Kasper Stuart had in zijn horecacarrière al veel meegemaakt, maar op zestien dagen met te weinig personeel negenduizend klanten serveren in zijn nieuwe brasserie Appelmans, was een avontuur dat hij liever vergeet.

:: Brasserie Appelmans : Papenstraatje 1, 2000 Antwerpen. 03 226 2022. www.brasserieappelmans.be en www.absinthbar.be. Zeven dagen per week doorlopend open van 11.30 tot 23 uur. Klantenkorting in de parking onder de Groenplaats.

De horeca boert slecht, vooral in Antwerpen. Ook in moeilijke jaren zijn er echter ondernemers die weten te scoren. Zo iemand is de 36-jarige Kasper Stuart. Hij wilde oorspronkelijk carrière maken in de hotelbusiness, ging bij Conrad Hilton en InterContinental aan de slag en beleefde in Londen de magische jaren. Er werd niet altijd goed gekookt, maar de trendy restaurants boden een ongekend stukje lifestyle. In 1997 begonnen Kasper en zijn zakenpartner en echtgenote Danyelle Van Thoor aan een eerste project : Wok en ’t Tafeldier. De Aziatische keuken wordt er gekoppeld aan entertainment en ook nu nog wordt het restaurant zeven dagen op zeven druk bezocht. Wok a Way met vestigingen in Gent en Antwerpen en Chilli Club in Antwerpen volgden en weten met hun vlotte formules tot vandaag heel wat hongerigen te trekken. En nu is er brasserie Appelmans. Omdat de laatste jaren zo’n beetje alle trends zijn uitgebuit, gaat Appelmans terug naar de basis. Daarvoor werd een groot, negentiende-eeuws pand in de nabijheid van de Groenplaats ingelijfd en ingericht als een stadsbrasserie voor groot publiek. Appelmans viel meteen in de smaak en de toeloop was zo’n pijnlijke overrompeling, dat er liever niet aan wordt teruggedacht. Ondertussen zijn we drie maanden verder en staat de zaak min of meer op punt. Dus vonden wij het tijd om onopgemerkt binnen te wandelen.

Klassiek met nieuwe dimensie

Appelmans is een laagdrempelige brasserie, waar je al welkom bent voor een drankje in de kosmopolitische en vrouwvriendelijke Absinthbar. De inrichting is een ontwerp van Jo Peeters en de onlangs overleden Maarten Van Severen zorgde voor de verlichting. Appelmans mag gezien worden : het gelijkvloers is een opengetrokken en sfeervol ingerichte ruimte met oude balken aan hoge plafonds, muren van afgekapte baksteen en een gepolijste betonvloer. Op de tafeltjes staan geen bloemen, maar er liggen groene appels en het servet is vervangen door een halve keukenhandoek. Naarmate de avond vordert, tempert het licht en gaat de muziek luider. In het zwart geklede obers met oortelefoons komen de bestelling opnemen. Chef-kok is Marc Gottenbos, een leerling van Tom Fluit ( Dock’s Café), die in Appelmans kiest voor moderne en klassieke Franse en Belgische bereidingen voor de kleine en grote honger.

Wij kozen ‘ tomate crevette nieuwe stijl’ (13,90 euro) en kregen een ontvelde tomaat gevuld met garnalen in mayonaise en, onder de hoed, een stuk gepaneerde bakvis. De tomaat stond op een bed van avocado en een spiegel van gelei. De koud-warmcombinatie, de gebakken vis en de frisse gelei gaven dit klassieke gerecht een nieuwe dimensie. Aan de andere kant van de tafel kwamen garnaalkroketten van bevredigende kwaliteit, opgediend met bros gefrituurde peterselie en vrolijke paprikasalsa (8,90 euro). Hoofdgerechten waren : een ferme en smakelijke rumsteak van de grill met ijsbergsla, een plak Parmezaan, frieten en bearnaise (15,90 euro), en stoofvlees als smakelijke smurrie (11,90 euro).

Wij betaalden voor deze prettige stadsmaaltijd 70 euro voor twee, een flesje exotisch gekruide Misty Cape uit Zuid-Afrika inbegrepen (19,50 euro) en dat vonden wij een prima prijs !

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content