuws-Vlaanderen : fietsroutes en rijwielhulpkisten.

Piemont : onwaarschijnlijk grote koncentratie van kultuur en natuur.

Partner Content