Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

NATUURVAKANTIE

Reizigers die hun vakantie zo natuurlijk mogelijk willen beleven, kunnen met een gerust gemoed naar het Wildschönaudal in de Oostenrijkse Tirol. Daar werd twee jaar geleden een ontwikkelingsmodel vastgelegd dat zich tot doel stelde het dal tot het mooiste Alpendal van Europa te maken. Niet toevallig als men weet dat men er nog 260 boerderijen vindt (waarvan 190 met dieren) en dat 115 boeren daarvan hun bedrijf nog op geheel natuurlijke wijze runnen zonder gebruik te maken van kunstmest of van dierenvoeding met chemische toevoegingen. De natuurlijke bestaansmiddelen van die mensen wilde men niet aan het toerisme opofferen, er werd veeleer gezocht naar een gezonde harmonie tussen de twee. De produkten van de boerderijen worden op boerenmarkten en in boerenwinkels (Bauernladl) verkocht, en door een groot aantal hotels en pensions op tafel gebracht. Ook georganizeerde, natuurkundige wandelingen willen de bezoeker helpen die “natuurlijke” inspanning te begrijpen. Zo worden van 10 tot 24 september de Almwochen gevierd, ter gelegenheid van het terugbrengen van het vee uit het gebergte naar het dal. Ondanks al die inspanningen is het dal geenszins een dure bestemming : een veertiendaags verblijf in het Wildschönaugebied kan al vanaf 2900 Oostenrijkse schilling (ongeveer 8700 frank voor kamer en ontbijt). Een royale halfpensionformule in een driesterrenhotel is al vanaf 4900 OS (14.700 fr.) mogelijk.

– Info : Tourismusverband A-6311 Wildschönau, Tirol, Oostenrijk. Tel. : (00-43) 5339-82.550.

CARGOREIZEN

Wie dol is op varen en toch eens wat anders wil, moet zich beslist Le guide des voyages en cargo van Hugo Verlomme aanschaffen. Deze gids is naar ons weten de enige op de markt die de leek wegwijs maakt in de nauwelijks gekende wereld van het reizen per cargoschip. Na een uitvoerige en zeer lezenswaardige inleiding over het reizen per schip, geeft Verlomme een precieze beschrijving van de verschillende types van cargoschepen. Het tweede gedeelte behandelt op een zeer praktische manier de verschillende routes (met aanleghavens onderweg en prijzen) en voegt daarbij een alfabetisch gerangschikte lijst van de transportmaatschappijen en agentschappen die kunnen worden geraadpleegd en een lijst van alle havens die zich op de routes bevinden.

Deze merkwaardige, in het Frans gestelde gids bevat 324 bladzijden, werd uitgegeven bij J.C. Lattès en kost 149 Franse frank.

WOESTIJN

Het Franse automerk Citroën heeft zich sinds decennia aangetrokken gevoeld tot uitzonderlijke exploten en heeft vaak expedities gesteund die onmogelijk gewaande trajekten aflegden. Om ook de “gewone” Citroën-eigenaar toe te laten om met zijn doordeweekse, op de voorwielen aangedreven auto de gebaande paden te verlaten, werd in samenwerking met Sopromauto een pittig alternatief uitgewerkt. Van 6 tot en met 16 oktober wordt in Tunesië een avonturenraid opgezet die de deelnemers wil toelaten in de oostelijke Sahara zowel de immense duinen als de onmetelijke steenvlaktes te ontdekken. De raid is voorbehouden aan Citroëns die momenteel in ons land op de markt zijn en ze kunnen naar keuze met twee of drie personen worden bemand. Een mechanische voorbereiding is niet nodig, behalve de door de organizatie verplichte aanpassing van de motor aan loodhoudende benzine, het monteren van een tweede reservewiel en van beschermingsplaten onder de motor en de brandstoftank, en het meenemen van een minimum aan uitrusting.

Het initiatief Met Citroën, in het spoor van… is geen snelheidswedstrijd, maar veeleer een oefening waarbij behendigheid en oriëntatie voorop staan maar wél met een heus klassement aan het einde. De deelnemers worden door een medische en technische ploeg bijgestaan, slapen’s nachts in een tentenkamp in de woestijn en krijgen als begeleider Jacky Ickx mee die de wedstrijd in een Citroën ZX Furio volgt. Elk team (1 auto, 3 deelnemers) betaalt voor deelneming 99.000 frank en krijgt daarvoor de overtocht Marseille-Tunis en terug met verblijf in kabine-klasse, twee hotelovernachtingen, alle maaltijden, de huur van het materiaal en waar nodig alle medische en technische bijstand. Alleen drank en brandstof worden door de deelnemers onderweg betaald.

– Info : Sopromauto, rue Dessus 18 in 1370 Lathuy, (010) 81.32.10. Fax : (010) 81.31.88.

PIERRE DARGE

Le guide des voyages en cargo : unieke gids voor eigenzinnige scheepsratten.

Met Citroën in de oostelijke Sahara : avontuur gegarandeerd.

Partner Content