Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

LUDWIG II

Deze week herdenkt Beieren de geboorte, anderhalve eeuw geleden, van Ludwig II. De koning was niet alleen berucht om zijn eigenzinnige levenswandel, ook de door hem gebouwde kastelen genieten grote bekendheid. Minder bekend is evenwel het zogenaamde Königshaus Am Schachen, dat door velen als een jachthut werd omschreven. Ludwig zelf, die tegen de jacht was, weigerde het bouwwerk dat op 1872 meter hoogte in het Wettersteingebergte ten zuiden van Garmisch Partenkirchen werd opgetrokken, zo te noemen. De koning verbleef graag op Schachen waar hij vertoefde in absolute eenzaamheid, slechts omringd door enkele bedienden. Voor de inrichting ervan inspireerde hij zich op tekeningen van paleizen in Konstantinopel. Wie er het klimmen voor over heeft, kan Am Schachen tot medio oktober bezoeken en betaalt daarvoor 3 DM (60 frank) entree. Dagelijks worden twee bezoeken georganizeerd : vooraf informeren of een bezoek mogelijk is (tel. 00-49/8821.2996), lijkt geen overbodige luxe.

Info : Verkehrs- und Reisebüro, Eugeen Papststrasse 9A, D-82487 Oberammergau.

COTE D’OPALE

Het tweemaandelijkse Franse tijdschrift Pays du Nord brengt een speciale, Nederlandstalige editie uit over de Côte d’Opale, het deel van de Noordzeekust tussen Calais en Berck, net over de grens. In dit nummer vindt men informatie over de stranden, over de mooiste villa’s van Le Touquet, over Boulogne-sur-Mer, plus een beschrijving van enkele zwerftochten door het departement Pas-de-Calais. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan ambachten die in het achterland nog worden uitgeoefend en aan wandelingen in beschermde gebieden. Ideaal dus voor wie een vakantie dichtbij huis plant.

Het speciale nummer is 98 bladzijden dik, rijkelijk met kleurfoto’s geïllustreerd en kost 200 frank. Voor algemene informatie over het departement kan je terecht bij de toeristische dienst.

Info : Comité départemental de tourisme du Pas de Calais, 24 rue Désille, BP 279, F-62.200 Boulogne-sur-Mer. tel. (00-33) 21.83.32.59. Fax : (00-33) 21.30.04.81.

OLYMPISCH LAUSANNE

De European Museum of the Year Award werd toegekend aan het Olympisch Museum in Lausanne dat in juni 1993 werd geopend. Het museum beschikt over een zeer uitgebreide dokumentatie (foto’s, films, affiches, archieven) en vele aandenken aan de moderne Olympische zomer- en winterspelen. Omdat Lausanne nog andere musea rijk is (Musée cantonal des beaux-arts, Fondation de l’Hermitage met schilderijen en beeldhouwwerken van 1850 tot 1920 of het bekende fotografiemuseum, het Musée de l’Elysée) sloegen zestien musea en stichtingen de handen in elkaar en ontwierpen de musea-pas, die 26 CHF (650 frank) voor drie dagen kost. Voor een jaarabonnement betaal je 85 CHF (2125 fr.). De pas geeft bovendien recht op gratis gebruik van het openbaar vervoer.

Info : Toeristische Dienst van Zwitserland, Brugmannlaan 24 in 1060 Brussel. tel. (02) 345.54.45. Fax : (02) 345.35.52.

BERLIJN

Nu Berlijn dank zij het inpakprojekt van Christo weer op de kaart staat, werd ter plaatse een all-in aanbieding op de markt gebracht, Berlin Pur. Berlijn-bezoekers wordt de keuze gelaten tussen “Berlijn te voet” en “Berlijn puur kultuur”. In elk geval omvat de aanbieding twee overnachtingen in één van de twintig aangesloten hotels en een Berlin Welcome Card, waarmee men vrij gebruik kan maken van het stadsvervoer en gratis toegang krijgt in de musea. Het programma geldt in principe voor zaterdag en zondag, maar wie reeds op vrijdag aankomt, betaalt dezelfde prijs. “Berlijn te voet” kan al vanaf 249 DM (5000 fr.) per persoon, “Berlijn puur kultuur” vanaf 299 DM (6000 fr.).

Boeken kan rechtstreeks op het telefoonnummer (00-49) 30.264.74.880, of via het faxnummer (00-49) 30.264.74.888.

Info : Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, A. De Boeckstraat 54 in 1140 Brussel. tel. (02) 245.97.00.

TROTTER IN PARIJS

De onvolprezen reeks Trotters, Nederlandse vertalingen van “Le Guide du Routard”, werden aangevuld met twee nieuwe uitgaven : Griekenland en Parijs. Vooral deze laatste uitgave biedt een indrukwekkende schat aan praktische informatie. Naast de algemeenheden vindt men er, opgedeeld per arrondissement, alles over restaurants, tee- en taartsalons, bistro’s en nachtcafés, evenals adressen voor overnachtingen (van jeugdherberg tot “iets meer luxe”). Daarnaast wordt uiteraard aandacht besteed aan de bezienswaardigheden. De Trotter over Parijs telt 378 bladzijden, de Griekse trotter 350 bladzijden. Beide kosten 495 frank.

PIERRE DARGE

Berlin Pur : een arrangement met tal van mogelijkheden.

Parijse Trotter : een schat aan praktische informatie.

Partner Content