VERRASSINGSPAKJE VAN GRAVAD LAX MET KOMKOMMER EN ZEEVRUCHTEN

Nodig voor vier :

Gravad lax :

1 bundeltje kervel

1 bundeltje dille

2 staartfilets van zalm met het vel en minimum 30 cm lang

5 eetlepels grof zeezout

1 eetlepel gedroogde koriandervruchten

1 eetlepel gemengde peperbollen

1 eetlepel suiker

Vulling :

8 gekookte mosselen

150 g grijze garnalen

fijngesneden afval van gravad lax

4 oesters of 4 langoustinestaartjes

1 komkommer

Saus :

1 dl zure room

een weinig saffraan

het sap van een halve citroen

peper en zout

Versiering :

4 takjes dille

De gravad lax bereiden. De filets met de vingertoppen kontroleren op achtergebleven graten. Graatrestjes met een pincet verwijderen. De kervel en dille fijnhakken. De peperbollen, het korianderzaad en het grof zeezout in een vijzel pletten en mengen met de suiker. De zalmfilets open leggen, bedekken met kruiden en dichtvouwen met het vel naar buiten. De gerekonstrueerde vis in aluminiumfolie verpakken, in een schaal leggen en onder een plank met gewicht 24 uur in de koelkast laten rusten. De ingrediƫnten voor de saus mengen (als de saus te dik is, wat volle joghurt toevoegen). De filets schoonspoelen onder koud water, droogdeppen en het visvlees in 4 grote plakken snijden. De sneden op een werkplank etaleren. In het midden van iedere plak een hoopje vulling aanbrengen, samengesteld uit 2 gekookte mosselen, wat garnalen, een oester of een rauw langoustinestaartje, klein gesneden restjes van de gravad lax, in mini-dobbelsteentjes gesneden vruchtvlees van komkommer en een koffielepel saus. De plakken zalm dichtvouwen tot pakjes. De met de hand gevormde pakjes met de mooie kant naar boven op vier borden leggen en de saus rond de zalmsurprises gieten. Versieren met takjes dille.

– Gravad lax is Zweeds voor “begraven zalm” (oorspronkelijk werd de gekruide vis onder de grond gemarineerd).

KEIZERSBAARS MET VERSE DEEGWAREN, SOJASCHEUTEN EN SHII-TAKES

Nodig voor vier :

4 mooie stukken keizersbaars van 200 g elk (griet of victoriabaars is ook goed)

250 g sojascheuten

100 g shii-takes (paddestoelen)

een scheutje room

300 g verse tagliatelle (lintspagetti)

olijfolie

sojasaus

verse basilicum

peper en zout

Saus :

koppen van langoustines of garnalen

grof gesneden selder en ui

peper en zout

1/2 dl room

De saus bereiden. Koppen van langoustines of garnalen met de grof gesneden selder en ui een uur in water koken. De fumet zeven, verder inkoken en room toevoegen. Kruiden met peper en zout.

De tagliatelle in ruim gezouten water al dente koken. Afgieten en verfrissen onder koud water.

De vier stukken vis kruiden met peper en zout en in een met boter ingesmeerde platte ovenschaal leggen. De vis in een hete oven onder de grill laten gaar worden.

De sojascheuten wassen, drogen en kort in olijfolie bakken. De in blokjes gesneden shii-takes toevoegen en kruiden met peper en zout. De paddestoelen eventjes bakken en een scheut room en een weinig sojasaus toevoegen. De pasta opwarmen in olijfolie en kruiden met peper, zout en versneden verse basilicum. Vis, de mengeling van sojascheuten en shii-takes en de deegwaren op warme borden schikken en overgieten met saus.

APPELTAART MET AMANDELEN

Nodig voor zes :

Kruimeldeeg :

200 g bloem

100 g boter

2 eetlepels suiker

1 1/2 dl water

een snuifje zout

4 appelen (Reinetten)

75 g kristalsuiker

75 g basterdsuiker

75 g fijn amandelpoeder

1 ei

1 dl room

50 g boter

Het deeg bereiden. Bloem en boter tot kruimels wrijven. In de kruimels een kuiltje maken waarin water, zout en suiker worden gedaan. De grondstoffen snel tot een deeg verwerken en dit vervolgens in een vochtige doek een halve dag in de koelkast laten rusten.

De appelen schillen, de klokhuizen verwijderen en het vruchtvlees in schijfjes snijden. Kristalsuiker, basterdsuiker en amandelpoeder vermengen. Het ei en de room loskloppen.

Het deeg uitrollen. Een taartvorm met diameter van 25 cm met het deeg bekleden. De randen goed aandrukken en met een vork gaatjes in de bodem prikken. De schijfjes appel in waaiervorm op de bodem schikken. Bestrooien met het suikermengsel en begieten met het roommengsel. Enkele klontjes boter op de vulling leggen. De taart 30 minuten bakken in een oven van 170.

– In plaats van zelfgemaakt kruimeldeeg kan men voor dit recept ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

– De taart kan warm, lauw of koud worden gegeten, met of zonder ijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content