Keuken : 8,5 i Decor : 7,5 i Comfort : 8 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 9

Een nieuw restaurant heeft enkele maanden nodig om de kinderziektes te boven te komen. In deze aanloopperiode is het normaal dat er nu en dan iets misgaat en dat er wordt bijgestuurd. Met deze wetenschap bezochten wij La Durée, dat op 17 april jl. de deur voor het eerst opende. Geert Van Hecke van De Karmeliet had ons maanden terug al nieuwsgierig gemaakt door te zeggen dat zijn gewaardeerde souschef Angelo Rosseel voor zichzelf zou beginnen in Izegem. Daarbij kwam nog een telefoontje van Stijn Bauwens van De Kruidenmolen, om te melden dat hij in La Durée, bij zijn vroegere collega uit De Karmeliet, fantastisch had gegeten. “Puur, alles op smaak, Angelo is de beste souschef die De Karmeliet ooit heeft gehad”, zei Stijn nog geestdriftig. Dus reden wij naar Izegem, waar zich nu, op de plaats van het vroegere restaurant De Mote, La Durée bevindt.

Het gebouw straalt gedegenheid uit. De inrichting onderging een grondige schoonheidsbehandeling en de tuin werd heraangelegd. Wij werden ontvangen door echtgenote Ruth Trimerie. Voor iemand die voor schoonheidsspecialiste studeerde, gaat het ontvangen haar niet slecht af. Bij de bediening laat zij wel eens een steekje vallen en zij krijgt nog krediet voor haar gebrekkige wijnkennis, omdat zij nog volop studeert voor maître sommelier.

La Durée heeft een ruim aperitiefsalon en een ruime eetzaal in grijs en bruin, waar het daglicht gul naar binnen stroomt en waar de tafels feestelijk gedekt zijn. De spijskaart is beknopt en vermeldt een vijftal voor- en hoofdgerechten. De prijzen zijn redelijk voor een restaurant van niveau, waar er met dure topproducten wordt gewerkt. Het visitekaartje is het menu, dat in viergangenversie 50 euro kost (60 euro met wijnen) en in vijfgangenuitvoering 60 euro (80 euro met wijnen). De wijnkaart biedt een goede basis om te starten.

Wij kozen het viergangenmenu met wijnen en werden vergast op vier lekkere hapjes : gelei en schuim van komkommer met gemarineerde zalm, op lage temperatuur gegaard buikspek met Mexicaanse kruiden en geroosterde cacaokernen, gerookte paling met crème van snijbiet en tonijn met ijs van groene tomaat en gember. Als eerste wijn was er een Dos Victorias, José Pariente 2006, strogeel, elegant en fris in de neus, en succulent in de mond. De wijn paste bij een lichte bereiding vol natuurlijke smaken rond warm gemarineerde jonge makreel op mousse van venkel met salade van venkel, appel en olijven en een frisse crunch van yuzu. Op de tong smeltende inlandse asperges kregen het gezelschap van crémeux van ganzenlever, lichtgerookte Spaanse ossenham en tuinbonen met truffeljus : opnieuw een zuivere bereiding vol pure smaken ! In het glas kwam een Piceno Brecciarola 2004, als sappige rode uit Italië, die zich goed voelde naast het delicate vlees van op lage temperatuur gegaarde duif met morieljes, jonge erwten en aardappelen gevuld met gehakt van de bouten. Aardbeien met rabarbercompote met hibiscus, sorbet van lychee en rozen sloten deze prachtige maaltijd op een frisse, zomerse manier af.

La Durée serveert topgastronomie, vernieuwend maar zonder extremen, op niveau en, zolang er nog geen sterren zijn, met een flinke bonus.

MODERNE GASTRO-NOMIE

Angelo Rosseel (31) volgde vakschool Ter Groene Poorte en ging aan de slag in West-Vlaamse restaurants als ’t Klokhof en Gastronomisch Dorp Eddy Vandekerckhove. Daarna ging hij naar De Karmeliet waar hij bijna zes jaar bleef en de volledige keuken doorliep. De laatste drie jaar was hij er souschef. In zijn eigen restaurant streeft de kok naar een moderne, gastronomische keuken, waarin seizoenen, de pure smaak van superproducten en nieuwe technieken een belangrijke rol spelen.

Info

La Durée

Leenstraat 28 8870 Izegem. 051 31 00 31. www.laduree.be

Gesloten op zondagavond en maandag.

Menu’s 50 en 60 euro.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content