VISPOTJE MET TUINKRUIDEN

Nodig voor vier :

600 g visfilets naar keuze (zalm, tarbot, kabeljauw, rog)

1 dl witte wijn

2 sjalotten

boter of olijfolie

tuinkruiden (kervel, peterselie, bieslook)

1/4 l room

100 g gruyère

blokjes visbouillon

2 wortels

1 prei

3 takken selder

100 g gepelde garnalen

Water met een blokje visbouillon aan de kook brengen en de vis in dit vocht pocheren. De sjalotjes fijn hakken en stoven in boter of olijfolie. Wortel, prei en selder wassen, klein snijden en in de pan bij de sjalotjes doen. Kort laten stoven en een bouillonblokje en witte wijn toevoegen. De room en de tuinkruiden in de pan doen en het kookvocht laten indikken. Op smaak brengen met peper en zout. Indien gewenst kan men de saus binden met een roux van bloem en boter.

De gepocheerde vis laten uitlekken en op warme borden leggen. Bestrooien met garnalen en de saus met de versneden groenten over de vis gieten. Bestrooien met gruyère, versieren met peterselie en opdienen met tagliatelle of stokbrood.

VARKENSHAAS MET MOSTERDSAUS EN GEVULDE AARDAPPELEN

Nodig voor vier :

varkenshaasje (700 g)

olijfolie

Saus :

1 sjalot

2 tomaten

dragon

graanmosterd

2 dl room

roux van boter en bloem (fakultatief)

Aardappelen :

1 ei

een scheutje room

peper, zout, nootmuskaat

1 eetlepel fijngehakte kervel

1 eetlepel fijngehakte peterselie

600 g broccoli

Het varkenshaasje kleuren in olijfolie en kruiden. Het vuur temperen en het vlees 5 minuten bakken tot het rosé is. Het vlees uit de pan halen, in aluminiumfolie wikkelen en in een oven van 50 leggen.

De tomaten in kokend water dompelen, verfrissen en de huid en de zaden verwijderen. Het tomaatvlees in kleine blokjes snijden. De sjalotjes fijn snijden en in de pan doen waarin het vlees werd gebakken. De sjalotjes stoven en room en gehakte dragon toevoegen. De saus inkoken en, indien gewenst, binden met een weinig roux. Tenslotte 2 eetlepels mosterd en de blokjes tomaat bij de saus doen.

De broccoli wassen, gaar maken in de magnetron of in kokend water en kruiden met peper en zout.

De aardappelen wassen en in de schil koken. De aardappels doormidden snijden en het binnenste met een lepel verwijderen. Dat “kruim” met een scheutje room tot puree roeren, op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en fijngehakte kervel en peterselie toevoegen. Het eiwit stijf kloppen en de sneeuw door de puree spatelen. De leeggehaalde aardappelen met de luchtige puree vullen en 15 minuten verwarmen in een hete oven.

Het versneden vlees, de warme saus, broccoli en de gevulde aardappelen op warme borden schikken.

BAVAROIS VAN KOKOSNOOT MET WARME CHOCOLADESAUS

Nodig voor vier :

10 g gelatine

100 g gemalen kokosnoot

1/2 l melk

3 pakjes vanillesuiker

100 g griessuiker

25 g bloemsuiker

4 eieren

2,5 dl room

Chocoladesaus :

2 dl melk

75 g griessuiker

200 bittere chocolade

een ei

een klontje boter

De gelatine weken in ruim koud water. De gemalen kokosnoot 10 minuten laten weken in de melk. De kokosmelk in een pannetje tot aan het kookpunt brengen. Ondertussen de eierdooiers met griessuiker en vanillesuiker kloppen tot een wit uitslaande crème. De kokosmelk al roerende op de crème gieten. De kokossaus terug op het vuur zetten en al roerende kort opwarmen (de saus mag in geen geval koken). De gelatine uitknijpen en in een weinig warme saus oplossen. De pan van het vuur halen en de opgeloste gelatine door de kokossaus roeren. In de koelkast plaatsen tot het bavaroisbeslag begint te geleren. De room met de bloemsuiker luchtig kloppen en door de opstijvende saus spatelen. Het bavaroisbeslag in potjes gieten en verder laten stijven in de koelkast.

Een chocoladesaus bereiden. Melk met griessuiker en verkruimelde chocolade aan de kook brengen. Van het vuur halen en al kloppende een losgeslagen ei en een nootje boter door de chocoladesaus mengen. De potjes met bavarois op borden omdraaien. De bordspiegel versieren met chocoladesaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content