Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

REISMARKT

Tijdens het weekend van 11 en 12 maart wordt in de Brugse stadshallen de tiende editie van de Reismarkt georganizeerd. De bedoeling ervan is zowel eenvoudig als efficiënt : reizigers met elkaar in kontakt brengen om reiservaringen en praktische tips uit te wisselen. In de praktijk kunnen de bezoekers terecht bij infostandjes die elk een land of een landstreek vertegenwoordigen en waar niet-professionele, maar doorwinterde reizigers kwistig hun raad rondstrooien. Daarnaast zijn er doorlopend diavoorstellingen, worden wereldreizigers geïnterviewd over langdurig reizen (dit jaar het centrale tema) en vinden er panelgesprekken plaats. Verder wordt een groot aanbod van reisgidsen en toeristische tijdschriften voorzien, terwijl ook een dertigtal commerciële vertegenwoordigers aanwezig zijn.

Op zaterdag kan men er terecht van 10 tot 19 uur, op zondag van 10 tot 18 uur. Toegangskaarten kosten 200 frank.

– Info : Wegwijzer Reisinfo, Beenhouwersstraat 24 in 8000 Brugge, (050) 33.75.88.

ANTARCTICA

In samenwerking met de Belgian Himalayan Club organizeert Asteria van 14 december 1995 tot 3 januari 1996 een expeditie naar Antarctica. Enerzijds wil die expeditie de klimmers Rudy Van Snick en Ingrid Baeyens naar de top van de Mount Vinson, de hoogste berg van het zuidpoolgebied, brengen. Anderzijds wil men ook niet-klimmers de gelegenheid bieden dit “onontdekte” kontinent te verkennen. Ze kunnen de klimmers vergezellen tot aan de Patriot Hills, aan de voet van de Mount Vinson. Ze maken er een verkenningsvlucht en terwijl Van Snick en Baeyens het hogerop zoeken, kunnen ze tijdens hun achtdaags verblijf in Antarctica skitochten ondernemen, op kampeertocht (met overnachting !) gaan, deltavliegen, skidoo uitstappen maken, de plaatselijke toppen beklimmen, in het kamp navigatielessen volgen of gewoon deelnemen aan binnenhuisspelen.

Tijdens de dagen voor en na het verblijf op Antarctica bezoeken ze Chili en het Paine National Park in Vuurland, en schepen ze in voor een tocht naar de Balmaceda-gletsjer. Voor deze buitengewone reis moet tegen de huidige dollarkoers wel… 585.000 frank worden betaald (vluchten, de meeste maaltijden, alle transferts).

– Info : Asteria, Middelburgstraat 2 in 1170 Brussel, (02) 660.70.70.

KATHARENROUTE

Recreatief Wandelen, het ledenblad van Grote Routepaden vzw, nodigt elk jaar zijn lezers uit om op pad te gaan. Dit jaar gaat de staptocht door in Frankrijk en wel van Foix, via Montségur en Puivert naar Quillan, aan de voet van de Pyreneeën. Daarmee worden in zes etappes zo’n 94 km afgelegd langs de Katharenroute, zo genoemd naar de leden van de dertiende-eeuwse godsdienstige beweging, een sekte die door de paus werd verketterd waarna de leden ervan op een gruwelijke manier werden vervolgd. Alleen stenen kunnen nu nog getuigen van hun bestaan. Tijdens deze tocht langsheen de kasteelruïnes van o.m. Roquefixade, Montségur en Puivert draagt elke stapper zelf zijn rugzak, wordt in gîtes d’étape overnacht en onderweg gepiknikt. Voor de tocht (overnachtingen met ontbijt en avondmaal, reisbegeleiding, vervoer van Quillan naar Foix, maar exclusief vervoer vanuit België) betaalt men 19.900 frank, plùs 500 frank lidgeld van de vereniging.

– Info : Recreatief Wandelen, (016) 53.17.45.

SPORTIEF

In de nieuwe brochure “Take-Off zomer 1995” brengt VTB/VAB aktieve vakanties samen. De voorgestelde programma’s vinden voornamelijk plaats in Europa, maar ook in Azië, Afrika en Amerika. Elk programma bevat sportieve elementen, het ene al meer dan het andere. Afhankelijk daarvan wordt van de deelnemers een normale, goede of uitstekende konditie vereist.

Tijdens een tocht door Sri Lanka wordt niet alleen aandacht besteed aan kulturele bezienswaardigheden, er staan ook een jeepsafari in het Udawalawa nationaal park, een bezoek aan een baby-olifantenfarm, fiets- en wandeltochten op het programma. Dit vijftiendaags programma kan al vanaf 54.700 fr. per persoon (vluchten, logies in halfpension, reisbegeleiding inbegrepen). Wie het meer onder en op het water zoekt, kan inschrijven voor een reis naar Florida waar onder meer een kanotocht, snorkelen en zeilen met de katamaran op het programma staan. Een vijftiendaagse tocht die al mogelijk is vanaf 77.900 fr.

Een greep uit het aanbod korter bij huis : een canyoning in de Spaanse Pyreneeën (10 dagen, 31.500 fr.), zeilen langs de Cycladen (13 dagen, vanaf 49.900 fr.), met de 4×4 door Israël (15 dagen, vanaf 56.200 fr.), een raftinginitiatie in Tirol (10 dagen, vanaf 24.900 fr.), en een elfstedenfietstocht in Friesland (8 dagen, 24.900 fr.). (HV)

– Info : brochure “Take-Off Zomer ’95”, bij alle VTB/VAB-kantoren.

PIERRE DARGE

Uitzonderlijk én duur : de verkenning van Antarctica.

Sri Lanka met “Take-Off” : aktief en avontuurlijk.

Partner Content