Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

MOTORHOTELS

Zeven hoteliers uit Zwitserland, Duitsland, Italië en Oostenrijk hebben in het Zwitsere Grindelwald de Europese Motor Bike Hotels opgericht. De deelnemende hotels bieden de motorrijdende hotelgast voorzieningen aan die in een doorsnee hotel niet altijd aanwezig zijn. Dat kan omdat al deze hoteliers zelf ook motorrijders zijn en dus de specifieke wensen en problemen van de motortoerist van binnenuit kennen. Zo kunnen de motoren er in een overdekte, tegen diefstal beveiligde ruimte worden geparkeerd, zijn er droogruimtes voorzien en stellen de hotels schoonmaakartikelen ter beschikking. In elke hotelkamer treft de gast ook een schoenpoetsset aan en bij aankomst worden tenminste zes routevoorstellen uitgereikt, met vermelding van het aantal kilometers. In Zwitserland zijn de hotels Eigerblick (in Grindelwald), La Perla (Lugano) en Du Parc (in Mont Pèlerin, aan het meer van Genève), die tot de betere middenklasse behoren, al operationeel. De groep zoekt verdere uitbreiding en houdt daarbij niet alleen rekening met het voorzieningsniveau maar ook met de onderlinge afstand tussen de hotels.

– Info : Ruedi Stahel, Hotel Eigerblick in CH-3818 Grindelwald. tel. (00-41) 36.54.54.14. Fax : (00-41) 36.53.42.69.

RECYCLAGE

De toonaangevende Belgische cartograaf De Rouck toont met een originele grootscheepse recyclagecampagne op zijn manier hoe het milieu kan worden beschermd. Iedereen die in een boekhandel, krantenzaak of tankstation een nieuwe kaart of een plan van De Rouck koopt, ontvangt een gratis pakketje van vijf originele briefomslagen in Amerikaans formaat die werden vervaardigd uit gerecycleerde wegenkaarten waarop de ene keer een wijk in uw buurt en de andere keer juist een veraf gelegen land staat afgebeeld. In het pakje zitten ook vijf zelfklevende etiketten om de omslagen met de post te versturen. Om de hele beweging gaande te houden, doet De Rouck een beroep op het milieubewustzijn van zijn klanten en zamelt via de vermelde detailhandelaars oude kaarten in ongeacht het merk. Wie ze aanlevert, geniet onmiddellijk van twintig frank recyclagekorting op een nieuwe De Rouck-kaart.

TOSKANE

De vaak duur geprijsde huizen en appartementen in Toskane worden in de iets minder hete maanden september en oktober een stuk goedkoper. Scusi biedt een aantal van die vakantieverblijven aan, die, afgaande op de kataloog, ook nog behoorlijk werden uitgerust. In het tussenseizoen (tot 23 september) vonden we vierpersoonsverblijven vanaf 13.300 frank per week (zonder zwembad). Vanaf 24 september tot eind oktober wordt dat zelfs 12.200 frank. Op zoek naar een verblijf mét zwembad vonden we in de buurt van Firenze een vierpersoonswoning : voor een week in oktober betaal je dan 19.200 frank.

– Info : Scusi, Stationsplein 23 in 9500 Geraardsbergen. tel. (054) 58.64.52.

WERELDHAVEN ROTTERDAM

Op 8, 9 en 10 september staat Rotterdam in het teken van de wereldhavendagen waarbij bezoekers van dichtbij kunnen meemaken hoe een grote haven werkt. Verschillende excursies worden gepland : een rondleiding in de fruithaven, een wandeling over de kades waar de kolen aankomen of een tocht naar de plek waar containers worden in- en uitgeladen. Ook een kijkje aan boord van een reusachtig koopvaardij- of binnenschip behoort tot de mogelijkheden, terwijl de Koninklijke Marine drie dagen lang reddingsdemonstraties op het water geeft, inclusief het blussen van branden en het bestrijden van rampen. Op zaterdagavond wordt het vuurwerk afgestoken en tijdens de vlootshow op zondagmiddag trekken duizend-en-één vaartuigen voorbij de kade.

Vanaf 16 september tot 10 maart loopt in het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam een tentoonstelling over een vijftal grote groepen Europese emigranten die, gespreid over vier eeuwen, via de haven de weg naar een nieuw leven zochten. De tentoonstelling is op zondag en maandag van 11 tot 17 uur geopend, de overige dagen van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 6 gulden (110 frank) voor volwassenen, en 3 gulden (55 frank) voor kinderen.

– Info : Port of Rotterdam, postbus 6622, NL-3002 AP Rotterdam, Nederland. tel. (00-31) 10-489.68.05. Scheepvaart- en Havenmuseum Rotterdam, Leuvehaven 1, NL-3011 EA Rotterdam. tel. (00-31) 10-413.26.80.

PIERRE DARGE

De Rouck-initiatief : kaarten recycleren tot enveloppes.

Even open voor iedereen : de Rotterdamse haven.

Partner Content