Wim Wigerinck kiest tegenwoordig voor eenvoudige gerechten en weet toch de kwaliteit te verbeteren. Hij houdt van puurheid in de keuken.

Van beroep is Wim zaakvoerder van een logistiek bedrijf dat auto’s transporteert en alles aan auto’s verandert wat men in de fabriek niet wil doen ; zo worden gloednieuwe wagens uit elkaar gehaald om vervolgens nieuwe accessoires in te bouwen. Sinds zijn studententijd is Wim al met koken bezig en hij volgde twee jaar avondles aan de beroepsschool CERIA. Wim trouwde, er kwamen vier kinderen en het huis werd verbouwd, waardoor het koken op een laag pitje kwam te staan. Maar sinds september van vorig jaar volgt hij weer avondles en deze keer in Spermalie in Gent. Tijdens de les wordt in groepsverband een voor-, een hoofd- en een nagerecht bereid. De medestudenten genieten na het werk van hun eigen gerechten. Voor Wim is dit gebeuren op en top ontspanning, vanaf dat hij de school binnenstapt tot hij buitengaat.

Tijdens de weekends bindt hij thuis de keukenschort voor en kookt dan voor vrouw en kinderen. De laatste jaren organiseert hij ook etentjes voor vrienden, waarbij hij zelf kookt. Het is in de keuken van huize Wigerinck altijd een familiegebeuren, waaraan echtgenote Hilde en sinds kort ook de kinderen deelnemen. Man en vrouw lopen elkaar niet voor de voeten, want er is een duidelijke taakverdeling : zij doet de voorbereidingen (ook wassen en op maat snijden), dekt de tafel en zorgt voor de decoratie, hij bereidt de gerechten. De afwas is voor beiden.

Wim Wigerinck beschikt over een gevarieerd repertoire aan recepten. Vroeger waren zijn gerechten ingewikkelder dan tegenwoordig. Nu gaat het koken sneller, zijn de bereidingen vaak eenvoudig en toch van betere kwaliteit : puur is het motto. Ook is Wim volop aan het experimenteren met cocktails. Een Gin Sour is voor hem veel feestelijker als aperitief dan een glas wijn of een van die andere typische aperitiefdrankjes die altijd worden geserveerd.

Een culinaire droom heeft Wim Wigerinck ook : als origineel cadeau laat hij vaak bij de Gentse chocoladebewerker Marioca iets persoonlijks van chocolade maken. Dat is bijvoorbeeld een chocoladebloemkool gevuld met chocoladetruffels en een marsepeinen baby als cadeau voor een geboorte. Wim is zo onder de indruk van deze kunst, dat hij ervan droomt om zelf chocolade te bewerken.

De basis van het gepubliceerde voorgerecht en van het nagerecht leerde hij in de kooklessen, het nagerecht is een klassieker in een exotische versie.

De wijnkeuze gaat naar een Château De la Jaubertie, een ontdekking uit de Bergerac. Deze droge wijn voelt zich bij heel wat gerechten op zijn plaats en kost 4,40 euro voor 37,5 cl bij Cooreman in Groot-Bijgaarden (02 466 72 17, www.cooreman.be).

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content