ASPERGES RENAISSANCE

Nodig voor vier :

28 groene asperges

4 eieren

4 soeplepels verse room

peper

boter

4 kleine sneetjes gerookte zalm

gemalen parmezaankaas

Vinaigrette :

1 eierdooier

1 teelepel mosterd

sap van een halve citroen

2 dl koudgeperste olijfolie

4 soeplepels verse room

vers gemalen peper

Bereid de vinaigrette op voorhand. Klop met een handmixer de eierdooier, mosterd, citroensap en peper los en voeg al kloppende eerst de olijfolie in een dun straaltje toe en vervolgens de room. Bewaar de vinaigrette in een glazen kommetje in de ijskast.

De groene asperges wassen en het houterige gedeelte afbreken. De stengelgroente beetgaar koken in gezouten water (ong. 10 minuten). De asperges uit het water halen en laten uitlekken op een doek.

De 4 eieren en de 4 soeplepels room met wat peper loskloppen. Een klontje boter in een bakpan met antikleeflaag smelten, het eierbeslag toevoegen en al roerende tot zachte roereieren stoven.

Schik de warme asperges in het midden van vier borden. Boven iedere portie asperges komt een flinke lepel roerei met daarop de fijngesneden gerookte zalm. De asperges aan tafel overgieten met vinaigrette en bestrooien met parmezaankaas.

CURRY VAN KABELJAUW

Nodig voor vier :

1 kg graatloze kabeljauw uit de rug

2 uien

6 rijpe tomaten

5 soeplepels gehakte peterselie

1/4 liter verse room

1 à 2 koffielepels currypoeder

(naargelang van de sterkte)

peper en zout

100 g boter

300 g ongepelde rijst

De ongepelde rijst koken. De tomaten in kokend water dompelen, verfrissen onder koud water en het vel verwijderen. De tomaten doormidden snijden en de zaden uitlepelen. De vis wassen, drogen, inwrijven met peper en zout en in een met boter ingesmeerde vuurvaste schotel leggen. De uien schillen, klein snijden en in een pan met een klontje boter fruiten. De currypoeder toevoegen, kort meestoven en alles rond de vis leggen. De schotel in een voorverwarmde oven van 200 C plaatsen en na 10 minuten de room toevoegen. De uien door de room roeren en de schotel terug in de oven zetten. Na vijftien minuten de in grove stukken gesneden tomaten toevoegen en alles nog 15 minuten in de oven houden. De schotel uit de oven halen en het vel van de vis verwijderen. De saus met de groenten over vier borden verdelen. De vis in het midden leggen, bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met gekookte ongepelde rijst.

CHOCOLADETAART

Nodig :

150 g bittere chocolade

100 g boter

100 g suiker

4 eieren

100 g bloem

2 koffielepels cacaopoeder

2 koffielepels sterke koffie

2 koffielepels bakpoeder

Chocoladesaus :

250 g slagroom

250 g chocolade

De chocolade en een klontje boter in een pannetje doen. Het pannetje in een warmwaterbad zetten en de chocolade al roerende smelten. De dooiers scheiden van de eiwitten. Boter en suiker kloppen tot kleurverandering en één voor één, al kloppende, de eierdooiers toevoegen. Vervolgens de gesmolten chocolade door het beslag kloppen, daarna de cacao, de koffie, het bakpoeder en de gezeefde bloem. De eiwitten tot sneeuw slaan en door het beslag spatelen. Alles in een met boter ingesmeerde vorm storten en de taart 35 minuten in een oven van 180 C. bakken. Ondertussen de chocoladesaus bereiden. Chocolade en slagroom samen in een pan doen en al roerende in een warmwaterbad verwarmen tot een gladde massa. De gebakken taart doormidden snijden. De bovenkant van het onderste deel met chocoladesaus begieten. De taart rekonstrueren. De bovenkant met half vaste saus begieten tot de hele oppervlakte met een gladde laag chocolade is bedekt. Opdienen met licht geklopte room.

– De taart wordt nog lekkerder indien men ze één of twee dagen op voorhand maakt. De overgebleven saus kan als chocopasta voor de boterham worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content