SOEP VAN WINTERGROENTEN

Nodig voor vier :

1 selder

het wit van 3 preien

2 dikke uien

1 teentje knoflook

250 g witte bonen

3 raapjes

250 g mager spek

3 l bouillon

peper en zout

20 g boter

De bonen weken en halfgaar koken. Het spek in reepjes snijden, in een soeppan doen en kort bakken in boter. De groenten versnijden en toevoegen aan de spekjes. De bouillon in de pan gieten. Alles aan de kook brengen en 30 minuten laten sudderen. Kruiden met zout en peper.

* Wil men een dikke soep hebben, dan voegt men samen met de versneden groenten twee geraspte aardappels toe.

SCHAAP OP ZIJN ENGELS

Nodig voor vier :

4 plakken schapevlees

(bout of grote koteletten)

1 soeplepel olie

3 teentjes knoflook

1 fijngesneden ui

1 klein blikje tomatenpuree

3 soeplepels citroensap

1/2 koffielepel zout

1/4 koffielepel zwarte peper

1/2 koffielepel saliepoeder

4 soeplepels donkerbruine suiker

1/2 kopje bouillon (1/2 blokje)

4 soeplepels worcestershiresaus

2 koffielepels mosterd

De olie in een pan verwarmen, versneden ui, gehakte of geperste knoflook, tomatenpuree, citroensap, zout, zwarte peper, saliepoeder, donkerbruine suiker, worcestershiresaus en mosterd toevoegen. Enkele minuten laten sudderen, de bouillon bij de groenten gieten, mengen en opnieuw aan de kook brengen.

Het vlees in een vuurvaste schaal schikken, overgieten met saus en afdekken met aluminiumfolie. De schaal in een voorverwarmde oven van 200 zetten en alles een half uurtje laten sudderen.

Opdienen met sla of prinsessenboontjes en aardappelpuree gemengd met een weinig fijngesneden rauwe of kort gestoofde prei.

GEBAKKEN GRIESMEELBLOKJES IN VRUCHTENSAUS

Nodig voor vier :

120 g griesmeel

1/2 l melk

50 g suiker

1 pakje vanillesuiker

snuifje zout

100 g bloem

50 g boter

Vruchtensaus :

2 lepels gelei van rood fruit

1 lepel water

een lepeltje maïszetmeel

De helft van de melk met de vanillesuiker opwarmen. De andere helft van de melk met het griesmeel mengen. De griesmeelmengeling door de kokende melk roeren. De griesmeelpap in een laag van 2 cm dik uitstrijken in een schaal met lage randen. Laten afkoelen.

Een vruchtensaus bereiden. De gelei in een pannetje smelten en binden met in water opgelost maïszetmeel. De gesteven griesmeelpudding in blokjes snijden. De blokjes door de bloem halen. Wat boter in een pannetje laten smelten en de blokjes aan alle kanten goudbruin bakken.

* Christien Van Velthoven leerde van haar moeder om de pan waarin melk wordt gekookt, eerst met water om te spoelen : op deze manier plakt gekookte melk niet tegen de panwand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content