Victoria Beckham heeft een ongelooflijk parcours afgelegd. Ze ging in enkele jaren tijd van popprinses tot stijlkoningin.

Groot-Brittannië heeft twee koninginnen : Elizabeth II, de echte, en Victoria, de designer. Want dat is haar recentste titel, na Ex-Spice Girl, voetbalvrouw en supermama. Alles te samen maakt dat van haar een van de meest bekeken en drukst bezette vrouwen van het land. Er waren tientallen mails en telefoons nodig om wat vragen te kunnen stellen aan madame Beckham. Alleen de queen zelf is moeilijker te strikken. En zelfs die kon Victoria niet overtuigen om op te treden voor haar diamanten jubileum in juni. Te druk, luidde het. Posh en de andere Spice Girls kwamen wel weer samen voor de slotceremonie van de Olympische Spelen 2012 in Londen.

De haast koninklijke status van Victoria is deels te danken aan haar huwelijk met David Beckham. Ofwel : het moderne sprookje van de topvoetballer en de popprinses. Het koppel trouwde in 1999, zittend op gouden tronen en met een kroon van diamanten op het hoofd. Hun vier maanden oude zoon Brooklyn was de ringendrager. Later kregen ze nog drie kinderen : Romeo (10), Cruz (7) en Harper (1). Tot voor kort woonden Posh, Becks en de kinderen in een riante villa in Sawbridgeworth, Hertfordshire, dat van de Britse pers de naam Beckingham Palace kreeg. Ook in de States, waar ze sinds 2007 verblijven, hebben de Beckhams het geschopt tot A-list celebrities, de Amerikaanse royalty . En het ziet ernaar uit dat ze daar zullen blijven. “We zijn trots dat we Britten zijn, maar de kinderen zijn echte Amerikanen”, zei ze in Glamour US, waarvan ze in september ook guest editor is. “Soms zegt Cruz tegen David : ‘ Daddy, je bent zo Brits.’ Amerika heeft ons in de armen gesloten. En ik hou ervan. Waar anders moet je zijn als je ambitieus bent ?”

Sucky-sucky

Victoria Beckham heeft eindelijk ontdekt waar ze goed in is, en dat is niet zingen maar kleren ontwerpen. Ze hangt ’s ochtends vroeg aan de telefoon met haar designteam in Londen, nog voor ze haar drie zonen klaarmaakt voor school, en vliegt minstens één keer per maand heen en weer. Toch is haar leven helemaal gewijd aan haar kinderen. Ze mist bijvoorbeeld nooit een voetbalwedstrijd van haar zonen, behalve tijdens Fashion Week. En neemt Harper, haar dochter, overal mee naartoe. “Ik neem haar graag mee naar kantoor”, zegt Beckham. “De drie jongens houden uiteraard even veel van ons, maar ze spelen graag voetbal en kijken op naar David. Ze gaan graag naar wedstrijden met hun vader. Het is leuk om ook een dochter te hebben die hopelijk gaat houden van wat ik doe.”

De queen of fashion heeft een ongelooflijk stijlparcours afgelegd. Ze ging van fake naar fashion in een decennium, en ruilde net op tijd haar minirokken, extentions en nepborsten voor designerjurken tot op de knie, een zonnebril en torenhoge pumps. Ze heeft er, op haar 37ste, nog nooit zo goed uitgezien. Haar slanke lijn, die ze na vier kinderen dankt aan het strenge regime van Gwyneth Paltrows fitnessgoeroe, wordt op foto’s vaak benadrukt door Christian Louboutin-naaldhakken en een strakke jurk met ingewerkt korset, een eigen ontwerp dat ze de ?sucky-sucky dress?noemt. Omdat die “alles op de juiste plaats zuigt”. Het is ook die jurk waarmee Victoria haar debuut maakte als designer in september 2008, in een intieme presentatie in het Waldorf-Astoria Hotel. Slechts drie modellen, een handvol genodigden en de modepers, die met geslepen pennen zaten te wachten om het werk van de celebrity/designer neer te sabelen. Wat ze te zien kregen van achter de donkere glazen van hun zonnebril was een opmerkelijk chique en samenhangende tiendelige collectie jurken. “Ik wilde kleren tonen die zowel flatterend, tijdloos als klassevol waren. Dat had Marc Jacobs me gezegd. Hij zei : ‘Als je de beste kwaliteit hebt, kunnen de mensen zeggen dat het hun smaak niet is. Maar niet dat het brol is.'”

