WIT VAN PREI MET VINAIGRETTESAUS

Nodig voor vier :

12 preien

1 soeplepel mosterd

1 soeplepel joghurt

het sap van een halve citroen

15 cl olijfolie

1 bosje peterselie

zout en peper

Gebruik slechts het wit van de preien en verwijder verlepte bladeren. Dompel de preien in gezouten, kokend water en kook de groenten tot ze gaar zijn en toch nog stevig aanvoelen. De preistaven verfrissen onder koud water en laten afkoelen tot ze lauw zijn. Meng de mosterd met de joghurt, het zout en de peper en voeg, al slaande met een klopper, de olijfolie in een dun straaltje toe. Breng de vinaigrettesaus op smaak met citroensap en voeg eventueel nog zout en peper toe.

Leg de lauwe prei op een schotel en serveer met de saus en drie soeplepels gehakte peterselie.

MAROKKAANSE KIP

Nodig voor vier :

1 kip van 1,5 kilo

4 kippelevertjes

5 gekonfijte citroenen (te koop in de Marokkaanse winkel)

1/2 kg groene, ontpitte olijven

1 bosje koriander

6 grote uien

saffraan

zout, peper, olijfolie

Snijd de kip in stukken. Pel de uien en hak ze fijn. Verwijder de blaadjes van de koriander en hak ze fijn. Verwarm de uien met de helft van de koriander, een mespuntje saffraan, zout, peper en olijfolie in een pot. Voeg de stukken kip en een glas water toe. Breng alles aan de kook en laat de kip 20 minuten pruttelen op klein vuur. Voeg 300 g olijven en 3 in stukken gesneden gekonfijte citroenen toe en laat alles nogmaals 20 minuten stoven. Wanneer de kip gaar is, verwijdert men de botten en de huid. Ondertussen wordt de saus gebonden met 1 soeplepel in water opgeloste bloem. De saus nog 5 minuten laten koken en het kippevlees terug in de saus doen.

De saus van kippelevers bereiden. De kippelevers 3 minuten in gezouten, kokend water dompelen en verfrissen onder koud water. 2 uien pellen en fijn snijden. De uien met de rest van de gehakte koriander, zout en peper, de 2 overgebleven in dobbelsteentjes gesneden citroenen, 200 g geplette olijven en een snuifje saffraan in olijfolie verwarmen. De in blokjes gesneden levers en een klein glaasje water toevoegen en alles 20 minuten op een zacht vuurtje laten pruttelen. De kip op een tajineschotel dresseren. De saus met de levertjes in een kom doen en opdienen met gekookte ongepelde rijst.

APPELS UIT DE OVEN

Nodig voor vier :

4 appels

200 g krenten

1 glas port

4 soeplepels honing

100 g ongezouten boter

1/2 l vanilleijs

enkele walnoten

Het klokhuis verwijderen met een uitsteker. De ongeschilde appels in een met boter ingesmeerde ovenschaal plaatsen. Iedere appel vullen met 1 soeplepel honing, 1 nootje boter en een lepeltje krenten. Besprenkelen met port en de schaal dertig minuten in een matig warme oven zetten (de appels moeten heel blijven). De schaal uit de oven halen, de appels met walnoten versieren en opdienen met vanilleijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content