Vlaanderen is sinds kort een nieuwe Junior Masterchef rijker. De dertienjarige Dino Verhelst bereidt voor ons, samen met zijn idool Wout Bru, drie gerechtjes.

Dino is altijd al een bijzonder kind geweest”, zegt vader Ignace Verhelst over zijn dertienjarige zoon, die onlangs met het gerecht ‘Tarbot met cannelloni van selder’ de titel en trofee Junior Masterchef binnenhaalde. ?Als Dino iets in zijn hoofd heeft, dan moet het gewoon lukken, zonder hulp. Hij wou van niemand leren stappen of fietsen, kon nergens afblijven en neemt kennis op als een spons. Als hij voor iets gaat, houdt hij niet op voordat het in orde is.” Vader Ignace heeft zijn zoon al vaak gewaarschuwd dat hij niet te ver mag gaan en zichzelf niet moet voorbijlopen. Toen Sergio Herman de jongen had beziggezien, zei de superkok uit Sluis : ?Die jongen moet je opvolgen, anders gaat zijn talent verloren. Je moet hem met kennis voeden en blijven motiveren en als een voetballer coachen.”

Dino was tien jaar oud toen hij Wout Bru op televisie zag en zei laconiek : ?Ik wil topchef worden.” Die dag is zijn beslissing genomen en Wout is zijn idool. Dino heeft al zijn kookboeken gekocht. Maar zijn interesse voor koken heeft hij al van kleins af aan. Hij voelde zich altijd spontaan aangetrokken tot de keuken en speelde als dreumes met potten en pannen. Het moesten echte zijn en geen kinderspeelgoed. Hij zat niet graag stil en hielp graag, waar het kon. Ooit vroeg hij zijn vader, die een frituur heeft in Gistel : ?Pappie, kan ik je niet wat helpen, zodat je wat vroeger kunt gaan slapen ?”

EEN GEDREVEN JONGEN

Momenteel volgt de Junior Masterchef les aan de beroepsschool Spermalie. Als hij in het weekend thuiskomt, is het eerste wat hij vraagt of er suiker en eieren zijn, zodat hij aan de slag kan. Gedreven is hij zeker ! Toen hij de vorige reeks Junior Masterchef op VTM zag, heeft hij beslist dat hij wilde meedoen. Hij schreef zich in via de school en werd geselecteerd. Het was een fantastische ervaring. Na de overwinning vroeg Sofie Dumont of Dino haar commis wilde zijn in de studio en nu ook dat achter de rug is, staat coole Dino te popelen om weer ergens mee te werken. Zijn grote droom was om naast zijn idool Wout Bru in de keuken te mogen staan. Die gelegenheid deed zich voor toen Wout, naast zijn beroemde restaurant in Eygalières in de Provence, het pop-uprestaurant 117 by Wout Bru opende in de Antwerpse Graaf van Egmontstraat (www.117bywoutbru.be). Dino was er al gaan eten op uitnodiging van Alexander, een van de finalisten en Dino’s souschef in Junior Masterchef. Dino en Alexander zijn ondertussen goede vrienden. De jonge hobbykok was ontzettend blij toen hij hoorde dat hij met Wout de keuken in mocht. Het weerzien was warm. Dino had zijn keukenvest meegenomen en trok die zonder gêne aan. ?Spreek je wel een beetje Frans ?” vroeg Wout, want alle koks, op souschef Steve Deconinck na, zijn voor het tijdelijke restaurant uit Frankrijk ingevoerd. ?Ja”, zei Dino met een schalkse blik. ?Sauteuse, julienne, brunoise, passe-vite.” De koks barstten in lachen uit en het ijs was gebroken.

Het eerste gerecht dat meester en leerling voor ons bereiden, is Nobashi Oriental. Het is een voorgerecht met Aziatische nuances, die refereren aan de soep die in ieder Chinees restaurant wordt opgediend. Wout laat zien hoe je soep die een textuur heeft van een crème op de bordspiegel spuit. Vervolgens schikt de Junior Masterchef de garnalen, sjalot, tomaat en paksoi op de crème en om af te werken Atsina Cress en crumble van gepofte rijst. ?Vergeet de puntjes crème niet”, zegt Dino attent. Wout lacht. Het is en blijft een bijzondere jongen ! Als afsluiter is er feuillantine van chocolade met crème van hazelnootjes. Dino blijft geconcentreerd tot het laatste moment, helpt een handje of kijkt aandachtig toe.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELS

Het voorgerecht met Aziatische toets refereert aan de soep die in elk Chinees restaurant wordt opgediend

Dino’s grote droom was om naast zijn idool, Wout Bru in de keuken te mogen staan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content