AJO BLANCO (witte gazpacho)

Nodig voor vier :

125 g blanke amandels

75 g oudbakken brood, zonder korst

3 teentjes knoflook

zout

1/2 l mineraalwater, plat

1/2 dl olijfolie

een scheutje witte wijnazijn

200 g (muskaat)druiven

Doe het verkruimelde brood in een terrine. De amandelen, de gepelde teentjes knoflook, een snuifje zout en een scheut mineraalwater in de blender van de mixer vermalen tot een gladde substantie. Voeg olie en azijn toe terwijl de motor draait. Doe de inhoud van de blender in de terrine bij de broodkruimels en verdun, al roerende, met de rest van het mineraalwater. Koel de soep. Verwijder de huid en de zaden van de druiven en zet de druiven koud weg. Serveer de soep vanuit de terrine in gekoelde kommetjes en versier met druiven. IJswater toevoegen als de soep te dik is.

SOEP VAN KANTALOEPMELOEN

Nodig voor vier :

2 middelgrote zoete en geurige netmeloenen

2 sinaasappels

2 citroenen

110 g suiker

1 dl room

25 g geroosterde en gehakte hazelnoten

Zeste van 1 sinaasappel en 1 citroen 1 minuut in kokend water blancheren en verfrissen onder stromend, koud water. Pers het sap uit de beide sinaasappels en citroenen. Het sap en de suiker in een pannetje al roerende verwarmen. Zodra de suiker is opgelost, de pan van het vuur halen en de siroop koelen. De meloenen doormidden snijden en de zaden verwijderen. Het vruchtvlees met een lepel verwijderen en met de siroop in de blender van de mixer vloeibaar maken. De room door de soep roeren en alles minstens een half uur koelen. De halve, leeggehaalde meloenen in vier kommetjes plaatsen. De soep in de leeggehaalde meloenen gieten en versieren met geroosterde en gehakte hazelnoten en zeste.

– Voor deze soep heeft men meloenen nodig met zoet en geurig vruchtvlees, zoals kantaloepmeloen (wratmeloen) of andere netmeloenen.

PRUIMENSOEP MET PIJPKANEEL

Nodig voor vier :

1/2 kg pruimen

3/4 l water

een stuk citroenschil

een pijpje kaneel

2 kruidnagels

3 volle soeplepels suiker

1 volle soeplepel aardappelmeel

3/8 l witte wijn

2 eiwitten

1 eetlepel poedersuiker

De pitten van de gewassen en doormidden gesneden pruimen verwijderen. Het water met de citroenschil, kaneel, kruidnagels en suiker aan de kook brengen. De pan van het vuur halen en citroenschil, kruidnagels en kaneel verwijderen. Het aardappelmeel aanlengen met een weinig witte wijn en het mengsel door de warme soep roeren. De halve pruimen nog eens doormidden snijden en in de gebonden soep doen en alles al roerende 5 à 6 minuten tegen het kookpunt laten trekken. De rest van de wijn toevoegen en de soep laten afkoelen. Regelmatig roeren om velvorming te voorkomen. De koude soep opdienen in een glazen kom met drijvende eilandjes van opgeklopt, gesuikerd eiwit. Versieren met een kaneelstok.

PAARSE KRIEKENSOEP

Nodig voor vier :

350 g krieken (of kersen)

4 dl Riesling

40 g suiker

een pijp kaneel

1 à 2 citroenen

een scheut brandy

4 dl room

Verwijder de steeltjes en de pitten van de krieken. Kraak de pitten en doe de steeltjes en de gebroken pitten in een pan met wijn, suiker en kaneel. Rasp de schil van één citroen. Pers het sap uit beide citroenen. Doe raspsel en sap in de pan bij de pitten en breng alles langzaam, al roerende, aan de kook. Laat alles 5 minuten sudderen en draai het vuur uit. Laat het vocht 15 minuten rusten. Giet alles via een zeef in een schone pan, breng de soep aan de kook en voeg de krieken en hun sap toe. De pan van het vuur halen zodra de kersen koken. Verwijder 50 g krieken met een schuimspaan en pureer de rest van de krieken in hun kookvocht. Giet de room in een soepterrine en roer hier de soep en de resterende halve kersen door. Voeg, indien gewenst, suiker toe. Laat alles afkoelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content