Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

FIETSHOTELS

In de brochure van Eigen-Wijze Reizen, de Nederlandse marktleider in “fietshoteltrektochten”, ontdekten we een leeuweaandeel van zogenaamde trektochten (vooral in Frankrijk, maar ook in Griekenland, Nederland, Schotland, Slovenië, Zweden enz.) waarbij men met eigen vervoer of per trein, vliegtuig of bus naar een bestemming reist om van daaruit een tocht met de fiets te maken. Zo’n tocht duurt 6 à 15 dagen en men slaapt elke nacht in een ander hotel waar de bagage ’s avonds naartoe wordt gebracht.

Bij standplaatshotels (alleen in Frankrijk, Portugal en Spanje) wordt hetzelfde principe gehanteerd, maar vertrekt men elke morgen vanuit hetzelfde hotel dat als centrale afspraakplaats wordt gebruikt. Daarnaast bestaan ook korte, aktieve stadsvakanties, boerderijentochten in Frankrijk en zelfs “van tent tot tent”-tochten. De tochten worden gerangschikt naar zwaarte (1 fietsje is voor iedereen haalbaar, 8 fietsjes voor zéér geoefende rijders) en naar de afstand. In de drie laagste kategorieën worden per dag tochten voorzien van 35 tot 70 km. De prijzen voor de trektochten variëren van 14.000 frank (Bretagne) tot 23.000 frank (Beieren) voor een week op basis van halfpension (inclusief routebeschrijving), met eigen fiets en eigen vervoer naar de bestemming. Wie ter plaatse een fiets wil huren, moet op 2000 tot 3000 frank voor een week rekenen.

Info : Ultra Montes/Belgium International Travel, Elsenesteenweg 29-31 in 1050 Elsene, (02) 513.72.06.

FAMILIEHOTELS

In 1948 werd in een klein dorpje in de Auvergne, dat zeer gehecht was aan zijn culinaire tradities en gastvrijheid, het initiatief Logis de France opgestart. De initiatiefnemers wilden kleine familiehotels die allemaal een eigen restaurant bezitten en waar de eigenaar ook nog vaak achter het fornuis staat, in een brochure bijeenbrengen. Het idee dat de ondertitel l’hôtellerie à visage humaine meekreeg, werd een sukses en in de Frankrijk-gids voor 1995 staan maar liefst 4050 hotels en restaurants die beantwoorden aan de vereisten inzake komfort en eerbied voor tradities. Ze worden gekwoteerd met één, twee of drie schouwtjes en de kamerprijzen variëren van 210 FF (1260 frank) tot 310 FF (1860 frank). Voor een menu betaalt men 80 tot 195 FF (480 tot 1170 frank). Inspanningen werden gedaan om ook de kinderopvang te verzorgen en elk etablissement moet een (gratis) kinderledikant bezitten en een kindermenu kunnen serveren.

De gids voor Frankrijk is te verkrijgen bij de betere boekhandel en het Maison de la France (Guldenvlieslaan 21 in 1060 Brussel), en kost 430 frank. De nieuwe Logisgids voor Groot-Brittannië (483 leden) vindt men eveneens bij de boekhandel.

FATIMA

Bij Ictam wordt een achtdaagse vliegreis naar Portugal georganizeerd met een sterke religieus-kulturele inslag. Op het programma staan bezoeken aan Fatima, Lissabon, Coïmbra, Porto, Santiago. In volpension (behalve één lunch), inclusief de vluchten en het vervoer ter plaatse, betaalt men 41.950 frank. Voor een dertiendaagse autocarreis naar Santiago de Compostela (half- en volpension, vervoer in luxe autocar) wordt 42.950 frank gevraagd.

Info : Ictam, Bergstraat 62-64 in 1000 Brussel, (02) 512.38.13.

MALTA

Vorig jaar bezochten 17.896 Belgen Malta, een stijging van 62 % met het jaar ervoor waardoor België de spits van het snelst stijgende bezoek afbijt. Bovendien vliegen ook JetAir en Happy Holidays vanaf dit jaar op Malta waardoor nu dertien Belgische touroperators het eiland bedienen. Van april tot oktober vliegt Air Malta drie keer per week op La Valetta, in juli en augustus zelfs vier keer. Daarnaast bedienen ook twee charters van april tot oktober op zaterdag de Maltese hoofdstad.

Van juni tot september worden er de traditionele festas gehouden, de jaarlijkse dorpsfeesten waarin hulde gebracht wordt aan de patroonheiligen. Elke festa duurt vijf dagen en groeit uit tot een echt straatfeest met muziekkorpsen en vuurwerk. Van half juli tot half augustus wordt Maltafest opgezet, een maand vol met kulturele aktiviteiten (muziek, film, ballet, tentoonstellingen) waaronder de vijfde editie van het Malta Jazz Festival. Dat Malta niet duur hoeft te zijn, blijkt uit de Aquasunbrochure waarin een week Malta (hotel en ontbijt, vluchten) tijdens het hoogseizoen al kan vanaf 20.000 frank.

Info : brochures Aquasun, Sunair, Neckermann, Sunsnacks e.a. of via Aviasales, (02) 513.65.28.

PIERRE DARGE

Fietshotelvakanties : bagagevrij toeren met de fiets.

Malta : waar Belgen sinds vorig jaar thuis zijn.

Partner Content