Roland Mouret

Het was Simon Fuller, de legendarische producer van de Spice Girls, die Victoria een jaar eerder aanzette om haar dromen als designer te volgen. Hij engageerde zich financieel, bracht haar atelier en stock onder in zijn hoofdkwartier in Londen en introduceerde haar bij een van zijn andere klanten, Roland Mouret. De Franse ontwerper staat bekend voor zijn sexy, gestructureerde jurken waaronder de Galaxy, een ‘voorloper’ van Victoria’s sucky-sucky dress. Omdat haar eerste collectie veel weg had van die van Mouret, ging het gerucht dat Beckham net als zo veel sterren haar initialen zette op andermans ontwerpen. Maar dat wordt door beiden ontkend, hij zou haar enkel hebben geadviseerd. “Ik zou mijn naam niet geven aan iets waar ik niet van in het begin bij betrokken was”, zegt ze. “Ik ben een echte perfectionist. Ik doe niets half. Laat ze maar denken dat ik er niets mee te maken heb, ik heb intussen het respect van de industrie gewonnen. Ze weten dat het voor mij menens is.”

Beckham stapte geleidelijk af van het strenge, sexy profiel van haar eerste collecties. “Aanvankelijk wilde ik kleren die men met mij zou associëren”, zei ze in het aprilnummer van Vogue. ?”Ik droeg toen veel korsetten, omdat ik bang was van dingen die niet superstrak waren. Dat had met mijn onzekerheid te maken. Pas tegen het derde of vierde seizoen begon ik ook research te doen naar dingen die ik zelf niet mooi vond. Nu ik meer zelfvertrouwen heb, voel ik me ook creatief beter. Het hoeft niet superstrak te zijn. Ik houd ook van volume rond het lichaam.” Vorige zomer lanceerde ze haar tweede lijn, Victoria by Victoria Beckham, die meer ruimte laat voor proefneming. “Gemakkelijker, en meer ontspannen. Maar het past nog altijd in mijn kleerkast, anders hoort het niet bij mijn merk.” De collectie is ook ‘goedkoper’ : een jurk kost ongeveer 500 euro, een derde van de prijs voor een stuk uit de hoofdcollectie.

Tranen

Na bijna vijf jaar en negen seizoenen is Victoria Beckham niet langer de ex-Spice Girl die ook kleren maakt, maar een volwaardig ontwerpster. Haar laatste herfst/wintercollectie kreeg lovende kritieken, ook van Suzy Menkes, de doyenne onder de modejournalisten : “De manier waarop miss Beckham zo snel een duidelijke identiteit ontwikkelde, is een voorbeeld voor heel wat aspirerende, Amerikaanse ontwerpers.” De druk was dit seizoen nochtans groot. Beckham won vorig jaar de British Fashion Award voor Designer Brand of the Year, voor Tom Ford, Stella McCartney en Burberry. “Toen ze mijn naam lazen, sprong mijn hart uit mijn borst. Ik kon het niet geloven”, zei ze achteraf. De anders übercoole Victoria barstte in tranen uit. “Ik ben trots op mijn verleden, maar dit is wat ik echt wil doen. Ik was niet van plan om voor de voltallige Britse mode-industrie in te storten, maar elke keer ik mijn mond opendeed, begon ik te huilen.”

Niet alleen de pers is dol op Victoria Beckham, haar klanten, onder wie actrices Cameron Diaz en Michelle Williams en zangeres Jennifer Lopez, zijn dat ook. De winst van het merk nam de laatste drie jaar toe met maar liefst 120 procent. En terwijl er van haar eerste collectie maar 400 jurken werden gemaakt, zijn dat er intussen 5000 die worden verkocht in meer dan 300 winkels in 51 landen. Een mens zou voor minder gaan lachen. Maar dat zien we haar zelden doen. “Ik heb geen idee waarom ik nooit lach. Ik lachte vroeger vaak op foto’s”, zei ze in een interview met Glamour US. “Ik denk dat ik gestopt ben met lachen toen ik in de mode ben gestapt (lacht). Mode heeft mijn lach gestolen. Ik heb een persona gecreëerd. En ik zeg niet dat ik dat niet ben, maar het is niet helemaal wie ik ben.”

En tot slot, googelt ze zichzelf wel eens ? “God, nee. Het moet verschrikkelijk zijn om te zien wat mensen over me zeggen. Ik verkies het niet te weten. Ik heb ook betere dingen te doen dan naar mezelf te kijken online.”

DOOR ELLEN DE WOLF

“Marc Jacobs leerde me : ‘Als je de beste kwaliteit hebt, kunnen de mensen zeggen dat het hun smaak niet is. Maar niet dat het brol is'”

“De drie jongens houden uiteraard van voetbal en kijken op naar David. Het is leuk om ook een dochter te hebben die hopelijk gaat houden van wat ik doe”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content