Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

WADDEN

Wie van de natuur houdt en eens een keer niet naar het Zuiden wil trekken, vindt in de “Wadden Reisgids” een paar aantrekkelijke voorstellen. Naast een beschrijving van de vijf eilanden, wordt er vooral hotelakkommodatie aangeboden, waarbij de prijzen in vele gevallen rond de duizend frank per persoon en per nacht liggen, inclusief ontbijt. Daarnaast vallen de huurformules op en de speciale kursussen. Op Texel kan men van half mei tot eind september een weekkursus catamaranzeilen volgen voor 9263 frank, of een kursus van tien uur voor 5753 frank. De overnachting is mogelijke op een camping (11.603 frank), op de slaapzaal van een hotel (14.528 frank in halfpension) of op een tweepersoonskamer (17.745 frank in halfpension).

Een kursus parachutespringen op Texel (tot en met 20 oktober) kost 13.553 frank voor teorie, grondopleiding en acht automatische sprongen vanuit een vliegtuig. Maar er bestaan ook wandelarrangementen, vijfdaagse fietstrektochten, een natuurarrangement Texelsche Frischheid of zelfs een weekendje strandjutten. Op Ameland kunnen dan weer prachtige huizen worden gehuurd, waarvan sommige met rieten dak. Voor een zespersoons onderkomen moet men op 8000 tot 30.000 frank per week rekenen, afhankelijk van akkommodatie en periode.

– Info : Wadden Reisgids 95, bij het Nederlands Bureau voor Toerisme, Louizalaan in 89 in 1050 Brussel, (02) 534.04.10.

BERLIJN

Van 23 juni tot 6 juli wordt het Reichstaggebouw in Berlijn door Christo ingepakt na een voorbereiding die 23 jaar geleden gestart is. Het inpakken, waarvoor 75.000 m2 polypropyleenweefsel en 8000 meter nylontouw nodig zijn, geschiedt in drie fazen, waarna het gebouw gedurende veertien dagen volledig ingepakt te bekijken zal zijn. Nadien wordt het weer uitgepakt en het gebruikte materiaal gerecycleerd.

Christo’s stunt vormt het ideale ekskuus om een bezoek te brengen aan Berlijn waar ook het slot Charlottenburg, het Pergamonmuseum, het Bauhaus Archiv, het nabij gelegen Potsdam en zovele andere bezienswaardigheden aantrekkelijke doelwitten vormen. Het goedkoopste vliegtuigticket vanuit Brussel naar Berlijn en terug kost 9250 frank (Lufthansa en Sabena), met de wagen ligt Berlijn op 800 km van Brussel.

– Info : Duitse Dienst voor Toerisme, A. de Boeckstraat 54 in 1140 Brussel, (02) 245.97.00.

DENEMARKEN

De Deense toeristische diensten geven een zestal brochures uit voor aktieve vakantiegangers. In de brochure Fietsen in Denemarken worden vele praktische tips rondgestrooid, naast voorstellen voor fietsvakanties. Onder de noemer “de heerlijkste fietstochten in Denemarken” vindt men de beschrijving van zeven uitgewerkte tochten, van 3 tot 9 dagen lang. Een vijfdaagse op het eiland Mors, die het hele jaar door kan worden ondernomen, is 170 km lang en gaat over kleine asfaltwegen met weinig verkeer. In een tweepersoonskamer betaalt men voor de vier overnachtingen in volpension (bij privé gastheer of in hotel), inclusief routebeschrijving 1800 DK (9720 frank) per persoon. Wie ter plekke een fiets wil huren, betaalt daarvoor 175 DK (945 fr.) voor vijf dagen. Naast de voorgestelde trajekten bestaat er ook nog een net van tien nationale fietsroutes, en werden zo’n 9000 km fietsroutes bewegwijzerd. De brochure kan worden besteld bij het Deens verkeersbureau, Louizalaan 221, bus 7 in 1050 Brussel. Er bestaan ook gelijkaardige brochures voor vissers, surfers, golfers en kampeerders.

BOUWKAMPEN

Al meer dan veertig jaar zoekt de Bouworde vrijwilligers die hun vakantie op een zinvolle en humanitaire manier willen doorbrengen door huizen voor kansarmen en minderbedeelden te helpen bouwen of verbouwen. Tijdens de maanden juli, augustus en september kunnen jongeren vanaf 17 jaar (projekt Vlaanderen) of vanaf 18 jaar (projekt buitenland) gedurende twee of drie weken aan een projekt meewerken. Die projekten bestaan in Frankrijk, in Italië, in Oostenrijk, in Portugal en vooral in Oost-Europa. De vrijwilligers werken er acht uur per dag, gedurende vijf dagen in de week in ruil voor kost en inwoon. Het inschrijvingsgeld bedraagt 750 frank (Vlaanderen) of 1000 frank (buitenland) en dekt o.a. de verzekering. Voor de reis naar en van het projekt staan de deelnemers zelf in.

Info : vzw Bouworde, Tiensesteenweg 145 in 3010 Leuven, (016) 25.91.44. Fax : (016) 25.91.60.

PIERRE DARGE

Charlottenburg in Berlijn : een bezienswaardige stad.

De Waddeneilanden : een brochure vol voorstellen.

Partner Content