VISSOEP VOOR ONVERWACHTE VISITE

Nodig voor vier :

bouillon (1 liter) :

koppen van tarbot en zeetong

2 selderstengels

2 preien

2 wortels

1 ui

1 laurierblad

1 teentje knoflook

de steeltjes van een bosje koriander

peper en zout

water

en verder :

1/2 liter tomatensap

100 g ingevroren filet van zalm

100 g ingevroren filet van tarbot (of andere vis)

korianderblaadjes

Een bouillon bereiden van viskoppen, gewassen en versneden groenten, laurierblad, geperste knoflook, korianderstengels, peper, zout en water. Twintig minuten laten trekken en zeven.

De bouillon mengen met tomatensap. Aan de kook brengen en uitgieten in vier kommetjes. De ingevroren filets met een snijmachine in dunne plakjes snijden en deze in de kokend hete bouillon doen. De soep versieren met blaadjes koriander en, indien gewenst, enkele blaadjes basilicum.

– bOb Van Reeth koopt vis bij de groothandel en komt altijd met te veel thuis. Van de koppen maakt hij visbouillon, die samen met de overblijvende filets wordt ingevroren. Zo staat er bij onverwacht bezoek altijd in een mum van tijd een geurige vissoep op tafel.

– Deze vissoep kan eventueel met een rouille worden opgediend.

LAMSBOUT VAN DE BOUWMEESTER

Nodig voor vier :

een lamsbout van ongeveer

1,2 kg

20 kleine sjalotjes

olijfolie

2 dl witte wijn

8 aardappels

100 g ganzevet

Kruidenpasta :

2 takjes rozemarijn

2 takjes munt

2 takjes tijm

4 teentjes geperste knoflook

12-tal filets van ansjovis

het sap van een citroen

Rozemarijn, munt, tijm, knoflook en ansjovis in een vijzel pureren. Het mengsel met een scheutje citroensap en een scheutje olijfolie aanlengen tot men een homogene pasta heeft.

Een pan verwarmen, een scheut olijfolie toevoegen en de lamsbout op groot vuur aan alle kanten kleuren. De pan van het vuur halen. Vier diepe sneden in het vlees maken. De openingen vullen met de helft van de ansjovispasta. De ingesneden lamsbout in een hete oven braden tot het vlees de gewenste gaarheid heeft. Ondertussen de andere helft van de pasta met een scheut olijfolie in een pan doen. De geschilde sjalotjes toevoegen en op zacht vuur gaar stoven. De witte wijn toevoegen en de saus op groot vuur, al roerende, inkoken. De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. De kubusjes in ganzevet goudbruin en gaar bakken. Het vlees versnijden en opdienen met sjalotjes, saus en aardappelblokjes.

BOBS TEMPTATIE

Nodig voor vier :

800 g seizoenfruit (aardbeien, frambozen, aalbessen, appel, enz.)

100 g suiker

amandelschilfers (fakultatief)

Architektencrème :

3 eierdooiers

60 g suiker

1 dl witte wijn

het sap van een halve citroen

De dag voor het dessert aan tafel komt, wordt het fruit gewassen, eventueel geschild en in kleine stukjes gesneden. De mengeling met suiker bestrooien en een nacht in de ijskast bewaren.

De volgende dag : de fruitsalade over vier kommetjes verdelen. De eierdooiers in een klein pannetje mengen met de melk, suiker, witte wijn en citroensap. Het pannetje in een warmwaterbad of op een klein vuurtje zetten en het mengsel onder voortdurend kloppen tot een luchtige sabayon slaan. De saus over het fruit gieten en eventueel bestrooien met amandelschilfers. De kommetjes kort onder een hete grill plaatsen, zodat de bovenkant van de saus gratineert terwijl het fruit koel blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content