In de Brugse Hertsbergestraat stampte een dynamisch duo vorige zomer de b&b Côté Canal uit de grond. Het kader was aanwezig, een huis dat aan het einde van de zeventiende eeuw in opdacht van de kerkfabriek was gebouwd. Tijdens de Franse Revolutie werd het geconfisqueerd en opgesplitst. Recentelijk werd het weer samengevoegd. Waarna het geheel werd ingevuld door een vrouw met een passie voor oud en mooi.

De gastvrouw, die altijd al graag volk en vrienden over de vloer heeft gehad en vaak kookte voor haar familie, vond de tijd rijp om die gastvrijheid een professioneel tintje te geven, “en ook om het huis, dat weggestopt zit achter een naamloze façade, aan anderen te kunnen tonen.” Om het allemaal wat efficiënter te runnen, ging ze ook over op een halftime job. Wie er binnenloopt, wordt verrast door de sfeer, hier en daar is die eclectisch. Zo is er gelijkvloers een prachtige salon met bar in art deco, compleet met cosy corner en uitkijk over de tuin, waar de meer dan een eeuw oude kweeperenboom groeit. De ontbijtruimte is wat strakker van aankleding, en grijs overheerst er.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee kamers. Clin d’oeuil is wat somberder van sfeer zodat we zelf de Clair de Lune kiezen, een zeer ruim en stijlvol geheel dat de volledige lengte van het huis beslaat en daardoor zowel vooraan als achteraan volop licht ontvangt. Witte en grijze tonen overheersen, ook in de prachtige gordijnen met toile de jouy-dessin. Er is aan de kanaalzijde een zithoek met rieten meubelen, en er staan een uitstekend tweepersoonsbed, een televisie, een minibar. Tegen de muur hangen enkele kleine, oude etsen. Om de hoek is de zeer functionele badkamer met douchecel, voorzien van degelijk badlinnen en kamerjassen.

’s Morgens zitten we prinsheerlijk met een extra grote slok vers sinaasappelsap, een verse fruitsla en diverse broodsoorten op de extra attentie te wachten die ons de avond voordien beloofd is : een zeer dunne, bordgrote en uitstekende omelet. Wie nog niet voldaan is, vindt op de buffetkast ook kaas en vlees. En terwijl we van al dat lekkers genieten, zien we vroege Bruggelingen op de Groene Rei hun hond uitlaten.

+

TIP

Een fietstocht langs de diverse abdijen rond de stad of een chocoladebelevenis bij één van de veertien restaurants die tot 31 mei een chocolademenu serveren. Telkens wordt één mokkakopje met een ontwerp van de Amerikaans-Brugse kalligraaf Brody Neuenschwander cadeau gedaan.

Info : www.brugge.be/chocolade

PRAKTISCH

Côté Canal telt twee kamers die voor 140 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Côté Canal, Hertsbergestraat 10, 8000 Brugge, 0475 45 77 07, cotecanal@skynet.be, www.bruges-bedandbreakfast.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content