Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

MALTA

De Franse touroperator Déclic brengt bij ons een bescheiden brochure op de markt waarin verblijfsvakanties en rondreizen op de Balearen, Kreta, Malta en in Tunesië worden voorgesteld. Een achtdaagse rondrit op Kreta met bezoeken aan Heraklion, Agios Nikolaos, Sitia, Chania, de bergengte van Samaria en Knossos kan al vanaf 35.940 frank (vluchten, verblijf in volpension, verzekering). Een vergelijkbaar initiatief vindt men op Malta waar La Valetta, M’dina, Rabat, het eiland Gozo, Skorba, Marsaxlokk en de blauwe grot op het programma staan. Voor deze achtdaagse rondrit wordt tussen 26.050 en 29.220 frank aangerekend (vluchten, volpension), afhankelijk van het seizoen.

Wie wat avontuurlijker is aangelegd, kan in Tunesië een achtdaagse aan boord van een terreinwagen boeken en daarmee vanuit Monastir het land verkennen. Op het programma staan onder meer Tozeur en Nefta, twee oazen in een fabelachtig ongerept woestijnlandschap, maar ook bezoeken aan de grote moskee van Kairouan en aan de Romeinse ruïnes van Sbeila. Voor de rondreis betaalt men (vluchten, vol pension, wagen) 25.860 of 26.500 frank.

KAART-GIDS

De uitgeverij Lannoo brengt een serie kaart-gidsen op de markt die de handigheid van een gidsje (21 x 11 cm) willen kombineren met de grote gedetailleerdheid van een stadsplan. De gedetailleerde vouwkaart (33 x 68 cm) die aan weerszijden wordt bedrukt, bevat zowel een omgevings- als een centrumplan van de stad, een plan van de hoofdwegen, een kaart van het openbaar vervoer als een stratenregister, naast een register van de bezienswaardigheden. Het reisgidsgedeelte waarin de kaart is ingeplakt, bevat naast de klassieke toeristische informatie ook een basiswandeling en een tiental bladzijden praktische info (openbaar vervoer, taaltips, adressen voor shopping, tips voor mindervaliden en informatie over het nachtleven).

Zo’n kaart-gids kost 195 frank en momenteel zijn tien titels beschikbaar : Amsterdam, Berlijn, Boedapest, Londen, München, Parijs, Praag, Rome, Venetië en Wenen.

– Info : zomerbrochure Déclic-Cybèle, bij de reisagent, of telefonisch via het nummer (02) 223.07.63.

BOERDERIJVAKANTIE

Wie dol is op boerderijvakanties, krijgt nu op enkele kilometers ten noorden het Zwitserse Lugano een unieke kans daartoe. Op de Alpe di Cottino, in het hoger gelegen gedeelte van de Val Colla, kan men op 1400 meter hoogte van een boerderijvakantie genieten, en dat nog wel in volpension. In het beste geval betaalt men daar slechts 64 Zwitserse frank per dag voor (1600 frank). Wie er alleen maar wil overnachten, komt al vanaf 25 Zwitserse frank (625 frank) per nacht aan zijn trekken. Aktieve vakantiegangers kunnen zelfs meedraaien in het dagelijkse werk dat op de boerderij wordt verricht. Wie dat niet zo ziet zitten, kan vanuit de Alpe di Cottino wandeltochten of fietstochten ondernemen.

– Info : ET Valli di Lugano, 6950 Tesserete, Zwitserland. Tel. : (00-41) 91-91.18.88. Fax : (00-41) 91-91.42.96.

TIROL

De Oosttiroolse vakantieregio Hohe Tauern Süd organizeert voor de zomer gezondheidsvakanties waarin drie massages, één gezichtsverzorging, één gezichtsmassage, pedicure en manicure en een koetsrit naar Kienburg voor een verlichtend hooibad of een Cleopatra-behandeling (!) met volle melk en speciale oliën, vervat zitten. Ter verduidelijking : bij een hooibad hangt men in een soort hangmat waaronder hete dampen uit vers hooi opstijgen, die zowel de stofwisseling aktiveren als reumatische klachten verlichten. Uiteraard blijft een dokter tijdens zo’n verblijf ter beschikking. Zeven gezonde overnachtingen in halfpension kunnen in Hotel Massimo (drie sterren) vanaf 5930 schilling (17.800 frank) per persoon.

Onder het motto Vrijheid en avontuur kunnen wandelaars in het Virgendal de bergen intrekken. In het bergdorp Gruben staan de pakpaarden klaar voor de Grosse Tauern Treck, een wandeling naar het mooiste daleinde van de oostelijke Alpen. De formule met zeven overnachtingen in halfpension, gekombineerd met de trektocht kost 6900 schilling (20.700 frank).

– Info : Hohe Tauern Süd-Werbung, Rauterplatz 1, A-9971 Matrei, Oostenrijk. Tel. : (00-43) 4875-5330. Fax : (00-43) 4875-5331.

PIERRE DARGE

Malta : boeiend en betaalbaar.

Ontspannend en verjongend : een boerderijvakantie in de bergen.

Partner Content