AARDBEIEN OP SPIES

Nodig voor vier :

32 aardbeien

150 g fondant chocolade

150 g witte chocolade

een scheutje mandarine of cointreau-likeur

blaadjes munt

8 spiesjes

Was de aardbeien en dep ze droog. Doe de chocolade in twee kommetjes. Zet de kommetjes in een warmwaterbad en voeg aan de gesmolten chocolade al roerende een scheutje mandarine of cointreau toe. Dompel 16 aardbeien in de gesmolten bruine chocolade en 16 aardbeien in de gesmolten witte chocolade. Zet de vruchten ondersteboven op plank of rooster en laat de chocolade opstijven. Prik eerst een blaadje munt en vervolgens de vruchten aan de spiesjes.

Serveer de brochettes tijdens feestelijke gelegenheden of bij de koffie.

HORENTJE AARDBEI

Nodig voor vier :

vier wafelhorentjes (te koop bij de ijshandel)

650 g aardbeien

2,5 dl slagroom

2 gelatineblaadjes

100 g poedersuiker

een koffielepeltje vanillesuiker

2 soeplepels aalbessengelei

Plaats de slagroom en een kom enkele uren in de koelkast. De gelatine weken in koud water. De aardbeien wassen, laten uitlekken en droog betten met een doek. De kroontjes verwijderen. 400 g aardbeien pureren in de mengbeker van een mixer. De gelatine uitknijpen, oplossen in een weinig verwarmde aardbeienpuree en dit papje door de rest van de puree roeren. De aardbeienpuree in de koelkast zetten. De slagroom in de gekoelde kom gieten. Vanillesuiker toevoegen en de room stijf kloppen. Op het laatst de poedersuiker toevoegen. Spatel de room door de opstijvende aardbeienpuree en zet alles 2 à 3 uur in de koelkast.

Halveer de resterende aardbeien. Doe de aalbessengelei in een pannetje en laat de gelei op een zacht vuurtje smelten. Wentel de halve aardbeien in de gesmolten gelei.

Leg op de bodem van ieder horentje enkele halve aardbeien. Vul de horentjes met afwisselend een laag mousse en een laag halve aardbeien. Eindig met halve aardbeien.

BEIGNETS VAN AARDBEIEN MET COULIS VAN ANANAS

Nodig voor vier :

20 grote aardbeien

1 ananas

2 dl (riet)suikersiroop

een scheut witte rum

een snuif kaneel

sap van 1 citroen

Beignetbeslag :

250 g bloem

2 dl water

1,5 dl bier

een snuif zout

2 eetlepels gesmolten boter

2 à 3 eiwitten

1 eetlepel rum

1 eetlepel kristalsuiker

Het frituurbeslag bereiden. Zeef de bloem. Verwarm het water tot kamertemperatuur. Vorm een bloembergje met een kuiltje in het midden. Giet hier het bier en het lauwe water in en voeg een snuifje zout toe. Vermeng de bloem van de rand naar het midden toe met de vloeistof. Voeg de gesmolten boter toe en laat het deeg 1 uur rusten. Verwijder schil en hart van de ananas en doe het vruchtvlees met de suikersiroop en de rum in de blender van een mixer. Pureer de ananas en voeg op het laatste moment het sap van een citroen en de kaneel toe. Meng alles en bewaar de coulis op een koele plaats.

Verwarm de frituurolie tot maximum hitte (het vet mag niet walmen). Was de aardbeien, laat ze uitlekken en dep ze droog met behulp van een schone keukendoek. Klop op het laatste moment de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag. Voeg rum en kristalsuiker toe. Doop enkele aardbeien in het beslag en vervolgens in het frituurvet. De beignets snel goudbruin frituren, met een schuimspaan verwijderen, op keukenpapier laten uitlekken en met poedersuiker bestrooien. De warme beignets onmiddellijk opdienen met ijskoude ananascoulis. Eventueel versieren met een takje munt.

SABAYON MET AARDBEIEN

Nodig voor vier :

20 aardbeien

4 eierdooiers

50 g griessuiker

2 dl marsala (of droge, witte wijn)

1 zakje vanillesuiker

amandelschilfers

poedersuiker

4 bollen ijs (fakultatief)

De aardbeien wassen en droogbetten. De kroontjes verwijderen, de grote eksemplaren doormidden snijden en de vruchten cirkelvormig in vier diepe borden schikken.

Een sabayon bereiden. De eierdooiers in een stalen of koperen pan mengen met suiker, vanillesuiker en marsala. Het mengsel op een zacht vuurtje opkloppen tot een luchtig schuim. Men moet blijven kloppen om te voorkomen dat het mengsel op de bodem gaat koken (bij koken schiften de dooiers). De sabayon over de borden verdelen en bestrooien met amandels en poedersuiker. Alles kort gratineren onder een gloeiend hete grill. Indien gewenst kan er een bol ijs worden toegevoegd.

– Marsala is een sherry-achtige wijn uit Sicilië, die droog tot volzoet kan zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content