Q&A met…

© GF

Aminata Ndow (26), doctoraatsonderzoeker aan Harvard, medeoprichter van AYO (African Youth Organization), de eerste Black Student Union in Vlaanderen, en cocoördinator Black History Month Belgium.

Waar werk je momenteel aan?

“Sinds september woon ik in de VS, waar ik aan Harvard een doctoraat maak in Afrikaanse studies en antropologie. Met mijn werk hoop ik bij te dragen aan het belang van Afrikaanse stemmen in het verleden, het heden en de toekomst, ons denken te radicaliseren en een alternatieve manier te bieden om te bestuderen hoe mensen zich tot het verleden verhouden. Daarnaast ben ik samen met Mohamed Barrie bezig met de coördinatie van Black History Month in België. Volgend jaar zal de vijfde editie zijn en we willen het groots aanpakken. Ons fantastische team werkt aan een uitgebreid programma voor 2022.”

Waar haal je voldoening uit?

“Met mijn studies wil ik graag een bijdrage leveren aan onderzoek over de postkoloniale context in Gambia. Black History Month heeft me bovendien doen inzien dat onderzoek ook kan plaatsvinden in ruimtes van compassie, weerstand en vindingrijkheid die in de marge van de samenleving opduiken. Geïnspireerd en geprovoceerd worden door mensen die niet academisch geschoold zijn en zich verzetten tegen de status quo, heeft al tot de meest boeiende wendingen in mijn onderzoek geleid. Ik haal veel inspiratie uit een artikel van de Amerikaanse Bell Hooks: Choosing the Margin as a Space of Radical Openness.”

Naar wie kijk je op?

“De Amerikaanse schrijvers James Baldwin en Toni Morrison.”

blackhistorymonth.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content