Een jasje met een opblaasbaar travel pillow in de kraag, ingebouwd oogmasker en oordoppen? Een Temperature Jacket dat zich aanpast aan de omgeving zodat je van het ene in het andere klimaat kunt stappen én de buitentemperatuur van je mouw kunt aflezen? Family Wear-jasjes met microfoontjes en oortelefoons zodat de hele familie met elkaar in contact kan blijven? Het zijn voorbeelden uit de Blacklabel Travel Wear-collectie van Samsonite, ontworpen door Neil Barrett.

Het idee voor het project en het inschakelen van Barrett kwam van Samsonite Italië, waar reiskoffers sowieso fashion items zijn. De producten bouwen voort op bagagetechnologie en moeten reizen makkelijker maken. Dankzij high performance-materialen zijn ze water-, kreuk- en soms zelfs temperatuurproof. Bovendien zijn ze niet alleen uniseks maar ook uni-age. Sinds de collectie in januari 1999 werd voorgesteld tijdens de Men’s Fashion Week in Milaan, haalde ze een omzet van ruim 12 miljoen dollar. Ze is verkrijgbaar in topwinkels als Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman, Harvey Nichols en de betere modezaken van Amsterdam, Parijs en Milaan. Met Blacklabel Travel Wear, dat voorlopig niet verkrijgbaar is in België, is Samsonite zowaar hip geworden.

“Travel Wear heeft niets te maken met mode”, zegt Barrett nochtans. “Samsonite en Neil Barrett lopen elkaar dus niet voor de voeten.” Ten huize Barrett wordt echter gesproken over een consultancy-opdracht – het is duidelijk waar het hart ligt. “Samsonite is belangrijk in die zin dat het mijn eigen label vooruitstuwt en de rekeningen helpt betalen”, geeft Barrett toe. “Maar ook omdat ik erachter sta, anders had ik niet toegezegd. Er was niks, alleen een heel puur concept dat duidelijk omschreven was en duidelijk verkoopswaarde had.”

Samsonite gaf Barrett bovendien de kans om zijn liefde voor functionele details te vertalen naar gadget-achtige kledingstukken die alle categorieën doen vervagen. Het ene jasje heeft een ingebouwd kompas en een opvouwbare wandelstok ( Hiking Jacket), het andere een alarm en een wereldatlas ( Time Jacket) en een ingebouwde rugzak en een plastic name tag op de arm ( Bag Pocket Jacket). De Thermos Jacket is gevoerd met een aluminiumfilm die de lichaamswarmte vasthoudt. Ook hier putte Barrett inspiratie uit alledaagse problemen. Zo bedacht hij een jasje met ingebouwde leeslamp, nadat in een auto de verlichting haperde en Barrett, die op de achterbank zat, niet verder kon werken. Op dezelfde manier bedacht hij de Antistress Car Coat, met steunelementen voor de nek en onderrug die zich aanpassen aan je rijhouding. Er zit zelfs een rubberen bal in de zijzak om filestress af te reageren. Andere gimmicks zijn een volledig reflecterend jasje, broeken die veranderen in shorts en een T-shirt met symbolen van paspoort, reisticket en andere zaken die moeten ingepakt worden. Inmiddels bouwt Samsonite zijn kledingcollectie verder uit. In de herfst worden de met logo’s overgoten Blacklabel Women’s Collection en Blacklabel Accessoires voorgesteld. Voor deze projecten tekende Gigi Vezzola, de topassistent van Dolce e Gabbana.

Wim Denolf / Foto Gianmarco Chieregato

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content