Sophie Verbeke en Julien Burlat, Gouden Garde Jong Talent 2003-2004, openden schuin tegenover hun gastronomisch koepelrestaurant Dome, de schaal- en schelpdierenbar Dome sur Mer.

:: Dome sur Mer : Arendstraat 1, 2018 Antwerpen. 03 281 74 33. www.domeweb.be. Open van dinsdag tot zondag van 17 tot 01 uur.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Het duo Verbeke en Burlat vormt de culinaire hoop in duistere dagen. De Antwerpse horeca zag af door de stadswerken : vele eethuizen verdwenen en weinige verschenen. Vandaar dat de komst van Dome bij de liefhebbers van verfijnd tafelen vreugde en genot bracht. Sinds kort is er ook Dome sur Mer, een fris ingericht eethuis waar veel draait rond goede producten, zoals schaal- en schelpdieren. Het geheel wordt vanuit de overkant van de straat gecoacht door Julien Burlat en Sophie Verbeke. Achter de bar en aan de tepanyaki-plaat staat Julien Bobichon, een jeugdvriend van Julien Burlat. Beiden komen uit het Franse Saint-Etienne.

Een Nederlandse projectontwikkelaar heeft zich over de buurt ontfermd en is vast van plan om de oude glorie terug te brengen. Ook het nostalgische pand waarin Dome sur Mer zich bevindt, werd, net zoals het nabijgelegen oudste flatgebouw van Antwerpen, door de zakenman onder handen genomen. Achter een façade van glas wacht een schaal- en schelpdierenbar, met heldere en cleane ambiance. Je bent er welkom voor een eenvoudige maar lekkere hap, een uitgebreide schotel vol schaal- en schelpdieren of een apéritif garni voor of na de bioscoop of het theater.

Iets kleins en fijns

We werden vriendelijk onthaald door een jongeman van goede wil en schoven aan aan een tafel met kunststof blad, uitgerust met een speciale standaard om grote schalen met zeevruchten op te hangen. We bewonderden de ornamenten aan het plafond, het witte marmer op de vloer en op de bovenkant van de bar, en de visjes in het muurlange, mediterraanblauwe aquarium. De papieren onderlegger is ook de spijskaart en wij bestelden een glas witte huiswijn, een droge maar snel vermoeiende Domaine La Serre de Haut uit de Côtes de Gascogne (3 euro per glas), een bordje verrukkelijke pata-negraham (8 euro) en een portie zelf te pellen, kraakverse grijze garnalen (6 euro), opgediend met versgedraaide mayonaise en een schaal goed brood. We waren gelukkig, maar lekker smaakt naar meer ! Dus bestelden we gegrilde groenten en paddestoelen a la plancha, in eigen vocht gegaard en overgoten met koud geperste olijfolie (9 euro) en op de plaat bereide inktvis, mals en pikant op Baskische wijze op het bord gebracht (12 euro). Bij de groenten kwam een glas rode huiswijn, een simpele Terra Vitis, Côtes-du-Rhône (3 euro het glas). En omdat wij nog niet weg wilden, was er ook nog een in glas geserveerde correcte dame blanche (5 euro).

Wij betaalden zo’n 30 euro per persoon en gingen goedgemutst de buitenlucht in. Dome sur Mer is een prettig alternatief voor beschaafde mensen die iets kleins en fijns willen eten. Om de mooie producten in hun waarde te laten, wordt er puur gekookt.

schaal- en schelpdierenbar

Keuken 7,5/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Bediening 7,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content