Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

REISVERHALEN

Zowel doorwinterde reizigers als luie fauteuilzitters lezen graag reisverhalen en zijn er vaak naar op zoek. Om hun speurtocht naar het relaas van anderen te vergemakkelijken werd door de Haagse reisboekhandel Stanley & Livingstone een reisverhalencatalogus opgesteld, die via reisboekhandel Nomade in Leuven wordt verdeeld. Men vindt daarin zo’n 400 verhalen bijeengebracht, gerangschikt naar land, tema en auteur. Deze originele catalogus kost 250 frank.

– Info : Nomade, Craenendonck 7 in 3000 Leuven. tel. en fax : (016) 22.66.96.

NEW YORK EN VERDER

Bij Express Tours werden een aantal aanbiedingen voor weekverblijven in New York bijeengebracht, waarvan verwacht wordt dat ze vooral tijdens het jaareinde sukses zullen kennen. Voor de prijs hoeft men het alvast niet te laten en met de lage dollarkoers kan ter plaatse voordelig gewinkeld worden. In een tweepersoonskamer betaalt men in het goedkoopste geval slechts 24.990 frank per persoon voor zeven nachten, in het duurste geval 39.990 frank telkens inclusief de vluchten. Extra nachten kosten respektievelijk 1090 en 3080 frank per persoon. In hetzelfde vouwblad vonden we een negendaagse (zeven nachten) rondrit “Eastern Triangle”, waarbij men per bus vanuit New York City naar Buffalo, Corning, Washington DC en terug naar New York rijdt en bijna elke dag in een ander hotel logeert. Voor zo’n negendaagse wordt 37.990 frank aangerekend (vluchten, overnachtingen, busritten, begeleiding).

Dezelfde touroperator brengt in aparte brochures ook aanbiedingen op Hawaï, in Florida en in Eilat in Zuid-Israël.

– Info : brochures Express Tours, bij de reisagent.

TURKIJE

Bosphorus specializeert zich in Turkije en brengt in zijn winterbrochure tal van nieuwigheden. Ter kennismaking met Istanbul lijkt een minitrip (vier dagen, drie nachten) aangewezen. De prijs kan alvast geen bezwaar vormen : in een tweepersoonskamer en op basis van overnachtingen en ontbijt kost zo’n uitstapje 7590 frank, inclusief de vluchten. Het enige ongemak is dat men niet op voorhand weet in welk hotel men logeert, dat wordt ter plaatse medegedeeld.

Wil men een week blijven (zeven nachten), dan lijkt de formule “Istanbul eeuwenoud” aangewezen. Op een aantal welbepaalde data betaalt men daarvoor slechts 8960 frank (halfpension in driesterrenhotel, vluchten, transfers). Ook hier geldt dat men de naam van het hotel pas bij aankomst verneemt. Mag het wat luxueuzer zijn, dan kan het Ciragan Palace Kempinski Hotel worden aangeraden : drie nachten, inclusief vluchten en transfers kunnen er vanaf 10.850 frank per persoon. In de duurste periode wordt dat 13.800 frank.

Wie het westen van het land wil ontdekken, kan inschrijven voor een achtdaagse rondreis vanuit Istanbul en betaalt daarvoor 13.210 tot 15.650 frank (vluchten, verblijf in volpension tijdens de rondreis, alleen overnachting in Istanbul, rondrit). Wil men aan de Turkse Riviera alleen maar van de zon genieten, dan zal het Sheraton Voyager (vijf sterren), op 2 km van het stadscentrum van Antalya, bevallen. Reken voor zeven nachten, inclusief de vluchten, op 16.450 tot 18.520 frank per persoon, afhankelijk van de gekozen periode.

– Info : Bosphorus Turkije-brochure, bij de reisagent.

WINTERS AMSTERDAM

Tussen 1 november 1995 en 31 maart 1996 wordt het arrangement “Lekker weg in winters Amsterdam” opnieuw georganizeerd. Konkreet verblijft men minstens twee overnachtingen in Amsterdam, waarbij men kan kiezen uit vijf verschillende kategorieën van hotels : van budget tot luxe. In het goedkoopste geval betaalt men 119 gulden (2205 frank) per persoon voor twee nachten, in het duurste geval op 325 gulden (6020 frank). Verlenging vormt uiteraard geen enkel probleem. Naast de overnachtingen krijgt men de Amsterdam Pas aangeboden waarmee men een openbaar-vervoerpas voor twee dagen kan kopen voor de prijs van één dag. Men kan ook gratis een rondvaart maken op de grachten en het Rijksmuseum bezoeken. Het proeflokaal “De drie flenschjes” biedt pashouders een gratis likeurtje aan en op de traditionele pannekoekenlunch krijgt men een forse reduktie. Het arrangement kan gratis geboekt worden bij het Nederlands Bureau voor Toerisme.

– Info : Nederlands Bureau voor Toerisme, Postbus 136 in 1050 Brussel. tel. (02) 534.04.10. Fax : (02) 534.21.94.

PIERRE DARGE

Istanbul bij Bosphorus : opvallend lage prijzen.

Amsterdam ’s winters : sukesformule verlengd.

Partner Content